FARSØ: - Velkommen til indvielsen af museets nye haveanlæg, lød det søndag eftermiddag fra formand for Johs. V. Jensen og Thit Jensen Museet, Hans Støttrup Jensen.

Anlæg markerer afslutningen på udvidelsen af museet
Indvielsen af anlægget markerer afslutningen på en lang proces med knopskydninger og udvidelser af museet.

Det startede i 1991 med åbningen af mindestuen for Johs. V. i hans fødehjem, som er det gamle hvide hus ud mod hovedgaden. Næste skridt var indvielsen af den store tilbygning i 2011 og det var foranlediget af, at Johs. V. arbejdsværelse blev udlånt fra Nationalmuseet til museet i Farsø, hvilket selvfølgelig stillede store krav til opbevaring af de indlånte effekter.

I 2019 tog museet så endnu en bygning i brug. En tilbygning, som rummer Thits gemakker, der tidligere havde været udstillet på skiftende adresser i Farsø.  Thit og Johs, fik så igen, efter ca. 150 års forløb, fælles adresse i Farsø.

Og nu her i 2021 kan det fælles museum, så indvi det nye haveanlæg, som også omfatter en ombygning af garagen i baghaven, så den kan udnyttes til nyt depot- og udstillingslokale. Det har givet en væsentlig udvidelse af museets udstillingskapacitet. I indeværende sæson har museet således kunnet åbne tre særudstillinger.

Rekreativt haveanlæg
Anlægget skal være en smuk og æstetisk ramme som matcher museumsbygningerne. Det skal være et område som museets gæster kan benytte til rekreative formål. Derfor er museumshaven også en oplevelses- og aktivitetsplads.

Nu Danmarks 3. største forfattermuseum
-Beskedenhed er en himmerlandsk dyd, lød det fra Hans Støttrup Jensen ved indvielsen. Men vi bliver nok nødt til at indrømme, at vi er blevet et af de større, for ikke at sige et af de største forfattermuseer i landet. På øverste hylde har vi naturligvis H.C. Andersen Museet i i Odense og Rungstedlund på Sjælland – men så følger vi her i Farsø efter på næste hylde.

Og under alle omstændigheder kan vi bryste os af – og det er jo det vi ikke gør som himmerlændinge – men så kan vi stilfærdigt bemærke, at vi også er det eneste forfattermuseum her i landet for et søskendepar – og ovenikøbet et søskendepar, som ikke kunne enes. Og den konflikt mellem de to søskende, som trækker markante spor op til nutidens ”Me too” bevægelser, er flyttet ind i huset her til stor glæde for museets gæster.


Også formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Asger Andersen(t.h.) finder sig godt til rette i den nye have. Han har stor ros til museet for hele museumsudvidelsen og ideerne bag den.  

I har været dygtige
Formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Asger Andersen var også mødt op til indvielsen af haveanlægget.

-Tillykke med den fine have og afslutningen på udvidelsen af museet.

- Som jeg sagde ved indvielsen af tilbygningen til Thit: Nu er Thit og Johs. flyttet sammen og så må vi se hvordan det går. Bortset fra, at I fortæller at der gået et par brandalarmer i huset i mellemtiden, så var der også spændingsfelter forud. For var der ide i et fælles museum?.

De tanker havde vi også som politikere. Men i har været dygtige. Nu er jeg glad. Vi har Danmarks 3. største forfattermuseum

Men afslutningen med haveprojektet giver også os politikere ro i sindet, for nu bebuder I, at der ikke er mere plads at brede sig på matriklen og I ikke har intentioner om at købe flere nabogrunde, lød det med et drilsk smil fra Asger Andersen.  

Først og fremmest håber jeg, at afslutningsprojektet med haven kan være med til at bevare husfreden mellem Thit og Johs. For naturen var en stor del af begges DNA og forfatterskab, og nu kan vi som borgere, kulturturister og som skoletjeneste også fordybe os i den udendørs. Jeg ser også med stor tilfredshed ”ølkassen” i hjørnet, som vi kan springe op på. Den har demokratiet brug for.  


I haven er der også indrettet et Thits corner med talerstol for at fremhæve Thits Jensens usædvanlige retoriske talent. Talerstolen står til rådighed for alle. Med tiden håber museet at man her kan afvikle retorikarrangementer for unge mennesker.  

e-max.it: your social media marketing partner