VESTERBØLLE: Vesterbølle, der er udpeget som kulturhistorisk bevaringsværdig landsby, skruede i weekenden tiden tilbage til de forgangne tider, nærmere bestemt omkring 1900-tallet 

For 16. gang
Det var sekstende gang, at godt og vel samtlige beboere i den lille landsby og frivillige udefra var trukket i datidens dragter og spillede deres roller som håndværker, høstarbejder, kusk eller skolelærer. Dermed blev man sendt flere generationer tilbage i tiden – og vel at mærke i den perfekte kulisse.   

Kulissen for den ”Levende Landsby” var som udgangspunkt ”hovedgaden” Tolshøj i Vesterbølle. Her var der udstilling af gamle effekter og demonstrationer af det gamle håndværk i smedjen, tærskning og meget mere.    

I staldene på Tolshøj 4 og i Den Levende Landsbys lade længere oppe ad vejen var der fokus på de gamle håndværk, såsom pileflet, billedskæring, knivmageri og trædrejning.  

Udenfor Tolshøj 4 stod der flere gamle fåreracer - og efter at de havde ladt ulden, stod den på kartning og spinding på rok.    

Fremvisning af nyrenoveret udstillingsareal
Det som Levende Landsby i år især havde set frem til, var at vise gæsterne den nyrenoverede 1. sal i deres lade på Tolshøj 13, som rummer størstedelen af landsbykulturens effekter.  

Bygningen har fået nyt tag, er blevet isoleret og har fået ny vægbeklædning, således at de gamle effekter kan bevares mange år frem i tiden og kan udstilles på en spændende måde.   

-Vi er nået langt, men der er stadig et stykke vej igen, siger Per Andersen. Ja, vi bliver vel aldrig færdige, for vi får hele tiden nye spændende ting, siger han mens han peger på en glasvitrine indeholdende gamle breve med krydderier og pulvere, som de har fået foræret af tidligere smedemester i Vesterbølle, Villy Hjelm Pedersen.   

De indgår nu i den i den købmandsbutik som er under opbygning og også gerne skal gøres funktionel.    

-Vi gerne have kaffemøllen i drift og Madam Blå Kanderne i brug, så duften af kaffe kan brede sig her ovenfor trappen som vi gerne vil indrette til et lille siddeområde, forklarer Per Andersen videre om en af de mange planer foreningen har, selvom den har været rigelig beskæftiget det seneste tre-kvart års tid med at lave rumadskillelser, hylder, male og indrette.   

-.Men vi er rigtig stolte af det vi har lavet, men må også erkende at vi stadig ikke har plads nok, så det skal vi have fundet en løsning på.   

Ud over høstdagene, så er der også et mostarrangement og en julestue på programmet i år, som finder sted på Tolshøj 13.     

Borgmester bød velkommen
Både lørdag og søndag dukkede borgmester Per Bach Laursen op for at deltage i høstarbejdet. I forbindelse med sin velkomst lørdag opfordrede han til et minuts stilhed til ære for nyligt afdøde H.O.A. Kjeldsen, der gennem mange år også har været en del af høstspillet i Vesterbølle – som herremand naturligvis.    
 

I sin velkomst sagde borgmester Per Bach Laursen: Levende Landsby er en tilbagevendende begivenhed, hvor man inviterer alle der har interesse i at se hvordan Danmark så ud tilbage i 1700-tallet og måske også en del af 1800-tallet. Som borgmester er det en kæmpe fornøjelse at få lov at medvirke, men i særdeleshed at opleve den frivillighed og det engagement der er i at holde en kulturarv som denne i hævd. Og hvad havde Danmark været uden landbruget?. Og nu er jeg jo selv landmand, når jeg ikke er borgmester, så det kan jeg jo sagtens stå at sige, men jeg mener faktisk det er grundlaget for det velfærdssamfund vi har i dag. Det udspringer meget af landbruget, højskoletraditionen og det at vi har været gode til at sikre, at få de sidste borgere med i sammenholdet. For nok har der været herremænd - og nok har der været ridefogeder som i den grad har huseret og har været hårde ved landbefolkningen. Men hvis vi ser på andre steder i verden i dag, så kan vi sige, at noget af det som foregik i Danmark i 1700-tallet, tror jeg godt vi kan opleve ude i verden i dag, her 2-300 år senere. Det synes jeg, siger rigtig meget om det danske samfund. At vi er kommet hertil i vores demokrati, hvor vi kan leve sammen i fordragelighed. Så jeg glæder mig rigtig meget til i dag at få høstet noget havre, og hvor er det dejligt at se så mange der er mødt op i Vesterbølle i dag.  

 

Høstspil
Inden høstfolkene skulle i marken, havde ridefogeden hentet dem frem på gårdspladsen til inspektion af høstredskaberne. De var ikke alle i den bedste forfatning, men høstes skulle der, og med herremanden til at føre an i stilfuld hestevogn til høstmarken bag Katbakken, kunne det traditionsrige rollespil med både flittige og uvorne høstfolk gå i gang.   

For fjortende år i træk, skulle barselskvinden, gift med den fordrukne bonde, føde. Selvom hun prøvede at undslå sig med, at hun da havde så mange børn til at hjælpe til i marken, så gik den ikke. Hendes mand, gik også på flasken som de forgående år. En sådan opførsel, men ikke mindst ladhed under høstarbejdet skulle straffes og det blev det på træhesten efter høstarbejdet. Hans kone forbarmede sig dog over ham og fik ham ned af ”hesten” for at vise ham hans nyfødte datter. Du havde altså lovet mig en søn denne gang, lød det skuffet fra den uvorne bonde.   

I marken fandt man under høstarbejdet også efterfølgerne til det manuelle høstarbejde, nemlig selvbinder, bugseret mejetærsker og selvkørende mejetærsker. De motoriserede havde Veterantraktorgruppen Vesthimmerland bragt til Vesterbølle.     

På programmet var også scener i skolestuen, konkurrencer, konfirmandbilleder og om søndagen gudstjeneste i kirken.  

 

Bysbarn gift i kirken
Om lørdagen – ganske vist under private former, blev et tidligere bysbarn, Rasmus Jokumsen viet til Thea Nielsine Kragelund Olesen i Vesterbølle Kirke. Men det afholdt ikke Levende Landsby – nærmere bestemt høstfolkene, fra at stå espalier udenfor kirken, og udlåne den fine Alberti karet til en tur gennem byen.  
 

Mere end 650 besøgende lagde vejen omkring Vesterbølle i weekenden.

 

e-max.it: your social media marketing partner