Højtidelig 75 års mindedag for allierede piloter – FOTOS

AALESTRUP: For 75 år siden, natten mellem den 29. og 30. august 1944 blev to allierede fly skudt ned over Aalestrup og Louns. 

Det skyldtes at der netop denne nat var angreb fra allierede mod mål på Østersøkysten i Tyskland. En stor del af disse fly var placeret på baserne i England og havde derfor rute over Vesthimmerland for at nå frem til målet. 3 fly, heraf de to, henholdsvis syd for Aalestrup og over Louns Bredning fik ikke gennemført deres mission, da de blev skudt ned af de tyske tropper som befandt sig på landjorden.

Et Lancaster fly blev skudt ned syd for Aalestrup, hvor alle 7 besætningsmedlemmer blev dræbt. Et andet Lancaster fly blev ramt vest for Gedsted og styrtede ned i Louns Bredning. Kun piloten overlevede.

14 unge mænd fra Canada, Polen og Storbritannien mistede livet den nat. Taknemmelige over de allieredes store offer besluttede lokale kræfter omkring Aalestrup sig for at sørge for begravelsen af de døde flyvere.

Mindet om dem er blevet holdt i live – hvert år siden, ikke blot i kraft af gravene på Aalestrup Kirkegård, men også i den lokale bevidsthed.


14 allierede flyvere blev i 1944 skudt ned over Louns Bredning og Aalestrup. I 75-året for nedskydningen blev her til eftermiddag hædret for deres offer af bl.a. militærfolk, lokale og øjenvidner.


Løjtnant Chris Mason ved mindestenen for de 14 flyvere, hvor der blev lagt flotte blomsterkranse ved flyvergraven.
Både engelske og polske militærattachéer deltog i højtideligheden og det gjorde fanebærere fra Hjemmeværnets lokale kompagnier også.


I år, som er 75–året for den dramatiske nat, blev den mindet i særdeleshed. Det skete i fredags ved flyvergraven på Aalestrup Kirkegård, hvor der var højtidelig kransenedlæggelse med tilhørende taler og brassband-musik. Både engelske og polske militærattachéer, samt fanebærere fra Hjemmeværnets lokale kompagnier deltog ved højtideligheden.

Højtideligheden bød også på en 20 minutters koncert med messingblæserne i Airstation Aalborg Brass Band.  

– Det er vigtigt for et samfund som det danske, at der er nogen der vil kæmpe for vores frihed og demokrati. Og det er vigtigt, at det der skete i fortiden også huskes i fremtiden, lød det fra borgmester Per Bach Laursen, der talte ved ceremonien.  


Bjarne Johansen (tv) og tvillingebroren Preben i kørestol var med til mindedagen som nogle af de få, der havde oplevet den.

Efterfølgende var der samling i Sognehuset, hvor flere øjenvidner fortalte, bl.a. brødrene Bjarne og Preben Johansen, der som store knægte var meget optaget af hændelsen men også så skræmte at de aldrig glemmer den.  

De begav sig ud til Gedsted Bredning dagen efter nedskydningen, hvor stumperne af den britiske Lancaster lå spredt ud over bugten og på stranden.  De fandt to vragdele, som de tog med sig hjem. Nogle råbte efter dem, men de nåede hjem med de to døre, der havde skærmet nødudgang og bombeluge, fandt de senere ud af.

Netop disse to vragdele har de overleveret egnens historiske samling. Her er de lige nu i anledning af 75-året en del af en udstilling, der kan ses på Aalestrup Bibliotek sammen med andre ting, som efter nedskydningen blev fundet i lokalområdet.


Nogle af de vragdele fra det fly der blev skudt ned udenfor Aalestrup.   

 

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: