Lokal virksomhed bidrog med viden til verdensmål – FOTOS

FARSØ: Danmark for Målene – Global Goals Tour, lagde i dag vejen forbi Farsø.

I alt er 48 byer i Danmark udvalgt til at fremme FN’s verdensmål, heriblandt Farsø, som har fået besøg af touren to gange.  

I december var der besøg første gang af tryllekunstneren Anders Møller, der gjorde opmærksom på de 17 verdensmål med trylleri. Denne gang var emnet ”Emballage – som ressource”.  

Fire pavilloner blev lørdag morgen opstillet på p-pladsen ved Tøjeksperten. Hver pavillon fortalte meget informativt om de udfordringer vi har omkring emballage. Lige fra at fremstille emballagen, bruge den, sortere den til genbrug  – og om den kan genbruges.  


Seks infopavilloner om Emballage – som ressource var opstillet langs Th. Eriksens Vej ved Tøjeksperten i Farsø midtby. 

Genplast delte ud af sin viden
I den forbindelse havde Farsø Handelsstandsforening, som var medarrangør af arrangementet i Farsø, inviteret lokale Stig Steendahl Nielsen, som har virksomheden GenPlast på Midtager i Farsø, til at komme at fortælle om genanvendelsen af plast.
 

Det kan gøres bedre
Stig kunne fortælle, at man kan genanvende meget mere plast, hvis man bare forstår at fremstille det miljørigtige plast og genanvende det. Han kunne bl.a. fortælle at de sorte plastbakker som vi kender fra frugt og kødemballering eksempelvis ikke genanvendes fordi de er sorte, mens alle andre farver plastbakker godt kan. Det kommer sig af, at de sorte plastbakker ikke kan identificeres af sorteringsanlægget. Det betyder at alle sorte bakker sorteres fra til forbrænding og dermed ikke kan genanvendes. Derimod køres de med lastbil til udlandet og forbrændes i store anlæg der. Ud over den ekstra håndtering er det også dyrt at skaffe sig af med netop disse bakker.  

Dette var bare et af flere eksempler på emballage som ikke genanvendes, selvom Danmark er forgangsland på flere områder bl.a. pantsystemet. 

Regn lagde dæmper på besøgslysten
Heldigvis var der tørvejr under pavillondugen mens regnen øsede ned udenfor, som også kan skyldes de belastninger vi udsætter vores klode for. Netop regnen lagde en dæmper på besøgslysten til arrangementet som også bød på aktiviteter og læring for børn.  


Katrine Bille, kendt fra Ramasjang fortalte børnene i Farsø om affaldssortering. Optrædenen var flyttet fra midtbyen til byfestpladsen i Farsø Søanlæg.

Katrine Bille optræden blev flyttet til Søanlægget 
Over middag tittede solen frem – og de fleste børn befandt sig i Søanlægget i forbindelse med FarSØ Festen, som havde op til flere børneaktiviteter på programmet samtidigt.
 

Det blev der hurtigt arrangeret at eftermiddagens optræden med Katrine Bille – kendt fra Ramasjang skulle flyttes til Søanlægget. Ud over et par kendte sange, så var det Katrine Billes mission at fortælle børnene om affaldssortering og hvor vigtigt det er ikke at smide affald i naturen.  

Hun kunne fortælle, at det tager 500 år at nedbryde en plastflaske i naturen. Og så havde hun hørt om en hval med 40 kg plast i maven.  


Ella og Stella meldte sig til konkurrencen om affaldssortering

Konkurrence om at sortere emballage rigtigt
De to piger Stella på 9 år og Ella på 8 år blev inviteret på scenen til en konkurrence om at sortere emballage rigtigt på 50 sekunder. Pigerne var meget dygtige og gjorde det næsten lige hurtigt. Men Ella gjorde det bedst og blev vinderen af en velfortjent slikpose ”Lossepladsen”.  


Der var også mulighed for at få taget billeder sammen med Katrine.

Farsø var Katrine Billes 48. og sidste optræden på touren og den 4. i lørdag efter af have været omkring Ringkøbing, Holstebro og Skive først.  Hun var meget imponeret over hvor bevidste børn er om affaldssortering. Det lover godt for vores fremtid, sagde Katrine Bille, inden hun efter 30 minutters optræden i Farsø Søanlæg drog hjem til Islands Brygge i København.        

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: