ERTEBØLLE: De foregående år har Stenaldercentret lagt rammer til ”gys og gru” i forbindelse med efterårsferien, hvor sagnfigurer har gjort alt for at skræmme de besøgende i mørket såvel ude som inde.

 -Vi har valgt et anderledes arrangement i år – og måske går vi imod trenden. Vi vil ikke skræmme folk, men i stedet hygge om dem, fortæller museumsdirektør Broder Berg fra Vesthimmerlands Museum, der også er øverste ansvarlig for Stenaldercentret og var vært denne aften.  

-Med den nye boplads og udendørsareal, der blev indviet i sommers, så har det i år været mere oplagt at vise hvordan stenalderfolket forberedte sig til vinteren.

Der var til gengæld ingenlunde antydning af vinter - i vejret onsdag aften, hvor der var inviteret til lysfest og skumringshygge.

Solen med sit efterårsrøde skær, sænkede sig ned i horisonten over Limfjorden, mens mørket sænkede sig over bopladsen. Den blev oplyst af bål på bålpladsen, og som noget helt særligt fakler lavet af dunhammer og østersskaller, der lyste bopladsens sø op.

Men forinden blev de over 200 gæster budt på grubemad og krondyrkød stegt over bål sammen med lækkerier som ærtemos, æblekompot, tyttebær og ost tilberedt på stenaldervis. Maden blev serveret i hjemmelavede træskåle og indtaget med træskeer. 

At det var lækkerier der var tale om var der ingen tvivl om, Mange såvel børn- som voksne ytrede at det slet ikke var så dårligt at leve i Stenalderen.

Broder Berg vender tilbage efter en runde på pladsen.

-Er det ikke hyggeligt og sikke dog et flot vejr. Det er ligesom vi har forestillet os. Familierne går rundt på pladsen og får måske en tur i stammebådene på søen og slutter af med en vaffel i cafeteriet.  Over 200 gæster er på besøg i aften. Det overstiger det antal vi havde forventet og er en god afslutning på en helt fantastisk sæson. I år har været vendepunktet for Stenaldercentret, fortæller Broder Berg. Og i den forbindelse vil jeg også takke de mange frivillige, uden hvis hjælp det ikke ville have været muligt, at gøre Stenaldercentret så levende.

Det var også frivillige der på skumringsaftenen stod for stenaldermaden.       

-Nu pakker vi bopladsen ned for vinteren og gør klar til næste sæson, der starter til maj. Vinterperioden bruger vi på at finde endnu mere autentisk materiale og håndværkerteknikker frem fra Stenalderen, som vi vil vise frem næste år.     

 

e-max.it: your social media marketing partner