FARSØ: For 75 år siden blev Danmark befriet efter 5 års tysk besættelse. Det er en begivenhed, som mange steder i landet er planlagt til at blive markeret på forskellig vis - indtil Danmark igen blev besat, denne gang af en ondartet virus - en usynlig fjende.

Omstændighederne har således gjort, at de blå spejdere i Farsø har valgt at lave deres traditionelle 4. maj parade noget anderledes, men alligevel med respekt for historien og traditionerne.

-Vi holder en lidt anderledes højtidelighed i år. Der bliver ikke nogen parade med efterfølgende aflæggelse af spejderløfte for alle gruppens spejdere. Til gengæld vil vi opstille en fanevagt med to spejdere i Mindelunden i Farsø Søanlæg, hvor vi også vil lægge blomster for at ære og mindes de to frihedskæmpere, Chr. Ulrik Hansen og Per Sonne, som begge gav deres liv i frihedskampen, fortæller gruppeformand Per Havbro. 

Man havde på forhånd fået accept fra borgmester Per Bach Laursen, som skulle holde tale ved mindeparaden. Det fastholder man, således at borgmesteren kommer og holder en tale, som så vil blive videooptaget, således at man historisk kan fastholde denne noget anderledes 4. maj. Tanken er, at videoen skal deles på internettet på en eller anden måde, som endnu ikke er helt fastlagt. 

Fanevagten vil stå i Mindelunden fra kl. 18 til 21, således at den er på plads kl. 20.36, som er det tidspunkt, hvor man over radioen kunne høre, at de tyske tropper i landet havde overgivet sig med virkning fra den 5. maj. Befrielsesbudskabet vil blive afspillet ud over Mindelunden kl. 20.36 og kommer også med på den video, som optages fra ceremonien. 

-På denne måde håber vi, at kunne fastholde en tradition, som er holdt i hævd i Farsø uafbrudt i alle årene, siger Per Havbro, som understreger, at arrangementet i Søanlægget er tænkt som et arrangement uden publikum og uden den efterfølgende sammenkomst med kaffe og kage i spejderhuset. 

Skulle nogle være på gåtur i anlægget, kan de naturligvis godt overvære ceremonien på afstand og i øvrigt efterleve de retningslinjer, som er udstukket i forbindelse med bestræbelserne på at undgå smittespredning. 

Og nu, hvor vi alle er hjemme, vil det naturligvis være en fin gestus at sætte lys i vinduerne, som der er tradition for at gøre om aftenen den 4. maj.

LÆS TEMAET I FARSØ AVIS OM 75-året for befrielsen 1945 her

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner