GUNDERSTED: Siden 2005 har Hanne og Carsten Rasmussen arbejdet på at skabe en smuk besøgshave kaldet Staudeengen på deres landsted med 3 tønder land beliggende udenfor Gundersted. Men stedet har også Himmerlands største plantesalg

af udplantningsplanter til private haver bestående af blomster, stauder, krydderurter, grønsagsplanter, frugtbuske og frugttræer 

”Grønne fingre”
Hanne Rasmussen har fra barns ben haft ”grønne fingre”, men det mente forældrene ikke der var nogen fremtid i, for Hanne kunne også lide at lave mad. Derfor blev hun i stedet udlært økonoma. Men interessen for blomsterne kunne Hanne ikke slippe. Derfor etablerede hun sammen med sin mand, Syrengården i Blære i 1988. En virksomhed med salg af dekorationer og brugskunst til detailhandlen. Efter 17 travle år med en blomsterende virksomhed, besluttede de sig for at flytte til Aars by, og se frem til en rolig pensionisttilværelse. Det kunne parret dog slet ikke affinde sig med. 

Anlagde haven fra bunden
De blev de enige om at bryde op og flytte ud på landet igen. De fandt et forfaldent, men meget fantastisk sted udenfor Gundersted, med ukrudt i halvanden meters højde og med byggeaffald spredt grundigt overalt. Det afskrækkede dog ikke, da Hanne Rasmussen kunne se mulighederne for landstedet og de 3 tdr. land, og havde tegningen inde i hovedet for at indrette en stor og flot have. Der var nok at tage fat på, så der skulle ryddes grundigt op og køres væk. 

Selv om de har kaldt deres dejlige sted for Staudeengen, skal man ikke forledes til at tro, at der er tale om en mark fyldt med blomster i alverdens farver. Nej, tværtimod. Der er tale om et areal beplantet med cirka 3000 træer og buske, masser af små og store bede med farverige blomster af forskellige sorter, en stor sø og flere mindre bassiner, vandløb og meget andet, som gør området til et unikt sted at opholde sig – også for de besøgende. 

Have og aronia blev redning efter blodprop
Skæbnen ville, at Hanne Rasmussen i 2008 blev ramt af en blodprop i hjernen. Efter længere tids sygehusophold og genoptræning var hun bundet til en kørestol. Men hun havde sin have, som var ren terapi for hende. Men også et særligt bær, nemlig aroniabæret var med til at få hende på fode igen. 

Der fandtes nemlig aronia buske i hendes have. Af folk der kom forbi haven og fik øje på buskene, blev hun fortalt at bær fra denne busk var meget giftige. Hun måtte endelig ikke spise dem, ja man kunne endda dø af at spise dem. Det kunne Hanne Rasmussen nu ikke forstå, for hun havde set at fuglene spiste dem og hun havde da også selv smagt et par stykker. Aronia blev googlet på internettet, og bærret viste sig at være det sundeste bær og havde netop de egenskaber til at Hanne Rasmussen kunne komme sig over sin sygdom og genoptage arbejdet med Staudeengen. 

Kendt for aroniafestival
I 2010 var Hanne og Carsten Rasmussen på ferietur til Harzen, hvor der tilfældigvis var Aronia Festival. Festivalen ledte dem til deres nuværende leverandør af aroniasaft og andre aroniaprodukter. På den måde kom der Aronia Festival til Staudeengen, der startede med 500 gæster og senest 4000 gæster i 2019. Festivalerne har bl.a. haft foredrag ved de kendte tv-læger Carsten Vagn Hansen og Jerk Langer, der begge anbefaler aronia. Til festivalerne sælges omkring 36 paller saft, og derudover forhandles aronia produkterne fra Staudeengen i over 100 butikker landet over. Ud over aronia festivalen lægger mange grupper og busselskaber vejen forbi for at besøge terapihaven og høre Hanne Rasmussen fortælle hendes historie om aronia og haven der reddede hende.
 

I dag Himmerlands største plantesalg
I dag, 10 år efter aronia eventyret startede, har Hanne og Carsten Rasmussen både en stor og flot have og fire store drivhuse, hvorfra de driver plantesalg – ja faktisk Himmerlands største. 

Nu kan de ”grønne fingre” for alvor få frit spil. Hos Staudeengen er der altid et stort udvalg af planter til haven. Lige nu er stauder, sommerblomster, buske, rhododendron, frugttræer, frugtbuske, hortensia, og aronia buske aktuelle. Der er også et bredt udvalg af krydderurter og grønsagsplanter. Alt sammen til yderst rimelige priser.

-De planter vi har her er dyrket i danske planteskoler og er dermed sorter tilpasset det danske klima. Det er langt fra tilfældet med de blomster og planter man køber i supermarkedet. De stammer typisk fra Holland og er oftest også et-årige planter, fortæller Hanne Rasmussen. 

Inklusive råd og vejledning
Hun står også klar med råd og vejledning i valg af planter til krukker og have.
 

-Hos Staudeengen kan du få råd og vejledning om valg af planter, uanset om du skal anlægge en ny have fra bunden eller måske blot vil ændre et enkelt bed. Vores mangeårige erfaring og store udvalg i planter gør, vi helt sikkert kan finde en god løsning til netop din have. Når du køber planterne hos os, tilbyder vi at lave en plantegning over din have med angivelse af de nye planters placering. Vi kan levere planterne og sætte dem, hvor de skal stå. Du skal blot selv grave dem ned, fortæller Hanne Rasmussen.

Så uanset om du skal anlægge en helt ny have, omlægge den gamle eller blot udskifte et par planter, så er det værd at lægge vejen forbi Staudeengen, beliggende halvvejs mellem Nibe og Aars.

e-max.it: your social media marketing partner