VESTHIMMERLAND: Langs Himmerlands vestkyst ligger de gode sommeroplevelser for hele familien som perler på snor. 

Nu er Stenaldercenter Ertebølle, Museet Herregården Hessel og Vesthimmerlands Museum gået sammen om at udvikle en pakkeløsning skræddersyet til de vesthimmerlandske gæster.

48 km historie
Ved hjælp af et tidsrejsehæfte kan børnefamilier gå på opdagelse i seværdigheder fra forskellige tider – fra for 55 millioner år siden til anden halvdel af 1800-tallet. Alt sammen findes på en strækning på 48km langs Vesthimmerlands Limfjordskyst fra Louns i syd til Aggersund i nord, som naturligvis tages lettest i bil, men som også kan gennemføres helt eller med afstikkere på cykel, således den betagende Vesthimmerlandske natur kan blive en del af oplevelsen.

Vi starter for 55 mio. år siden
Som tidsrejsende kan man meget oplagt starte for 55 millioner år siden i Ertebølle, hvor man kan se rester af vulkanudbrud, sejle i stammebåd ligesom stenaldermennesket for 6.000 år siden, eller prøve jagtlykken ved at skyde med bue og pil.

I Myrhøj Stenanlæg ved Ertebølle kan man se en 3.000 år gammel gravhøj fra Bronzealderen placeret i et anlæg af 200 meter lang stenrække. Forklaringen får man naturligvis på stedet.

I Uhrehøje Plantage går turen til oldtidshøjene på heden som ligeledes stammer fra Bronzealderen. Men skoven gemmer også på andre spændende historier om heden.

På vikingetidens Aggersborg kan man løse gåden om den forsvundne ringborg og finde runerne i kirken. Det er historien om Harald Blåtands store vikingerige for 1.000 år siden.

På Vitskøl Kloster kan man se ruinen af en klosterkirke fra middelalderen og munkenes klosterhave med lægeurter. Historien om munkene er fra 1100-tallet.

På Museet Herregården Hessel tager man et kvantespring frem i tiden til 1800-tallet bondesamfund. Her kan man booke sig ind på et madværksted og et kageværksted, hvor maden laves på brændekomfur. Man kan også prøve værksteder med kartning og spinding af fåreuld, rebslagning, snitteværksted, lysedrypning, kludedukkeværksted, spældvævning, strikkeværksted, skriveværksted og broderiværksted.

Gå ikke glip af naturoplevelserne
Af særlige naturoplevelser på gåben eller cykel anbefales også gåturen Hessel rundt og/eller en tur rundt om Vilsted sø, som i 1900 tallet blev drænet og tørlagt til fordel for landbrugsjord. Nu er søen tilbage og byder på en fantastisk natur, herunder fugleliv, som kan observeres fra fugletårnet. Men man kan også tage turen hele vejen rundt om søen 22,5 km eller tage den nordlige rundtur på 12 km eller den sydlige på 10,5 km.

Løs opgaver undervejs og få titlen som tidsrejsende
Som man vist kan regne ud, kan de mange tidsaldre ikke opleves på en dag. Men det er heller ikke meningen. Man kan selv bestemme hvad man vil se og hvor mange dage man vil bruge. MEEN, for at opnå titlen som tidsrejsende skal man som deltager løse opgaver og samle stempler. Jo flere stempler jo større præmie.   

FAKTA:
Tidsrejsen 2020 er en helt ny og unik mulighed for at lære med egnens natur og historie bedre at kende fra Aggersborg i nord til Hessel i syd. Tidsrejsen 2020 er samtidig et nyt samarbejdsprojekt for turismeaktører langs Himmerlands vestkyst og har i den forbindelse opnået støtte af Vesthimmerlands Kommunes turismepulje 2020.
Tidsrejsehæftet kan købes for kr. 20 på Stenaldercenter Ertebølle, Herregården Hessel, Vitskøl, Vesthimmerlands Museum samt campingpladserne i Hvalpsund, Stistrup, Myrhøj, Ertebølle og Trend. Hæftet giver også gode tips til hvor man kan spise undervejs og måske tage en overnatning.

e-max.it: your social media marketing partner