Smag for snaps

HVALPSUND: I er det 10 år siden at Snapselauget blev etableret på Herregården Hessel.

Et meget populært laug, der gennem årene har haft ca. 20 medlemmer med udskiftning undervejs. Stifter af lauget, Bodil Nymark, står stadig i spidsen for lauget, og det er også hende der lærer den ædle kunst, at lave sin egen kryddersnaps, fra sig. For der er ingen tvivl om at erfaring gør mester.

For 5-6 år siden blev parret Elisabeth og Egon Jørgensen fra Nørre Rind mellem Hjarbæk og Låstrup, ca. en halv times kørsel fra Hessel, medlem af snapselauget. Det skete efter at have deltaget i et af Hessels snapsearrangementer.


Elisabeth og Egon Jørgensen fra Nørre Rind blev medlemmer af Snapselauget på Hessel for 5-6 år siden efter at de havde deltaget i et snapsearrangement på Hessel. I anledning af laugsets 10 års jubilæum i lørdags var parret mødt frem til brændevinsdagen for at fortælle om fremstilling af egne snapse for gæsterne på Hessel.

De blev så begejstret for det, at kunne lave sin egen snaps, at de straks meldte sig ind i snapselauget. At de efterfølgende også har meldt sig ind i væverlauget og trædrejerlauget på Hessel, fordi de også synes det er spændende, er en helt anden historie. 

Snapselauget mødes mest, når der aktiviteter og arrangementer på Hessel, eller når lauget er repræsenteret på dyrskuer, messer – eller ligesom på mandag, når der er Hot Sommer og Landmandsliv i Farsø.

Her mødes nogle af laug medlemmerne og der bliver udvekslet erfaringer og gode råd. Ellers laves udtrækkene til snapsene hjemme ved medlemmerne selv.

Lige nu har vi ca. 50 essenser stående derhjemme, fortæller Elisabeth Jørgensen. En essens der har været særlig populær er figenessensen, som er udtræk af figenblade. Figenbladene har vi hentet i vores søns have.

Størstedelen af Elisabeth og Egon Jørgensens essenser laves på baggrund af frugter såsom blommer, aronia, paradisæbler, kvæder – bare for at nævne nogle. Havefrugter kan man aldrig gå fejl af. Men de begiver sig ud i naturen for at finde eksempelvis porse, havtorn m.m. Krydderurter og hvidløg finder man også blandt det store udvalg.

Som man måske skulle tro laver man ikke bare en afmålt blanding af blomster, frugt eller blade og hælder det sammen med vodka eller klar Brøndum og drikker det efter en vis trækketid. Nej, man laver en ren essens på eksempelvis figenblade og vodka og lader det trække i nogle uge.

Trækketiden er meget individuel. For kamille er eksempelvis kun en uge, mens udtræk på kirsebærsten er 5 måneder. 

Herefter filtreres essensen og er klar til at blive blandet yderligere op med vodka og eventuelt andre essenser.       

Elisabeth og Egon Jørgensen blander op med vodka, da det giver en mere rund smag. Og det skal ikke være en særlig vodka, parret køber altid den billigste de kan få.

Tommelfingerreglen er at alkoholprocenten aldrig må være over 40%.  

Bodil Nymark bruger derimod udelukkende Klar Brøndum, hvilket hun også er den eneste i snapselauget der gør.

-Jeg vil gerne have lidt bid, siger Bodil Nymark. Men har også gjort det til sit speciale at lave egne krydderurtesnapse. Altså blandinger med flere essenser. Rent faktisk har hun udgivet et helt hæfte med blandinger, som kan købes på Hessel.

Alle er de lavet til en særlig anledning, Hot Sommer, ferieoplevelser, årstider eller jubilæer.

I lørdags, hvor der var arrangeret brændevinsdag i anledning af snapselaugets 10 års jubilæum, havde Bodil Nymark naturligvis også lavet laugets 10 års jubilæumssnaps, indeholdende mjødurt, timian, røllike, aronia og blommer.  


Det var Bodil Nymark, der for 10 år siden stiftede snapselauget på Hessel, der har 20 medlemmer. I anledning af  jubilæet havde hun naturligvis lavet en jubilæumssnaps.   

Og der blev mulighed for at smage jubilæumssnapsen i lørdags, hvor jubilæet blev fejret med en lille aftensammenkomst for laugets medlemmer.

Der skulle der naturvis smages på snaps til maden. Men som snapsekender, så hælder man ikke snapseglas på snapseglas ned, nej man får en lille dram, som der nippes til og smages på, så at man kan få alle smagsindtrykkene med. Se det er kunsten ved at lave en rigtig god kryddersnaps.     


Der kan laves krydderurtesnaps på alle mulige planter, lige nu har mange af dem sæson for at blive plukket og brugt i snaps. Et godt råd er at deltage i Hessels sommeraktivitet i disse uger: ”Smag på historien”, hvor Bodil Nymark hver mandag eftermiddag fortæller om krydderurtesnapse og særligt om de planter der har tilknytning til Louns Halvøen.         

   

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: