HVALPSUND: Herregården Hessel har tradition for at have sæsonåbning i forbindelse med Valborgaften i slutningen af april.

Grundet Corona-situationen kunne den hyggelige aften med over 200 deltagere, bål i lunden og fællessang ikke gennemføres.

Det var derfor med glæde, at Regeringen i starten af maj meldte datoen 8. juni ud for museer. En dato, der siden er blevet fremrykket til denne uge, nærmere bestemt i mandags.

Herregården Hessel venter dog til tirsdag den 2. juni, som vil være første åbningsdag, hvor gæster og personale skal vænne sig til de retningslinjer som sundhedsstyrelsen har udstukket i samarbejde med kulturministeriet. 

Ensretning gennem udstillingerne
Museumsleder Bodil Jakobsen fortæller:  

- For det første glæder vil os til at se besøgende igen på Hessel, men der vil naturligvis være hensyn, de skal tages i betragtning.
 

Vi vil udlevere en folder til gæsterne, som vil lede dem ensrettet igennem udstillingerne. I særdeleshed i stuehuset, der har smalle passager.  

Guidede rundvisninger vil vi stadig gennemføre men i mindre grupper, fortæller Bodil Jakobsen.   

Anden indretning
Men allerede i billetsalget vil man se indretninger, som ikke før er set på Hessel. For det første vil man blive mødt af håndspritsautomater, og dernæst er billetsalget rykket til cafeens køkkenhjørne bag plexiglas.  

I cafeen vil der være mindre borde og ekstra afstand imellem dem. Ønskes der kaffe og kage eller et stykke smørrebrød vil det blive serveret, altså ingen selvbetjening.        

Aktiviteter og arrangementer gennemføres
Bodil Jakobsen er meget spændt på om det bliver muligt at afholde nogle af årets større arrangementer, der lige nu er begrænset af forsamlingsforbuddet og vil være det frem til udgangen af august.  

-Men vi vil holde fast i levendegørelse mest for børn i juli måned. Her vil grupperne, som for det meste består af sin egen familie, blive ført fra aktivitet til aktivitet, der består af håndværk og dagligdags gøremål på landet i gamle dage, fortæller Bodil Jakobsen.  

Men også allerede her i juni, vil der være særlige aktiviteter på programmet på Hessel. Den 13. juni vil der være afsløring af et gammelt glasskin, som har været under restaurering i 5 år. Skrinnet stammer fra 1776 og har en særlig tilknytning til Hessel, som der vil blive fortalt nærmere om på denne dag.  

Få dage senere vil der finde et foredrag sted i samarbejde med Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet i Farsø. Foredraget hedder Faders Vilje og handler om børns rettigheder fra midten af det 19. århundrede frem til de første årtier af det 20. århundrede. Om kvinder der blev gift med en mand, som faderen havde valgt, og om hvordan det så gik med familien og børnene.  

Foredraget vil finde sted i Hessels lade eller cafe, alt efter deltagerantal, da regler om afstand naturligvis overholdes.  

Et tredje arrangement, nemlig Blomsterkager i herregårdshaven gennemføres også efter planen i juni. Det er et unikt havearrangement, der foregår i blomsterhaven bag stuehuset på Hessel. Ved haveborde dækket med blomstrede duge og porcelæn bliver der inviteret på kaffe og kager. Men ikke hvilke som helst kager. Det er kager med blomster – indeni eller pyntet med. Det hele er i blomsternes tegn. Arrangementet vil starte med at Hessels havelaug vil fortælle om havens blomster. 

Alle tre arrangementer indgår i øvrigt i Vesthimmerlands Kulturarvsmåned.        

 

e-max.it: your social media marketing partner