Landmandslivet rykker til byen

FARSØ: På mandag, hvor temaet for Hot Sommer er ”Landmandsliv”, kan man komme på en tidsrejse ca. 70 år tilbage i tiden til det Gammeldaws Landmandsliv – altså landmandslivet – som egnen jo er så kendt for.

Der vil være fokus landmændenes motoriserede køretøjer, der tog over efter hestene ude på landet, og de mange redskaber man kan spænde efter traktoren.    

Der bliver således rigeligt at kigge på, når ca. 70 veterantraktorer med redskaber, 2 mejetærskere – en ny fra lokale Farmas og en gammel veteran mejetærsker, 5-7 lastbiler af veteranstatus, 3 sjældne veterantraktorer der er blevet gennemrestaureret og en traktortrækker fra 1979, der den dag i dag vinder mesterskaber, rykker ind midt i Farsøs afspærrede midtby.            

Lokal motor- og traktorklub
Bag de ca. 70 veterantraktorer som placeres på fortovene i den afspærrede midtby står Motor- og Traktorgruppen, Region Himmerland. Motor- og Traktorklubben er medlem af den landsdækkende Dansk Veterantraktorklub, der tæller 4.000 medlemmer.
 
Den lokale Motor- og Traktorgruppe hører dog blandt landets mest aktive afdelinger, noget som der lægges mærke til. Når der forår og efterår arrangeres pløjning med de gamle traktorer efterspændt af mindst lige så gamle plove af forskellig størrelse, ja så tropper der tit mellem 50-60 veterantraktorer op med lokale førere bag rattet. Pløjningerne finder typisk sted på medlemmernes private marker som eksempelvis i Haubro, Svoldrup, Vognsild og Strandby, men også Hessels marker ved Hvalpsund og er et yndet tilholdssted, som en del af herregårdens levendegjorte arrangementer. Veterantraktorerne og mejetærskerne ser man i øvrigt også hjælpe til med høsten i forbindelse med Levende Landsbys høstarrangement i Vesterbølle.       

Unge og ældre medlemmer
Det særlige ved Motor- og Traktorgruppen er, at medlemmerne langt fra kun tæller entusiaster, der husker de gamle traktorer fra deres ungdom og barndom. Gruppen har faktisk også en gruppe – ”De unge på de gamle”, der aldersmæssigt er fra 12 år og op i tyverne. De var endnu ikke var født, da de gamle traktorer brummede rundt i landbruget ude på markerne. Men det der tiltaler disse unge mennesker er, at man har noget at skrue og reparere på i modsætning til nutidens computerstyrede traktorer. Dertil kommer at traktorerne er til at komme i nærheden af prismæssigt -det samme gælder reservedele. Sidst men ikke mindst, kan de få stor glæde af de ældre medlemmer i gruppen m.h.t. gode råd, men også det helt særlige fællesskab og den fælles interesse på tværs af generationer.

Bagermester med interesse for veterantraktorer
Bagermester Allan Sørensen, indehaver af Nørregades Bageri i Farsø, har selv været med i ca. 20 år. 

Det er også ham der har rettet henvendelse til medlemmerne om at komme til Farsø. Særligt har han denne gang henvendt sig til gruppens yngre medlemmer.  

-Det er vigtigt for gruppen, at interessen for de gamle veterantraktorer vedholdes, og det gøres ved at få nye unge medlemmer med, fortæller Allan Sørensen.  

-Vi har medlemmer ned til 12 år, og derfor håber jeg, at ved at de møder frem med deres traktorer kan få andre på deres egen alder til at få samme interesse og et fællesskab omkring denne særlige hobby, måske endda smag for landmandslivet.    

Selv ville Allan Sørensen have været landmand, men det endte med at han gik i lære som bager i sin hjemby Haubro. Nu har jeg været bager i 35 år, og for at kompensere for min landbrugsdrømme, begyndte jeg at interessere mig for veterantraktorer for ca. 20 år siden, fortæller Allan Sørensen.  

I dag har han en samling på 21 veterantraktorer, særligt af det danske mærke Bukh, der blev produceret i årerne fra 1956- 67 i Kalundborg.                                     

Sådan har alle de fremmødte ejere en særlig historie omkring deres interesse for veterantraktorer.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: