FARSØ: Sidst på eftermiddagen i morgen torsdag(19. nov), tændes der - sammen med gadebelysningen, på kontakten til julebelysningen i Farsø, hvorefter den vil den stråle i al dens glans.

Julebelysningen i Farsø er nemlig blandt landsdelens flotteste. Det er også årsagen til at den allerede hænges op og kan nydes her i november.

LÆS OGSÅ: Julebelysningen lyser endnu flottere i år
LÆS OGSÅ: Juletraditioner holder pause

Mange frivillige kræfter har været i gang
I lørdags troppede mange frivillige kræfter op, hvor belysningen skulle op.

Der blev gået til den fra tidlig morgen, og flere hold af frivillige var i gang rundt omkring i byen, godt koordineret af Rasmus Dige fra handelsstandsforeningen og Mads Øgaard fra Øgaard El. Alt gik op i en højere enhed, og vejret var mildt og tørt til opgaven.         


Rasmus Dige er Farsø Handelsstandsforenings koordinator for julebelysningen. Hvert år sørger han for at julebelysningen er i orden og indkalder de frivillige kræfter til at hjælpe med op- og nedtagning. I lørdags var han også selv i gang. 

Arbejdet med byens tre store juletræer startede allerede torsdag, hvor de blev hentet i Skivum Krat og opsat på Store Torv, på Nørregade ved Farsø kirke og på Fabriksvej ved Farmas.

Arbejdet med at sætte kæder på de store juletræer og mindre træer på henholdsvis Store Torv og Torvet foregik i lørdags - og for nemheds skyldt fra lifte, der venligst var udlånt af de lokale virksomheder Øgaard El, Danilift og Versalift. Det gjaldt også de 22 guirlander med skiftevis stjerner og hjerter der blev hængt op over hovedgaden          

Spænding omkring årets nye pynt
Spænding var der omkring årets nye pynt. Det store træ ved lyskrydset, skulle ud over at have tilsluttet sit lys i kronen også have monteret en lysmanchet omkring stammen.

Lysmanchetten er en prøve, der hvis den tager sig spektakulært ud, vil brede sig til træernes stammer langs Th. Eriksens Vej næste år.


Brian Thorup og Mads Øgaard i gang med at montere den nye lysmanchet omkring det store træ i lyskrydset.   

I det hele taget er Farsøs julebelysning unik. Det er langt fra færdigkøbt pynt. I mange tilfælde er det kreative hoveder, der har udtænkt lysparasoller, lysmanchetter og juletræsstativer, der herefter er blevet smedet og svejset lokalt.

I det er der også blevet tænkt, at pynten ud at tage sig flot ud og skal være langtidsholdbar, let at sætte op og tage ned og ikke tage for meget plads når den sættes på lager.

Parasollerne er således håndterlige at klappe sammen og de nye lysmanchetter kan skilles ad i to dele.

Rasmus Dige, koordinator for julebelysningen fortæller, at de nye juletræsstativer er fabrikeret ud fra inspiration andre steder fra og han er meget spændt på hvordan de tager sig ud. De nye stativer er placeret på scenen på Store Torv, i Centerbuen og foran Torvet 1.


Her ses et af de nye juletræsstativer. 

Den er ikke gratis
Det er Farsø Handelstandsforening - og dermed Farsøs butikker og erhvervsdrivende, der ejer belysningen og den er ikke gratis.

For tre år siden blev samtlige 22 guirlander over hovedgaden udskiftet til nye. For to år siden kom turen til de til de 10 lysparasoller der fik helt nye kæder, da de gamle var ved at brænde ud. Sidste år var det store træ ved lyskrydset som fik nye kæder, ligesom det store juletræ på Store Torv fik både en ny og længere kæde til at lyse det flotte træ op.                         

I år har man helt bevidst besluttet at investere i omegnen af kr. 150.000 i julebelysningen inkl. op og nedtagning. Det skyldes, at mange juleaktiviteter i år er aflyst grundet corona-situationen, men det skal juleglæden ikke spoleres af. Derfor kommer julebelysningen til at lyse endnu flottere i år.        

Kæmpe nisserne hører til
Afslutningsvis skal også nævnes, at de store kæmpenisser, som er blevet lidt af et vartegn i Farsø i juletiden, og som mange lader sig fotografere sammen med.    

Også de kom på plads i lørdags og placeret på græsset mellem portalen og Torvet. Rundballerne blev leveret og kørt på plads af Børge Bach fra Rønbjerg, som i mange år har været leveringsdygtig i de store baller der udgør nissernes kroppe og hoveder. Også Rikke Skadhauge, der i sin tid syede nissedragterne, var til stede for at gelejde et nyt hold af nissehjælpere på plads til at ”klæde” nisserne på. Det var medlemmer fra den lokale løbeklub, Tri & Trim, der har klublokale på Torvet 1. I løbet af december måned har løbeklubbens kalenderløb netop start fra kæmpenisserne.       

 
Kæmpenisserne sættes på plads af Børge Bach, mens Rikke Skadhauge assisteres af medlemmer fra løbeklubben Tri & Trim, der ”klæder” nisserne på.                   

Så husk endelig at påskønne den flotte julebelysning og juleudsmykning i Farsø, når den fra i morgen lyser op i mørket, og får os i den rette julestemning.

 

e-max.it: your social media marketing partner