ULLITS/FOULUM/SVINGELBJERG: Fra Kristi Himmelfartsdag foregik gudstjenerstene i Ullits pastorat ikke længere på afstand - virtuelt, men derimod i selve kirkerummet, nærmere bestemt i Gl. Ullits kirke – men med afstand.

Ser frem almindelig gudstjeneste
Sognepræst Troels Laursen havde efter næsen tre måneders lukning set frem til en almindelig gudstjeneste.   

Det fysisk at sidde i samme rum, synge sammen og evt. have altergang, der er savnet. 

For siden midten af marts har han ikke holdt en almindelig gudstjeneste på grund af corana-nedlukningen. Så da budskabet om, at kirkerne igen kunne åbne i sidste uge - med visse begrænsninger, var der glæde.  

Hver anden kirkebænk friholdes
Begrænsningerne består i, hvor mange personer der må være i kirken på en gang.  Troels Laursen og pastoratets personale har været i gang med at måle op og beregne, at der således maksimalt må være 33 personer i Foulum Kirke, 27 i Gl. Ullits Kirke og 27 i Svingelbjerg Kirke på en gang. Det er beregnet ud fra 2 meters afstand imellem kirkegængerne, så der kan synges, som er en vigtig del af gudstjenesten.
 

Selvom det var tæt på max. antallet i Gl. Ullits Kirke. Kristi Himmelfartsdag, så tror Troels Laursen dog næppe, at fremmødet kommer til forhindre sang ved de almindelige gudstjenester. 

Men rent praktisk er afstandskravene gennemført på den måde, at hver anden kirkebænk i kirkerne er friholdt. På de resterende bænke skal man sidde med en meters mellemrum, dog er familier undtaget, de må gerne sidde tættere på hinanden.     

Salmebøger i karantæne i 48 timer
Selvom mange kirker har valgt, at salmebogen erstattes af salmeblade, så gør man det anderledes i Ullits pastorat.
 

-Da der altid vil være 48 timer imellem gudstjenesterne i kirkerne, så vil der ikke være nogen smittefare. Vi beder derfor kirkegængerne efterlade salmebogen på kirkebænken, der hvor de har siddet. Efter 48 timer samler vi dem sammen.  

Uhøfligt at give hånd
Vi gør alt for at efterleve retningslinjerne så alle kan føle sig trygge ved at gå i kirke.  
 

Normalvis giver han også hånd ved døren, men det må man ikke i denne tid.  

-Jeg har det lidt mærkeligt med dette, da det er en høflig gestus, men nu er det blevet uhøfligt, siger Troels Laursen.   

I stedet mødes man af håndsprit ved indgangen til kirkerummet. 

Vil aldrig foretrække virtuelle gudstjenester 
Troels Laursen vil til en enhver tid foretrække at man mødes i kirken.  

-Jeg har ganske vist ligesom mange andre præster afprøvet at afholde virtuelle gudstjenester, men jeg gik hurtigt over til at lave andre indslag udenfor kirken og omkring særlige emner i kristendommen. Sidstnævnte har haft størst interesse og mange visninger,  og det er noget jeg vil tage med mig efter Corona. 

Fire konfirmander glæder sig
Omkring kirkelige tjenester, så er der inden længe fire konfirmander der gerne vil konfirmeres. 1 i Foulum, der altså foruden konfirmanden selv må have 32 personer med. Anderledes ser det ud for de tre konfirmander i Gl. Ullits kirke den 13. juni, der hver må have 8 personer med – og der må synges undervejs!.

-Dette har konfirmanderne og deres familier naturligvis indvilliget i fremfor, at udsætte konfirmationen til efteråret, fortæller Troels Laursen og fortsætter: Konfirmandundervisningen er også afsluttet. Vi var faktisk i Viborg Domkirke, dagen inde Danmark lukkede ned. Så det vil være mærkeligt at udsætte konfirmationen, nu da den er mulig at gennemføre. Jeg har den sidste tid talt med konfirmanderne pr. telefon, og på den dag (St. Bededag – red.)hvor de oprindeligt skulle have været konfirmeret var jeg forbi dem alle med en hilsen og gave. En lysestage med lys samt en solsikke. De blev overrasket og meget glade. Nu håber jeg at jeg kan mødes med dem en sidste gang i kirken inden deres konfirmation, så vi kan få sluttet ordenligt af og måske få øvet nogle praktiske ting i forbindelse med konfirmationen.
 

Spændt på hævelse af forsamlingsforbuddet
Omkring barnedåb er de rykket til efteråret og de bryllupper, der skulle være afholdt i år, er de enten udsat til næste år, hvilket skyldes bestemte datoer. En anden mulighed er et sommerbryllup i haven, som der jo netop er åbnet op for, og som ikke er omfattet af forsamlingsforbuddet.  

Men alligevel er Troels Laursen meget spændt på hvad der meldes ud den 8. juni omkring en hævelse af forsamlingsforbuddet. I forbindelse med begravelser, har det stor betydning at grupper af 10 personer kan hæves til flere.         

Tilbage som sygehuspræst
Som sygehuspræst er Troels Laursen også vendt tilbage til hverdagen. Han kommer nu igen ud til patienterne, bl.a. på den palliative afdeling på Farsø Sygehus.

-Jeg er glad for, at jeg igen kan mødes med patienterne. Det er ikke det samme med telefonopkald. Her opfanger man ikke de signaler som udsendes ved at tale på tomands hånd eller sammen med pårørende. Det er meget vigtige samtaler, som har en stor betydning.   

e-max.it: your social media marketing partner