FARSØ: Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn havde for kort tid siden lagt dette billede af Farsø Mølle, som var beliggende på Møllestien i Farsø frem til 1955, på lokalarkivets facebook. 


Møller Harald Jensen, blev i starten af 1950 slynget ud gennem siden af Farsø Mølle på Møllestien, da remtrækket i møllen fik fat i hans tøj under en reparation. Mirakuløst overlevede mølleren denne hændelse. 

 

Historien hertil var, at møller Harald Jensen havde for vane at reparere lidt på maskineriet, mens det var i gang. Derfor blev han engang slynget ud gennem beklædningen, hvilket medførte det store hul i møllen. Det skete ca. 1951/52.

Dagen efter billedet var lagt på Facebook, kom der en mail fra møllerens søn Karl Jensen, som i dag er bosiddende i Canada og har boet der siden 1967.  

Mailen var sendt til Farsø arkivets formand Bendt Thorup, og heri fortalte Karl Jensen, at han tydeligt kunne huske hændelsen, selvom han kun var 5-6 år gammel.    

Karl fortæller at han stod i køkkenet sammen med sin mor. Pludselig lød der et stort brag, og ud af vinduet kunne de se et stort hul i siden af møllen og de kunne også se at de store tandhjul kørte rundt med stor fart. Moderen løb ud i møllen, men kunne ikke finde sin mand. Ovenpå i deres hus boede en sygeplejerske, der hed Katrine, og hun kunne ud af sit vindue se mølleren ligge ude på græsset, et godt stykke fra møllen, og var bevidstløs.

Der blev ringet efter doktor og ambulance. Doktor Møller kom på cykel, for hans bil var på værksted. Ambulancen kunne ikke komme, da den var ude i et andet ærinde, så Karls far blev kørt på sygehuset i en kranvogn – det blev han senere drillet meget med, da han blev spurgt om han nu var blevet så stor og tyk, at han skulle hentes med kranvogn.

Mange år senere fortalte faderen Karl hvad der var sket. Han var gået ud på loftet, hvor de store hjul skulle trække en anden maskine i gang, og det skete med remtræk. Han ville sætte remmen på mens trækhjulet kørte, men remmen fik fat i hans tøj, og han blev slynget rundt flere gange, og røg til sidst ud gennem siden af møllen. Det var et mirakel at han overlevede.

En nabo på Møllestien, Chr. Jensen, reparerede hullet i møllen, og Karls bedstefar, der havde været møller i Strandby passede møllen, mens faderen var syg.

Møllen brændte i 1956, og Harald Jensen blev dermed den sidste møller i Farsø.

Fra formand for Lokalhistorisk Arkiv Farsø, lyder der en stor tak til Karl Jensen for historien:

-På arkivet er vi naturligvis meget glade for, at mange gennem Facebook følger os, og dermed kan bidrage med nye oplysninger til vore billeder og lokalhistorien – ja, selv fra Canada har vi nu fået hjælp.

e-max.it: your social media marketing partner