Pladsen hedder Kræn Spillemands Plads – FOTOS

FARSØ: Torsdag eftermiddag var en særlig historisk dag i Farsø. Og bag denne dag stod Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn, der i år fylder 50 år.  

-Velkommen til dette arrangement hvor vi skal navnegive denne plads og afsløre de historiske skilte heromme bagved. Et særligt velkommen til alle de efterkommere efter dagens hovedperson, lød det indledningsvis fra arkivets formand, Bendt Thorup foran de godt 70 fremmødte på den grønne plads midt i Farsø, der heldigvis kunne slå paraplyerne sammen, da arrangementet startede.      

Anledningen er at Arkivet fylder 50 år
-Lokalhistorisk Arkiv har fødselsdag i år. Arkivet fylder 50. Da vi i bestyrelsen i foråret diskuterede, hvad skal der ske, besluttede vi at det skal fejres. Og det er så det, vi er startet på i dag, selvom selve fødselsdagen først er i november og vi fejrer den der.  

En navneløs plads og hvide bagsider
Da huset der var her på grunden uheldigvis brændte for tre år siden, så blev der en tom plads midt i byen. Sådan en plads skal selvfølgelig have et navn, så det måtte vi gøre noget ved. Samtidig var der også sket det, at de fire skilte, der lige nu er dækket til, stod op ad en mur, der nu er væk. Det betød, at man kunne se skiltenes hvide bagside. Så det måtte vi også gøre noget ved!. Da vi så henvendte os til Kommunens Teknik- og Miljøudvalg, så var de meget positive. Ingen problemer, lød det. Derfor står vi så her i dag, så vi kan fejre at de to opgaver er løst. 

 

Navn afsløret af oldebørn
Allerførst tilbage til pladsen som vi nu står på. Hvad skulle den så hedde?. Jeg vil gerne bede Erland Skov, Erna Torp og Bent Hansen om at afdække skiltet ude ved hovedgaden.  

De tre er oldebørn efter Christen Sørensen, bedre kendt som ”Kræn Spillemand”, der levede i Farsø i 1800-tallet. Farsøs kloge mand der var kendt vidt og bredt i hele landet for sine gigtdråber som blev solgt fra apotekerne. Men man opsøgte også spillemanden for andre sygdomme, som han lidt som en troldmand kunne kurere. Men Farsøs kloge mand troede ikke på trolddom og hekseri, som mange af de andre kloge kvinder og mænd på sin tid. I stedet var han en menneskekender, der ved at lytte til folk og bruge sin sunde fornuft samt sin viden fra bøgerne, kurerede mange af sine patienter. Også i lokalsamfundet var han en person som man spurgte til råds og gjorde indtryk.    


Tipoldebarn efter ”Kræn Spillemand” Per Torp(t.v.) og formand for Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn Bendt Thorup stod for de officielle ord i forbindelse med navngivningen af Farsøs centrale plads.  

Historien om Kræn Spillemand
Det kunne tipoldebarn, Per Torp gøre rede for, der også på familiens vegne takkede for æren.     

-En stor tak til Lokalhistorisk Arkiv. I gik målrettet ind for hjælpe os i vort ønske om at få enten en vej eller noget opkaldt her i Farsø efter Christen Sørensen. Det har vi prøvet på i mange år, men det er ikke lykkedes før nu. Tak for, at det kommer til at hedde Kræn Spillemands Plads. Og en tak til Vesthimmerlands Kommune for at de var med på ideen. 

Der er flere af de fremmødte her i dag, der kan sige at det er deres oldefar, min tipoldefar, og sågar nogle der kan to eller tre gange tipoldefar, der i dag får en plads opkaldt efter sig, hvorefter Per Torp kiggede rundt og spottede de mange Kræn-Spillemand efterkommerne der denne dag var mødt frem i Farsø.  


En stor del af ”Kræn Spillemands” efterkommere var denne dag mødt op i Farsø for at være med. Her er de fotograferet foran det historiske skilt, der er opstillet på Kræn Spillemands Plads og beskriver spillemanden.       

Ikke glemt af eftertiden
Han er ikke blevet glemt af eftertiden, selvom det nu er 128 år siden at han blev begravet ovre i det sydvestlige hjørne af Farsø Kirkegård. Det kan jeg ved selvsyn konstatere fra min bopæl, hvor jeg kan kigge over til hans gravsten, hvor der tit kommer besøgende turister eller en organiseret byvandring som besøger hans grav.  

Gjorde indtryk på Johs V. og Thit
Men hvorfor gør der det? Det skyldes mange ting, men først og fremmest Johs. V. Jensen, der i sin Himmerlandshistorie har skrevet om Kræn og hans kone Rebækka. 

Johs. V. Jensen kendte Kræn Spillemand. Han hentede bl.a. mælk ude på gården, Steensgården. Johs. V. Jensen fortæller, at den sidste gang han så og talte med ”Kræn” var da han fyldte 18 år. Det må siges at være bemærkelsesværdigt, for Kræn må dermed have gjort et stort uforglemmeligt indtryk på den her knægt(Johs. V), når han siden begynder at skrive så meget om ham.  

”Når Spillemanden kom frem af sit kammer så fyldte han hele døren ligesom elefanten i zoologisk have. Han var overnaturlig stor og svær med et par klapbukser uden mage. Han lignede tårnet i skak, høj, rund og tæt med et rankt hoved som gik i et med skulderene. Af statur tænker jeg at han må have mindet om Thorvaldsen eller Grundtvig, og var jo også af samme årgang. Det store ansigt var ejendommelig sort, tørvesort, en lille hudlap hang fra hans overlæbe ned over hjørnetanden når han talte. Han talte det gamle destinkte, rammende jysk, som nu ikke tales mere”  

Johs. V’s. tre år yngre søster Thit Jensen skriver, at hun var så ærgerlig over at hun var så lille dengang. Derfor forstod hun ikke de samtaler som hendes far dyrlægen førte med denne kloge mand.

”Jeg kom i hans hjem som lille pige, sammen med min sjove og interesserede far som dyrkede ham. Far byttede bøger med ham og førte indgående samtaler med ham. Jeg husker at min far kunne stå længe, se ned, og lytte til Kristen Spillemands forklaringer”.  

Klog mand med stor betydning i lokalområdet
En anden person der har gjort at Kræn Spillemand er kendt af eftertiden, er Evald Tang Christensen, i sine optegnelser om Kræn Spillemand i Jyske Folkeminder og Danske Sagn. Der er omkring 40 beretninger. Evald Tang Christensen havde ellers ikke meget til overs for Vesthimmerland og specielt ikke Farsø. For da han kom hertil lagde han mærke til at de Himmerlandske folk var meget mistroiske og stod meget tilbage i udvikling, men Kræn derimod optog ham og han forstod ham.
 

Og så vil jeg også gerne nævne bysbarnet Erik Høvring Pedersen, radiomekaniker Gunnar Pedersens søn, der i en afhandling fra 1977-78 på instituttet for folkemindevidenskab på Københavns universitet bl.a. beskrev Kræn Spillemands betydning i lokalområdet.    

Kræn var en mægtig mand i lokalområdet. Han havde samkvem med byens spidser, lægen, præsten, dyrlægen. Sognet betragtede spillemanden som en af egnens bedste mænd. I flere år sad han i sognerådet, hvor bl.a. havde ansvaret for skolevæsenet. En af de ting han fik afgørende indflydelse på det var hovedgaden. For der lå den ikke oprindelig. Da der skulle udvides med en ny amtsvej mellem Nibe og Hvalpsund og laves en hovedgade for Farsøs videre udvikling (som bl.a. senere fik betydning for placering af hospital og mejeri)kom der bud fra Amtsrådet til Kræn Spillemand for at høre om hans bud på placeringen. Kræn han fik overbevist Amtsrådet om, at den nye vej skulle placeres øst for kirken, da jorden alligevel var dårlig landbrugsjord, nemlig kærjord. Men den egentlige årsag var nok at han ikke ønskede sine egne 120 tønder land delt af en amtsvej.   

Spillemandsdråberne
Den sidste ting han ikke bliver glemt for, det er dråberne –”Kræn Spillemandsdråberne”. Han sagde selv før døden ”Alene gigtdråberne vil bevare mit navn fra forglemmelsen”. Det gjorde de sandelig også. For op til næsten 90 år efter hans død kunne man stadig købe Kræn Spillemandsdråber på de danske apoteker. Ja måske i 100 eller 120 år blev der solgt Kræn Spillemands dråber, hvorefter de blev forbudt. De blev ikke forbudt fordi man ikke solgte dem, men det var fordi der var æter i, og det var nok lidt for beroligende.  

Som annonceret har vi lidt herovre, som I skal have lov at smage på. Det er fordi, vi desværre ikke kan give jer nogle gigtdråber, men til gengæld står Arkivet bag en Kræn Spillemand bitter. Dertil kan jeg i bedste Kræn Spillemand ånd sige: ”Så længe I drikker den, så er I i live indtil I dør”, lød det fra Per Torp.  


Som det også hører sig med ”Kræn Spillemand” blev der naturligvis spillet spillemandsmusik.

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: