VESTHIMMERLAND: Naturekspeditionens “Naturglædekalender” sætter fokus på aktiviteter og initiativer, der booster sundheden på både det fysiske, mentale og sociale plan.

Naturen ligger lige uden for hoveddøren og er en billig platform for en bred vifte af aktiviteter med helt forskellig intensitet. Her kan alle være med på deres eget niveau – uanset om det drejer sig om at få pulsen op, skabe fællesskaber eller finde ro og fordybelse.

Ønske jeg var kommet på ideen
-Jeg ville ønske det var mig, der var kommet på ideen om at udvikle en naturglæde-kalender, eller mest så ville jeg ønske, at vi også havde samme tilbud i Danmark som de har på Shetlandsøerne, siger naturvejleder Karin Winther fra Vesthimmerlands Kommune.

Inspiration fra Shetland
Læger i Shetland har siden 2018 ordinere naturen til deres patienter takket være et banebrydende partnerskabsprojekt. Et partnerskabsprojekt mellem sundhedsvæsenet og den grønne organisation, RSPB Scotland, der har betydet at “Naturrecepter” nu anvendes af alle ti praktiserende læger i amtet. Patienter, der kan få naturoplevelser på recept, tæller blandt andet dem, der har forhøjet blodtryk og angst, men også patienter med diabetes, stress og hjertekarsygdom, da man mener, at ophold i naturen kan være med til at skabe mere glæde. RSPB Skotland har produceret en kalender med sæsonbestemte aktiviteter. Kalenderen inspirerer til aktiviteter så de mange sundhedsmæssige fordele, som naturen kan give, kan realiseres. Og det uanset helbredstilstand, selvtillid, eller om man er en social eller mere ensom person.

Sundhed i naturen
Jeg hørte om projektet for et års tid siden og tænkte, at sådan en kalender måtte jeg også have i Naturekspeditionen. Og den ville passe perfekt ind i Friluftsrådets 3-årige projekt ”Sundhed i Naturen”, hvor Vesthimmerlands Kommune er en af ti sundhedsfokuskommuner.

Kalender til dosering af glædesmedicin
Nu er kalenderen klar både i print og på naturekspeditionens hjemmeside. Hver måned doserer man selv sin “glædesmedicin” ved at krydse af ud for de aktiviteter, der udføres den pågældende måned. Det er en medicin med glædes-garanti og uden bivirkninger, fortæller Karin Winther.

Flere steder i kalenderen ses en lille mand, som henviser til hjemmesiden, hvor man via direkte link i den elektroniske udgave kan finde flere informationer og beskrivelser af aktiviteterne. Her kan man også læse om naturens oplevelsesværdier og sundhed i naturen samt finde arrangementer med naturvejleder Karin Winther, der blev kåret som årets naturformidler i 2018.

Håber mange vil komme ud i naturen
-Jeg vil håbe, at Naturekspeditionens Naturglæde-kalender vil få rigtig mange ud i naturen og så kan mit nytårsforsæt være, at det også i Danmark opstår et samarbejde mellem sundhedsvæsenet og os grønne, så lignende tilbud som i Skotland kan udbydes, slutter Karin Winther.


Vesthimmerlands naturvejleder Karin Winther har ført Naturglædekalenderen til Vesthimmerland og håber mange vil benytte sig af den.   

 

e-max.it: your social media marketing partner