VESTHIMMERLAND: Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, VesthimmerlandsListen, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne og er blevet enige om at gå sammen i et teknisk valgforbund.

Repræsentanter for partierne mødtes i en rigtig god stemning for at underskrive aftalen i sidste uge.

”Teknisk” indebærer, at der ikke er nogen politisk aftaler. Det drejer sig om at holde de borgerlige stemmer sammen og undgå stemmespild. Ved et valg er der altid partier, som får lidt flere stemmer end det er nødvendigt for at opnå et mandat, og sommetider er der nogen, der ikke opnår stemmer nok til et mandat. Valgforbundet sikrer, at disse stemmer kommer andre partier i forbundet til gavn. Dermed kan man ofte sikre et ekstra mandat til en af aftaleparterne i konkurrencen mod dem, der står udenfor. Ingen ved på forhånd, hvilket af partierne, der får gavn af aftalen. Det afhænger fuldstændigt af tallene, når stemmerne er talt op den 16. november hen på aftenen.

Aftaleparterne står frit til at indgå politiske aftaler med hinanden eller med partier udenfor valgforbundet. Så konstitueringsforhandlingerne på valgnatten er bestemt ikke afgjort på forhånd – alle muligheder står åbne. Sådan bør det også være i respekt for vælgernes indflydelse ved stemmeurnerne.


e-max.it: your social media marketing partner