HVALPSUND: Herregården Hessel repræsenterer mange gamle håndværk, og derfor har Hessel også mange fag laug, der beskæftiger sig med at udøve de gamle teknikker og bruge de redskaber, som man brugte på landet for 50 til 150 år siden.

De senere år har man beskæftiget sig meget med korn(øl) og urter(snaps), nu bliver det også mælk.  

Museumsleder Bodil Jakobsen har længe haft et mejeri laug på ønskelisten – og nu har hun fået det.

Det er Lone og Per Buus, bosiddende i Trend, der har startet lauget op. De har begge været tilknyttet Hessel i mange år som frivillige. Lauget har de startet, da de tidligere har haft en gård med malkekøer, og har brugt noget af denne mælk i deres egen husholdning.

Lone Buus fortæller, at hun dog endnu ikke prøvet at lave egen modnet ost, men til gengæld friskost, hytteost, tykmælk, is og andre produkter.

-Jeg må indrømme, jeg har købt et ostekit på nettet, for at komme i gang. Jeg prøver mig ad og er allerede blevet meget klogere på teknikken.

Selvom hun naturligvis nyder selskabet af sin mand i lauget, håber hun at flere, med interesse for mejeriprodukter og brugen af dem vil melde sig til lauget.

- Det kunne være sjovt at have deltagere i lauget, der producerer til eget brug og gerne vil dele ud af deres viden om det, men måske også en person – en mejerist eller en der har arbejdet på et mejeri, der kan bidrage med teknikker i større målestok, siger Lone Buus.  

Grunden til at Hessel er interesseret i sit eget mejerilaug, er at en del kælderen under Hessels stuehus har været brugt som mejerikælder.

-Vi kunne virkelig godt tænke os at åbne den kælder igen og fortælle historien om, at man på landet i gamle dage brugte mælken fra køer, geder og får til mange produkter. Vi ved, at på den tid, havde mælken fra eksempelvis køerne en langt større værdi, end kødet når de blev slagtet. Det betød der blev gjort noget ud af det og at mælkeprodukter udgjorde en vigtig bestanddel af føden i husholdningen, fortæller Bodil Jakobsen.

e-max.it: your social media marketing partner