ERTEBØLLE: Hele sommeren har eksperter fra hele verden været at finde på Stenaldercenter Ertebølle, hvor de formidler deres store viden om stenalderen i det nye udendørs anlæg.

Heriblandt den 48-årige flintsmed, Morten Kutschera, som er en af Europas dygtigste. 

Europas dygtigste
Slagene rammer præcist og fremtvinger en klirrende lyd, når der sprænges et mindre stykke flint af knolden. Flintsmeden har sine bevægelser komplet under kontrol. Han ved, hvad han gør og vælger rutineret, hvor næste hug skal sættes. Flintsmeden hedder Morten Kutschera. Han er 48 år og regnes for at være en af Europas dygtigste flintsmede. Morten er selvlært. Der findes ingen officiel uddannelse, ingen meritter, erhvervstitler og suppleringskurser med overenskomstsikret jobgaranti og udsigt til pension. Tværtimod! Her er det passionen, der driver værket, og glæden ved håndværket, der bærer lønnen i sig selv. 

Omrejsende håndværker i flint
Prisen er en usikker fremtid. Den fulgte med, da Morten valgte professionen flintsmed som levevej. Flintredskaber er ingen kioskbaskere, der kan afsættes som massevare. Således var det bestemt ikke udsigten til en overskudsforretning, men først og fremmest en brændende interesse for oldtidens færdigheder og især for materialet flint, der fik ham til at vie sit liv til dette højtspecialiserede håndværk. Det betyder, at Morten skal afsætte sine produkter der, hvor de få kunder er, og de er i flere europæiske lande. Derfor er han omrejsende håndværker i flint med fast base i den norske by Bergen.
 

Målrettede slag
I samtalen afsløres hurtigt den enorme fagviden bag de flittige hænder. For sten er nemlig ikke bare sten. Og valget af det rigtige værktøj betyder alt. Mens han sidder på en lille skammel, formes i en lind strøm nye økser, knive, skrabere, lanse- og pilespidser. På skødet ligger et beskyttende, kraftigt sælskind, hvor både emner, afslag og hjælperedskaber af ben og horn optræder ligesom på en scene med fantasiske duetter og solopartier. Præcisionen er nøglen til succes, og blandt de omkringstående stiger spændingen til bristepunktet, når slaget skal sættes. Tilskuerne følger med, fascineret, nærmest i meditation, i hvert eneste slag, som om de overværede en tennismatch eller golfturnering. Med få målrettede slag er skabt en af de for Ertebølletilden karakteristiske kerneøkser. Det er gjort på ti minutter. En skiveøkse tager 5 minutter og en Ertebølle tværpil 30 sekunder. Det måbende publikum undres over hastigheden og erkender, hvorfor der stadig findes stenalderredskaber i Danmarks muld. Produktionen har været ganske enorm, og det over flere årtusinder. Det gælder dog ikke for alle typer stenredskaber. Nogle mere sjældne er formet i uhyre langsommelige arbejdsgange til pragtøkser, udført i granit og med hul til skæftning. Et stensat minde om flintsmedens evner som højtspecialiseret kunsthåndværker.

Nutidens flintsmed er en troldmand, der formår at forme et tilsyneladende helt ustyrligt materiale til smukke redskaber og tryller på magisk vis et ældgammelt håndværk frem fra flere tusinde års glemsel. Det slår ikke kun bro mellem fortid og nutid, men løfter også de hyldekilometer af stenøkser, der udstilles på de danske museer, ud af deres montrefortællinger, og giver dem nyt liv og betydning og os andre en bedre forståelse af stenalderen.

 

e-max.it: your social media marketing partner