VESTHIMMERLAND: Regler om mere plads og rengøring af legetøj kan være en positiv sidegevinst, for både børn og voksne i denne coronatid, og være afgørende for at lege på naturens legeplads genopdages.

3 gode grunde til at bytte legepladsen ud med ture i naturen
-I mange år har jeg undervist pædagoger og lærer i at tage børnene med på tur, ud på den anden side af hegnet i institutionerne. Det er der mindst 3 rigtig gode grunde til, mener naturvejleder Karin Winther fra Vesthimmerlands Kommune. 

For det første er der mange flere naturværdier på denne side og en pind er ikke bare en pind, hvilket jeg vender tilbage til. 

For det andet, så påstår jeg, at vores børn er i en form for ”Bilka” i 6-8 timer på en ganske almindelig hverdag i mange institutioner. Og de har brug for at komme ud af ”Bilka” for at finde hvile. Følelsen af ”Bilka” forstås på den måde, at der er masser af aktivitet, man hele tiden skal forholde sig til. Børn, der løber, skriger, kører gokart, gynger, synger, griner en masse sanseindtryk, som skal behandles.  

Ifølge miljøpsykologen Roger Ulrich behandler vores hjerne 11 mio. informationsstykker pr sekund, men kun omkring 15-20 informationsstykker når videre til pandelappen og bliver kognitivt bearbejdet. Resten, det uvæsentlige sorteres fra. Dette kræver energi og har man ikke mulighed for at hvile sig, bliver man mentalt udmattet. At hvile sig er netop det mange af os voksne gør efter en tur i Bilka, men som vores børn ikke altid har muligheden for på legepladsen. 

For det tredje, så efterspørger vi innovative, kreative, selvstændige, idérige unge mennesker, men vi starter med at sende vores små poder ud på en legeplads, hvor vi voksne har defineret, hvordan de forskellige legeområder og legetøj skal leges med. 

En pind er ikke bare en pind
I dag bor de fleste af os i urbane miljøer, men vores genetiske opsætning er ifølge Roger Ulrich, den samme som i stenalderen. Dette understøtter igen behovet for at komme ud i naturen i et afslappende miljø, der genetisk passer bedre, da vi netop ikke er opdateret til 2020 versionen. 

Og en ”pind er ikke bare en pind”. Det kan være en vandrestok, tryllestav, dirigentstok, flyvendekost, ninjasværd en scenekant og meget, meget andet, som børnene selv finder på og former legen efter.Hvor pindene findes er der også mulighed trække sig og passe på sig selv. Her er det muligt at få ryggen ”dækket” af træer, buske, bakker mm. så ”faren” observeres hurtigt, da det kun er det som kommer forfra, der skal behandles jf. Roger Ulrichs teorier. Det er også herude naturens stillekupeer er og, hvor der er mulighed for at finde hvile, så energiholderen fyldes op igen og klargøres til flere timer på ”Bilka”-legepladsen, slutter Karin Winther.

 

e-max.it: your social media marketing partner