FARSØ: Den 5. juni er det 50 år siden at Karen-Margrethe og Søren Øgaard grundlagde et traditionelt installationsfirma i Farsø.

Siden har firmaet - fra at starte ud som enkelt-mandsvirksomhed, gennem årene vokset sig større gennem ekspertise og opkøb. Sådan er det også i dag hvor 2. generation, nemlig søn og svigerdatter, Mads og Rikke Øgaard driver virksomheden i Farsø, som hører blandt Himmerlands største virksomheder indenfor el, vvs, blik, køl og alarm.

Flere generationer af elektrikere
Hverken Søren eller Mads er dog første generation af installatører i familien Øgaard, for far og bedstefar Hans Øgaard, havde elektrikerforretning i Overlade.

-Så vi må betegne det som at vi er arveligt belastede, siger Mads Øgaard med et smil.

Selvom hverken Søren eller Mads har spekuleret i andre brancher i deres karrierevalg, så har det været gældende for dem begge, at man altså ikke bliver udlært hos sin far. Søren Øgaard blev således udlært hos Hjalmer Hansen i Tranum og Nordelektro. Mads Øgaard er udlært hos Aars El-forretning, som Øgaard i øvrigt opkøbte i 2005.

Startede i Farsø i 1971
Når jeg tænker tilbage på 1971, så var det egentlig ikke særligt klogt at starte installationsforretning i Farsø, for der var fire i forvejen, griner Søren Øgaard, men sådan var det jo mange byer. I Farsø var alle sågar beliggende i Søndergade, særligt efter at vi efter 2 år i Nørregade 52 også flyttede til Søndergade til den tidligere Brugs, hvor vi også indrettede el-forretning.

Søren Øgaard husker første halvdel af 1970’erne som nogle meget driftige år, hvor der blev bygget mange typehuse i Farsø, opført sommerhuse og bygget staldbygninger. Det gav gang i installationsforretningen. I 1974 overtog Søren Øgaard El-huset v. Gunnar Hansen. Det var starten på, at installationsforretningen voksede sig større.

I 1981 blev der etableret en filial i Hornum, ligesom Søren overtog faderen, Hans Øgaards el-forretning i Overlade i 1984.  I 1987 opfører Øgaard El nyt domicil inklusiv el-forretning på Th. Eriksens Vej. Samtidig omdannes virksomheden til et aktieselskab.

I 1996 får Øgaard A/S filial i Aalestrup idet Saugbjerg El A/S opkøbes. Samme år modtager Øgaard El A/S Farsø Erhvervsråds Initiativpris.

Detectronic en nichevirksomhed
Allerede i 1987 begynder Søren Øgaard arbejde i det små med metaldetektorer. Det er et nicheprodukt der i år 2000 bliver til Detectronic. I 2004 flytter Detectronic fra Th. Eriksens Vej til Røjbækvej. I 2011 sælger Søren Øgaard Detectronic. Herefter vender Søren Øgaard tilbage til Øgaard, hvor han står for virksomhedens salg af solceller. Herefter bliver han ansvarlig for virksomhedens nye smedeafdeling, som han fortsat er tilknyttet i dag.          

Både mand og kone involveret
Sørens kone, Karen-Margrethe Øgaard, har været involveret i firmaet lige fra starten af, hvor hun tog sig af administration og bogholderi samtidig med at hun passede basen derhjemme, der også omfattede parrets to børn.

I takt med at firmaet vokser sig større med flere opgaver, flere afdelinger og dermed også flere medarbejdere, får Karen-Margrethe også mere hjælp på kontoret, deriblandt fra hendes kommende svigerdatter. Rikke Pedersen starter som kontorelev i 1993 og Karen-Margrethe husker tydeligt, at Rikke i sin ansøgning havde skrevet, at hun forventede at arbejde med computer – og ikke skrivemaskine, som ellers stadig på den tid var meget brugt. Det gjorde indtryk og viser at den kommende medejer af Øgaard havde ”ben i næsen”.

Amorinerne begyndte dog først at florere da Mads Øgaard i 1997 startede i virksomheden. Mads blev ansat som menig medarbejder og arbejdede de første år primært med installationer i løsdriftsstalde.

I 1999 og år 2000 arbejdes der på et generationsskifte. I mellemtiden er Rikke og Mads blevet gift og de bliver begge ejere af Øgaard El A/S.

2. generation overtager firmaet med ca. 20 ansatte. Køl og alarm er nye områder.

En samlet teknisk løsning
- Vi har udviklet os sammen med kunderne, fortæller Rikke Øgaard. Kunderne har hen over årene forespurgt flere og flere løsninger – og vi har fulgt med. I dag et vi en virksomhed som tilbyder en totalløsning, fremfor at kunderne skal ud at finde flere håndværkere. Vi udfører el og intelligente installationer, vvs, blik og smedeopgaver, køl og varme samt alarm og overvågning i en samlet pakke, som gør os interessante i forbindelse med nybyg eller renoveringsopgaver. Vi er efterhånden blevet et anerkendt firma og får forespørgsler fra bygherrer, der kan spare tid, penge og spekulationer ved at bruge os. Derfor udfører vores projektafdeling opgaver i hele Danmark. Vi rykker ind når tømrer og murer har udført deres opgaver.

Øgaards serviceafdeling med døgnvagt servicerer såvel private som virksomheder, med alt lige fra at installere en stikkontakt hos Fru Jensen til at servicere og reparere el og automation på maskiner i produktionsvirksomheder.      

Dygtige og trofaste medarbejdere
I dag har Øgaard 72 ansatte. Medarbejderne er alle specialister indenfor hvert sit fagområde.

Og det er dygtige og trofaste medarbejdere der er tale om. Flere nærmer sig deres 40 års, 30 års og 25 års jubilæum i firmaet. Flere medarbejdere er også vendt tilbage til Øgaard efter deres læretid eller tidligere ansættelse i virksomheden. 

Dygtige medarbejdere er også fulgt med i forbindelse med opkøb af andre virksomheder. Det gælder især vvs og blik som er de nyeste specialer som Øgaard tilbyder. I 2014 blev Nørager Smede og VVS opkøbt, i 2015 Aars Blikkenslagerforretning, i 2019 Nyrup Smeden og senest her i 2021 Klejtrup VVS. Ud over specialer og kompetencer er der også fulgt en del kunder med.

Fremtiden
Omkring fremtiden fortæller Mads Øgaard: Indenfor tekniske installationer går udviklingen forrygende hurtig. Det der tidligere blev udviklet over 10 år, sker i dag på 3 år. Det betyder, at såvel vi som firma som vore medarbejdere hele tiden skal være helt up-to-date – og sågar på forkant med udviklingen med de løsninger vi tilbyder vore kunder.

Vi har som virksomhed ikke en målsætning om at blive større. Men kommer der en ”butik” der er interessant for os, vil det ikke afholde os fra at købe. Det er vort seneste opkøb i Klejtrup et godt eksempel på. Det er et nyt område med egne selvstændige projekter.

Men ellers har vi også gode samarbejdspartnere, der kan bringe os i mål med at tilbyde en samlet løsning til vore kunder, fortæller Mads Øgaard.

Omkring fejringen af 50 års jubilæet har de 2 generationer besluttet at udsætte det til næste år.  - Vi ønsker ikke Corona skal lægge en dæmper på den, men en lille sammenkomst med personalet bliver det dog til i denne uge, siger Rikke Øgaard.       


e-max.it: your social media marketing partner