HVALPSUND: Nautilus i Hvalpsund er langt fra i dag kun for sejlere. Den har forstået at udvikle sig fra ren sejlklub til vandaktivitetsklub. Det har givet flere medlemmer og større interesse for klubben. 

 Var en søvnig ”vi plejer” klub
 - Tidligere, i 2009, var vi en sejlklub, fortæller formanden Erling Vynne. Vi kunne se, at med den gennemsnitsalder medlemmerne havde, ville vi ende med at ”sidste mand” lukkede og slukkede.  Faktisk var der meget ”vi plejer” og jeg oplevede som medlem af klubben, at det var en søvnig klub, med en sløv kommunikation med medlemmerne.  

-Der var få aktiviteter og fester blev aflyst, tilføjer næstformand Dan Cort Jørgensen.

Ny bestyrelse ændrede kurs
Det har i den grad ændret sig over de seneste 7 -8 år. En kold januar dag i 2009 satte en ny bestyrelse på 9 medlemmer hinanden stævne en hel søndag og tog hul på et større visionsarbejde. Det blev en skelsættende periode.

Sejlklubben Nautilus (som den hed dengang) blev vækket af sin ”Tornerose søvn”. Det store spørgsmål var ”hvad gør vi?”. Heldigvis viste det sig, at der lå en masse energi og lyst til at vende udviklingen.

-Det betød bl.a. at man også var villig til at udfordre ”Vi plejer”. Det var en fantastisk tid, husker Dan Cort Jørgensen, der på det tidspunkt var formand.

På rekordtid blev der lavet kurser i Reparation af glasfiber, Tjek din motor, VHF/SRC kurser, Førstehjælpskurser og meget mere. Det, der skabte mest liv var dog, at vi ændrede festerne fra ”Fin mad ude fra” til ”Vi starter grillen kl. 18, tag selv madkurven med”. Med et trylleslag var der 45-50 medlemmer til festerne. Pludselig oplevede medlemmerne, at de var en del af et fællesskab. Men det ændrede jo ikke aldersfordelingen og ”sidste mand slukker” problematikken. 

 

Udvikling af nye aktiviteter
-Når man arbejder med frivillige, er det vigtigt at se og forstå, hvor energien er, hos dem, der vil yde et stykke arbejde, fortæller Dan Cort Jørgensen. Det er så de retninger, udviklingen kommer til at bevæge sig.

Hans Klode Pedersen var en mand med den energi. Han kom i dialog med Erling Vynne om at oprette en ro-afdeling. Det syntes bestyrelsen var fint, og en ro-afdeling blev etableret. Her mødte bestyrelsen så en af udfordringerne: ”Ja, men vi er jo en sejlklub…” sagde nogle af sejlerne. Det blev heldigvis diskuteret og accepteret på en god måde og seneste skud på stammen, er vores vinterbade-afdeling med ca. 70 medlemmer. Folk, der ønsker at sejle kajak, har henvendt sig, og der er så småt ved at komme gang i kajakkerne.
 

 

Også sejlerskolen er udviklet
For 5 år siden udviklede Nautilus-Hvalpsund også et koncept med sejlerskole på flere niveauer og pigesejlads (voksne piger), som har vist sig at tiltrække mange, der gerne vil sejle. Flere er begyndt at købe egen båd, og hvis de vil have hjælp fra klubben, finder klubben en instruktør, der hjælper dem i gang. I 2016 knækkede kurven, så Nautilus havde netto tilgang i sejlerafdeling.

 

-Juniorafdelingen svinger en del m.h.t. medlemmer. Det ligger i tiden at børn og unge vil prøve flere aktiviteter. Men med de trænere vi har og har haft, får de unge en solid ballast med sig, og vi håber på et mere stabilt medlemsniveau, siger Erling Vynne

 

70 medlemmer dyrker mere end en aktivitet i klubben
I dag er der over 70 medlemmer der dyrker mere end en aktivitet. Det lykkedes at skabe liv i lystbådehavnen hele året og i sommerperioden er alle aftenener i ugen besat med aktiviteter.

 

Multiklub for vandaktiviteter
Nautilus-Hvalpsund har udviklet sig fra en sejlklub til en multiklub for vandaktiviteter.

 

To store undersøgelser fra Danmarks Idrætsforbund og Dansk Sejlunion viser, at vil ”sejlklubber” i fremtiden overleve, skal det være som multiklubber. I dag bruger Dansk Sejlunion Nautilus-Hvalpsund som det gode eksempel og det er vi da ret stolte over, slutter Erling Vynne.e-max.it: your social media marketing partner