Vesthimmerland for dårlig til uddannelsespladser og job til unge

Af: Emil Olsen, Kandidat for Kommunisterne, Over Aggersund 12, Løgstør

Vi har i den seneste tid kunne læse i diverse lokalaviser, hvordan borgmesterkandidater og andre byråds politikere i Vesthimmerlands kommune, er ved at falde over hinanden når de skal beskrive tingenes tilstand i vores kommune. Vi har med interesse kunne læse budskaber som Danmarks bedste kommune, med fokus på bosætning, uddannelse og meget mere.

Jeg medgiver, at det ville være fantastisk, hvis dette var virkeligheden.

Danmark mangler faglært arbejdskraft. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd spår, at vi allerede i 2025 kommer til at mange 70.000 faglærte hænder. Samtidig står vi i en situation, hvor over 12.000 unge mangler en læreplads.

Nogle af de 12.000 unge må nøjes med en skolepraktik, nogle kommer i en usammenhængende delepraktikordning, mens andre må opgive deres drømmeuddannelse. Det er en dårlig fremtidssikring af arbejdskraften.

3F har taget et initiativ. Vi har skabt Lærlingeløftet. Et løfte om, at vi vil arbejde målrettet i kommunerne med at skaffe praktikpladser gennem uddannelsesklausuler. Et løfte om, at vi vil arbejde for, at flere unge vil tage en faglært uddannelse. 

Et løfte alle ansvarlige politikere burde give.

For, når så mange unge mangler en praktikplads er det ikke kun en udfordring for den enkelte – men for fremtidens produktion, produktivitet og dermed for velfærdssamfundet som helhed. Vi har derfor et fælles ansvar.

Der er lige nu 70 unge i Vesthimmerland kommune der mangler en praktikplads.
Sidste år udliciterede kommunen for 632 mio. kr. Desværre stiller politikkerne i Vesthimmerlands kommune hverken krav til arbejds- eller uddannelsesklausuler.

Hvis kommunen stillede krav om uddannelsesklausuler hver gang man sendte en opgave i udbud, så ville der være større chance for, at de 70 unge kunne finde en praktikplads.

Når kommunen hverken stiller krav til uddannelses- eller arbejdsklausuler sikrer de ikke fair konkurrence mellem virksomheder der lever op til deres samfundsansvar og tager lærlinge – og de åbner mulighed for underbetalt arbejde og dermed social dumping.

I 2015 var 12,8% af unge mellem 16-24 år i Vesthimmerlands kommune uden hverken job eller uddannelse, hvilket er 2,0%  bedre end 2014, hvor der var 502 personer.

Det vil sige, at Vesthimmerlands Kommune ligger på en 86. plads ud af 98 kommuner til at finde uddannelse eller job til deres unge mellem 16-24 år.

Dette er af de siddende byrådspolitikkere, dybt uansvarligt overfor fremtidens borgere i vores kommune.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: