FARSØ: Et kig ind i Teaterværkstedet. Det er ikke noget man normalt kan få lov til og heller ikke noget man har prøvet før i Vesthimmerlands Teaterforening.

Men med en forestilling, der har bysbarnet Thit Jensen som hovedperson og ikke mindst har sit afsæt i Farsø, var det naturligvis noget andet, og noget teatertruppen Det Flydende Teater gerne ville medvirke til i forbindelse med turnepræmieren på Thit forestillingen ”Valkyriens Kamp” i Farsø i denne uge.

Nogle havde set forestillingen aftenen forinden mens andre skulle se den lige efter mødet i teaterværkstedet. Der var derfor mange spørgsmål at stille til teatergruppen om hvordan de havde grebet forestillingen an – og især omkring handlingen.         

Det hører med til historien, at det rent faktisk var lokale Vesthimmerlands Teaterforening der gav teatertruppen Det Flydende Teater tippet om en personlighed og en historie, der vil egne sig rigtig godt til et drama. Det Flydende Teater har tidligere lavet teaterstykker om Anna Ancher, Grevinde Danner m.fl. Stærke kvinder, som Thit Jensen i den grad og hører iblandt.

Det ville derfor være interessant at høre teatertruppen, hvorfor de tog imod opfordringen om at lave en forestilling om Thit Jensen og hvordan de har grebet opgaven an.

Instruktør Pelle Nordhøj Kann lagde ud: - Vi afsøger naturligvis om der er et spændende drama at hente. Oplægget var Thit og Johannes. Derudover synes vi at Thit var gået over i glemslen, og det fortjener hun virkelig ikke.

Vi kiggede som udgangspunkt på dramaer i hendes liv og der var nok at tage af. Vores dramatiker og manuskriptforfatter Julie Petrine Glargaard dykkede ned i Thits liv, gennem hendes forfatterskab og biografier men også med stor hjælp fra Johs. V. Jensen og Thit Jensen Museet i Farsø.

Og så har vi hele tiden haft fokus på, hvad vi kan fortælle med drama, som museet ikke kan. Vi kunne godt lave en historisk fortælling, men vi ville gerne kunne spejle os i den i dag. Vi har med forestillingerne på Sophienholm fundet ud af, at mange unge synes at Thit er vildt spændende.

Hun var i sin tid ekstrem i sine holdninger og det var svært for kvindebevægelsen at tage hende ind. Hun gik tit over stregen for at ændret noget. Og derfor er gennemgående element i forestillingen også at hun gennem hele sit liv måtte vælge mellem roser og laurbær – og det oftest blev det sidste.

Det der også er særligt for Det Flydende Teater er at det er et turneteater, der hele tiden spiller på nye scener – og små scener, som det også var tilfældet i Farsø. Der blev spillet i salen på Hotel Farsø og med 50 publikummer på hver side af scenen der strakte sig 14 meter ned gennem salen.

Det er intimteater, og her i Farsø kan vi særligt mærke jer og se jeres reaktioner. Og dem er der mange af, for I kender Thits historie og den egn hun kommer fra. Det giver os så meget tilbage.        

         

Der var også spørgsmål omkring træet og kirkegården som scenografi. Kirkegården i Farsø var i ungdomsårene et sted hvor Thit tit søgte hen for at skrive og hvor hun fik åndelig download. Men hvis man har set forestillingen vil man hurtigt opdage af gravstene hurtigt kan forvandle sig til andre rekvistitter såsom kuffert, talerstol og meget andet. Træet er livets træ, hvor hele handlingen omkring Thit udspiller sig.

Der kan læses mere om selve forestillingens handling i artiklen Gymnasieelever på teatervisit om Thit
Artiklen er skrevet af Jørgen Jørgensen fra Vesthimmerlands Gymnasium og HF, som oplevede den sammen med 100 gymnasieelever på Himmerlands Kunstmuseum, tre dage efter premieren i Farsø.

Teatertruppen har også forsøgt at få så mange Thit citater med som muligt, som oftest lægges til musik, og som understreger det åndelig som tilgår Thit. Skuespillerne synger også når skæbnen skal beskrives og derfor er det også en musikforestilling.           

Som sagt er forestillingen nu på turne landet over og vil bliver spillet ca. 90 gange. Hvis men missede premieren i Farsø, kommer Det Flydende Teater også tilbage til egnen på et senere tidspunkt, nærmere bestemt Himmerlands Teatret i Hobro, og der er der stadig billetter at få.             

Fra formand for Vesthimmerlands Teaterforening lød det, at hun var meget spændt på om citatet Roser eller Laurbær indgik i forestillingen. Og det gjorde den jo i den grad.

På premiereaftenen fik I hver en rose som kærlighed til jer for at have taget forestillingen op. Så I har fået både roser og laurbær. Laurbærerne har I fået i kraft af de rigtig flotte anmeldelser - også her i Farsø med de mange klapsalver efter forestillingerne.    

e-max.it: your social media marketing partner