Giv psykiatrien et tiltrængt løft

Af: Gitte Lopdrup,Spidskandidat til Regionsrådet i Nordjylland for Radikale venstre og opstiller desuden til byrådet i Vesthimmerland, Jyllandsgade 28, Aars

Psykiske lidelser topper for første gang nogensinde danskernes liste over de største sundhedsmæssige udfordringer de kommende år og overgår selv kræft, men psykiatrien bliver alligevel kronisk nedprioriteret. Det skriger til himlen. Psykiatrien står sidst i køen, når der skal uddeles politisk opmærksomhed og penge.

I 2018 skal der både spares i behandlingspsykiatrien, og i lokalpsykiatrien her i Vesthimmerland. Selvom der gennem de sidste 10 år har været 43% flere indlæggelser, er hver 10. seng fjernet i samme periode. Det betyder at det er blevet langt sværere at blive indlagt og patienterne bliver i nogle tilfælde udskrevet før det er behandlingsmæssigt forsvarligt. Konsekvensen er at 15% bliver genindlagt indenfor 30 dage.

I samme periode er stort set alle aktiviteter på de psykiatriske afdelinger sparet væk, så fokus er på den medicinske behandling, og patienterne kan ikke foretage sig andet end at vente på, at den ønskede virkning indtræffer. 

I Vesthimmerland er daghuset på Markedsgade i Aars lukket og de mennesker der havde tilknytning til huset har mistet et trygt sted at komme, hvor de kunne have et fællesskab med ligesindede. Konsekvensen er at en del af dem nu mangler noget meningsfuldt at foretage sig, og nogle af dem har nu langt mindre kontakt til andre mennesker. 

Den udvikling er uværdigt og det må vi lave om på! 

Det første spadestik er taget til Cimbrerparken i Aars. Et byggeri som spirer frem i samarbejde mellem Region Nordjylland og Vesthimmerlands Kommune. Cimbrerparken kan blive et fornemt eksempel på det nære og sammenhængende sundhedsvæsen indenfor psykiatrien, men desværre har jeg et indtryk af, at denne foranstaltning er af mere praktisk karakter: Både kommune og region havde behov for nye psykiatriske botilbud, idet de gamle er nedslidte, og så er det billigst at bygge én stor institution. Der er dog også planer om at huset blandt andet skal rumme et daghus, men det klinger stadig lidt hult og halvhjertet. Hvor er visionerne om at skabe gode rammer for mennesker med psykisk sygdom?

Nu har vi chancen for at skabe et hus der kan rumme en masse aktiviteter for dem og deres pårørende og her kan med fordel hentes inspiration fra Psykiatriens Hus i Randers eller Silkeborg. Begge steder er de lykkes med at skabe huse med liv, hvor der fokuseres på alt det som man ved har effekt i processen med at komme sig efter psykisk sygdom. De har også erfaring med at inddrage pårørende og frivillige, og gør en stor indsats for at nedbringe tabu om psykisk sygdom.

Jeg synes det er på tide at vi hæver ambitionerne og prioriterer psykiatrien. Det handler om mennesker.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: