Historien om velkomstgaverne til Kronprinseparret

I forlængelse af ”Historien om velkomstfesten i Farsø Søanlæg for Kronprinsparret i 1939”, bragt i Farsø Avis den 5. og 12. august 2020, bringes her tillægshistorien om velkomstgaverne til Kronpriseparret.

Også denne historie ”Historien om velkomstgaverne til Kronprinseparret fra beboerne i Strandby- Farsø kommune i 1939” er skrevet og sammenfattet af Henning Olsen, Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn

Sideløbende med planerne om en velkomstfest for Kronprinseparrets ibrugtagning af Jagtgården i Trend, startede en kreds af borgere i Strandby- Farsø kommune en indsamling til en velkomstgave.

Initiativet startede på et møde på Farsø Hotel, hvor følgende tekst på indsamlingslisten blev vedtaget:

”Strandby- Farsø kommune bliver ved Kronprinseparrets overtagelse af jagtområdet i Trend storskov et af de steder i vort land, hvor Kronprins Frederik og Kronprinsesse Ingrid jævnligt vil tage ophold.

Det er vor opfattelse at kommunen må føle sig beæret- ikke alene på grund af den ved landsindsamlings komiteens valg, der giver Vesthimmerlands storslåede naturskønhed en fortjenstfuld plads blandt Danmarks anerkendte seværdigheder, men også derved, at man jævnligt vil se medlemmer af kongehuset her.

Hele landsdelen vil ønske Kronprinseparret hjertelig velkommen, Strandby – Farsø kommune dog først og stærkest af alle. Og for at give vort ønske et håndgribeligt udtryk har en kreds af mænd fra alle erhverv og spredt i de to sogne organiseret en indsamling, så samtlige kommunens beboere efter lyst og evne får lejlighed til at være med ved tilvejebringelsen af en gave til Kronprinseparret, ikke de enkelte beløbs størrelse, som givernes sindelag forlener gaven med den værdi vi ønsker at tillægge den.”

Indsamlingen gav et beløb på 810 kr. fra godt 500 bidragydere.

Udvalget rettede herefter henvendelse til kronprinseparrets Hofchef, kammerherre J. West om, hvilke ønsker Kronprinseparret måtte have, idet udvalget nævnte et sølvspisesæt som en mulighed. Hofchefen nævnte et bornholmerur som en god ide. Han nævnte samtidig at det var en god ide, at Kronprinsessen selv så på et ur, samt at hun foretrak et fajancestel.

Aftalen blev, at urmager Kaldahl rette henvendelse til J.C. Filtenborg, København om at Kronprinsessen vil henvende sig i forretningen for at udpege et bornholmerur. Ligeledes rettede isenkræmmer V. Frederiksen henvendelse til Den kongelige Porcelænsfabrik om, at Kronprinsessen kunne udvælge et fajancestel.

Efter disse indkøb var der stadig 300 kr. til rest. På en henvendelse til hofchefen om anvendelse af dette beløb, svarede han at Kronprinsessen gerne ville have et bord til jagtgården. Kronprinsessen skitserede selv udformningen. Bordet skulle laves af svært egetræ med en 5 cm tyk bordplade, massive ben i bordets bredde med indsnævring midt på under hver ende. Det blev overladt til snedkermester P. Th. Larsen et fremstille bordet.

Det var oprindeligt meningen at gaverne skulle overrækkes ved velkomstfesten. Da det trak ud med at finde en dato, blev det aftalt at overrækkelsen skulle finde sted pinselørdag den 27. maj 1939, da Kronprinseparret opholdt sig på jagtgården.

Overdragelsen blev foretaget at et udvalg bestående af: Forretningsfører Asmus Nilesen, Guldsmed Chr. Kaldahl, Snedkermester P. Th. Larsen, Proprietær G. Wetche, Stationsforstander H.J. Bornæs.

Sammen med gaverne blev der overrakt en mappe med navnene på de 500 bidragydere samt teksten:

”Deres kongelige Højheder Kronprins Frederik og Kronprinsesse Ingrid af Danmark og Island

Mænd og kvinder i Strandby- Farsø kommune ønsker ved medfølgende gaver at udtrykke befolkningens loyalitet over for kongehuset. Det er os såvel glædeligt som ærefuldt at deres Kongelige Højheder har fundet et passende opholdsted inden for kommunens grænser.

Måtte Vesthimmerlands storslåede natur forene fortidsminder og kongeligt nutids- og fremtidsvirke til en værdifuldhed for kommende slægter”

Ved overdragelsen af gaverne holdt stationsforstander H. J. Bornæs en kort tale, hvori han udtrykte håb om et godt naboskab og rettede en tak til Kronprinsessen for hendes hjælpsomhed ved valget af gaver. Til slut udtrykte han håb om et fortsat godt samarbejde mellem Danmarks øverste og den brede befolkning med en gensidig forståelse af de vilkår begge parter er undergivet.

Herefter fik Kronprinsessen overrakt en stor buket røde tulipaner og hvide syrener.

Efter et glas vin og en cigar fik deputationen lejlighed til at se jagtgården.

Kilder:
H.J. Bornæs optegnelser
Løgstør avis

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: