FARSØ: I dag den 5. oktober går flagene i Farsø går til tops, når Johannes V. og Thit flytter under samme tag på det nye Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museum. 

Begivenheden fejres med taler, sang og himmerlandsk spillemandsmusik. Festtalen holdes af professor og forfatter Anne-Marie Mai, Syddansk Universitet, og borgmester Per Bach Laursen klipper den røde snor.  

Den nye museumsbygning
Ved siden af det eksisterende Johannes V. Jensen Museum er der opført en ny udstillingsbygning, som nu rummer Thits Mindestue, der tidligere har været udstillet andet steds i Farsø. Den nye udstillingsbygning og Johannes V. Jensen Museet er koblet sammen med en - også nyopført - forbindelsesgang, som bliver en central del af det nye museums profil. Forbindelsesgangen symboliserer både det bånd og de brud, som karakteriserede forholdet mellem de to søskende. Byggeprojektet udgør i alt 180 m2.
 

Opgraderet formidling
Gæsterne vil også møde en opgradering af museumsformidlingen, så hvad enten det er børn, unge eller voksne – vil man kunne møde og interagere med den litterære kulturarv på en anderledes og spændende måde. Det sker ved at inddrage nye digitale formidlingsformer og indrette et særligt børneområde som en kreativ oase for især yngre børn, hvor de kan møde de to søskendes forfatterskaber og tanker på en legende måde.  

En ny kulturattraktion i Vesthimmerland
Med indvielsen af den nye institution realiseres et længe næret ønske om at skabe et fælles museum for Farsøs berømte søskendepar. Hver især satte de to søskende deres stærke præg på kunsten og samfundsdebatten i Danmark i det 20. århundrede og forandrede danskernes måde at tænke på.  

Thit med sine historiske romaner og sin revolutionerende kamp for frivilligt moderskab i 1920´rne, der betød at danske kvinder lærte at beskytte sig mod graviditet og fik mulighed for selv at bestemme over deres seksualitet.  

Johannes V. med sine myter, Himmerlandshistorier og romaner som ”Kongens Fald” og ”Den lange rejse”, der indbragte Nobelprisen og placerede Farsø på det litterære verdenskort.   

Det nye museum kan nu fortælle denne enestående historie om to kunstnere med rødderne solidt plantet i den himmerlandske muld. Det er en historie, som rækker langt ud over Himmerland og i en museumssammenhæng har det, der skal til, for at blive en både national og international attraktion for kulturturister: To vidt forskellige, farverige hovedpersoner, masser af fascinations- og identifikationskraft for begge køn og uanede muligheder for fordybelse i flere dimensioner for både yngre og ældre museumsgæster.

I morgen søndag den 6.oktober er det muligt for alle at se det nye museum, hvortil der er gratis adgang fra kl. 11.00-16.00.

 

e-max.it: your social media marketing partner