VESTERBØLLE: I denne weekend er der Levende Landsby i Vesterbølle, hvor byen sættes på den anden ende og bliver levendegjort som for 125 år siden.

Opleve en anden tidsalder
Publikum kan opleve en anden tidsalder, hvis man begiver sig ud i byen, lørdag eller søndag.  Igen i år er det muligt at købe en to-dages billet til fair pris.

16. gang i Vesterbølle
Det er foreningen Levende Landsbykultur i Vesthimmerland og Vesterbølle Sogns Beboerforening, som står bag det store arrangement, som er blevet en tilbagevendende tradition den første weekend i august.  I år er det 16. gang det afvikles i Vesterbølle.

Der bliver stort rykind de to dage, arrangementet varer og gæsterne vil føle sig i en tidslomme og bliver sat godt 100 år tilbage i tiden og man vil opleve hvordan livet og dagligdagen var dengang, da der blev anvendt håndkraft til arbejdet.

Vesterbølle by afspærres og de fleste af beboerne og andre frivillige er arbejdende statister. Byen åbnes kl 10, hvor man allerede ved indgangen kan fornemme en anden tidsalder med de forskellige aktiviteter.

Borgmester åbner høstdagene
Igen i år vil Vesthimmerlands borgmester Per Bach Laursen officielt åbne høstdagene. Det foregår på Hougaarden og borgmesteren vil sammen med høstfolkene gå i marken og arbejde.

Her vil høsten blive overvåget af herremanden som sammen med ridefogeden svinger pisken over fæstebønderne. I marken kan publikum følge med i de muntre scenarier, der udspiller sig her, blandt andet den fordrukne bonde som senere kommer på træhesten. Hans unge kone, der skal føde midt i høsten bliver bragt til Hougaarden. I år er der investeret i nyt højttalersystem så publikum både på Hougaarden og i høstmarken kan høre hvad der udspiller sig blandt høstfolkene.

I år 125 år siden hovbønderne i Vesterbølle blev givet fri 
Netop i år er det 125 år siden de sidste hovbønder i Danmark blev givet fri fra hoveri. Det var netop i Vesterbølle at de blev frigivet idet Vesterbøllebønderne endelig i 1844 blev enige om en handelsaftale for deres ejendomme. Man fik ejendommen til en lempelig pris mod at Vesterbøllebønderne skulle yde naturalarbejde – altså hoveri – på godset så længe sælgeren eller dennes hustru levede og var ejer af Lerkenfeld gods. Men hvem kunne i 1844 vide at fru Kjeldsen ville blive en meget gammel dame?.

52 år senere end andre steder
Faktisk døde hun først 52 år senere. Bønderne var på arbejde på godset den formiddag i april 1896 hvor Mette Kjeldsens søn kom og fortalte, at hun var død, og at de derfor var frigjort fra deres forpligtelser. Men da hoveriet omsider havde fået et sluttidspunkt valgte Vesterbøllebønderne at gøre dagens arbejde færdigt. Så hvem ved om høstfolkene i årets udgave af Levende Landsby vælger at fejre begivenheden ved et særligt optrin!  Kom og se om de fejrer det.

Høst og andre aktiviteter
Mange andre aktiviteter er også på plads i år. Hele dagen vil gamle tærskeværker blive vist i funktion på Katbakken.  Dansk fåreavl møder frem med flere af deres racer og der vil blive klippet får i løbet af de to dage.

Den gamle karet som har tilhørt justitsminister Alberti vil lørdag være omdannet til brudekaret, idet der lørdag over middag vil være et privat bryllup i Vesterbølle og brudeparret vil efter vielsen blive kørt fra kirken i denne flotte karet.

Det er også muligt for alle at få en tur i den gamle karet eller de andre hestetrukne køretøjer, som vil køre rundt i gaderne non-stop de to dage. Begge dage vil der også være guidede ture i hestevogn til det fredede område Holmen, hvor man kan høre om Vesterbølle som er erklæret kulturbevaringsværdig landsby og de digeopdelte marker. Digerne er blandt de bedst bevarede i hele Nordeuropa. Kristian Byrialsen Nielsen, som er barnefødt i Vesterbølle og har en stor viden og byen og egnen, vil være guide.

Gamle håndværk
I løbet weekenden kan man opleve flere gamle håndværkere demonstrere deres kunnen, så som rebslager, trædrejer, stolefletter, knipledamer, spinderske, børstenbinder og den gamle smed. Hos smeden kan børnene få lov at prøve kræfter og smede deres helt egen lille ting til at tage med hjem.


Man kan også være vidne til skolegangen for 125 år siden i den gamle skolestue. 

Et par gange i løbet af dagen, kan man opleve den gamle skole, hvor eleverne bliver undervist af den gamle stramtandede lærerinde. Der bruges tavler, skrives skråskrift og måske kommer spanskrøret og skammekrogen i brug.

Ved indgangen får alle børn ifølge med voksne udleveret en konkurrence kupon til en skattejagt i byen og præmien kan indløses i madteltet. Der er åben i den gamle købmandsbutik hvor der kan købes kræmmerhuse med bolsjer, lodder til amerikansk lotteri og Levende Landsby’s jubilæumsskrift. Der vil hele dagen dufte af friskkværnet kaffe fra den gamle kaffekværn.

Fuldt program over to dage
Selv om arrangementet finder sted over to dage, er det i høj grad det samme program, man kan opleve begge dage. Dog er der kun gudstjeneste om søndagen, hvor det vil blive en spillemandsgudstjeneste i Vesterbølle kirke. Kirkens indretning er speciel, idet den har hørt under Lerkenfeld gods, og derfor er der en speciel plads til herremanden og hans familie. Kirken bliver også nævnt som Himmerlands Domkirke på grund af sin størrelse. Kirken er åben begge dage.

I Sognehuset er der indrettet en café ”Cafè Madam Blå”, hvor man kan få stillet sulten og tørsten med lækker hjemmebag direkte fra ovnen og friskbrygget kaffe. I teltet kan der købes øl, vand, pølser, kartoffelsalat og vafler som kan nydes i det opstillede telt. Endvidere kan der købes gammeldags isvafler med is fra Gedsted Mejeri. Der vil også køre en gammel bagervogn rundt i byen og sælge kaffe og kage.

Der vil være udstilling af gamle familiebilleder, skole-og konfirmationsbilleder ligesom der ved hvert hus vil være opstillet plancher, som fortæller husets historie og dets ejere gennem tiden.

Dermed er der lagt op til et par hyggelige dage i nostalgiens tegn i Vesterbølle – en levende landsby.

SE ANNONCEN - for arrangementet med programtider her 


LÆS OGSÅ: Levende Landsbykultur i Vesterbølle fylder 50 år

 

e-max.it: your social media marketing partner