FARSØ: I år fylder Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn 50 år. Jubilæet vil blive markeret hen over året med en række aktiviteter.

Også her i højsommeren vil arkivet synliggøre sig. På mandag i forbindelse med Hot Sommer kan man møde Arkivet på Store Torv. Her kan man møde medlemmer af bestyrelsen med billeder fra de 50 år.

Stiftet i 1969
A
rkivet blev stiftet den 17. november 1969 af Lizzie Vegger, Elly Jensen, Ruth Andersen, Helge Sørensen og Tom Christensen.  

Tom Christensen var allerede lang tid forinden engageret i arkivarbejdet forinden(fra 1949 – red), da han lavede årboger – altså skrapbøger, med avisudklip af artikler, der dengang blev bragt i dagbladene Løgstør Avis og Aalborg Stiftstidende.

Tom Christensen blev således også den første arkivleder fra 1969-1981, hvor han også blev kustode på Søndergade 48, hvor Johs. V. og Thit Jensens arkivalier befandt sig.

Efter Tom Christensen, tog Poul Jørgensen over som arkivleder fra 1981-2008. Herefter kom nuværende arkivleder Bodil Nielsen til – og som bekendt befinder arkivet sig nu på Torvet 1, efter at have befundet sig først i Søndergade 48 og på Rådhuset på Frederik IX’s Plads.                

Markeres over hele året
Arkivet har valgt markere jubilæet med flere aktiviteter hen over sommer og efterår, fremfor kun et arrangement.

I mandags havde man åbent på Torvet 1 med udstillingen ”Fra Torps Maskinværksted til Time”, men man kunne også få en snak med arkivleder og arkivets bestyrelse. På mandag bevæger arkivet sig altså ud af sine lokaler på Torvet 1 og på Store Torv.  

Den 5. september vil en afsløring finde sted og den 16.november selve jubilæet. Ud over aktiviteter og arrangementer arbejder man også med en bog og et jubilæumsskrift her i jubilæumsåret.  

Og det med udgivelser har Arkivet fundet ud af er en vigtig ting i vores elektroniske tidsalder.  

Den digitale tidsalder gemmer ikke til eftertiden
Selvom alle kan viderebringe og optage rigelig materiale i form af beskeder, mails, billeder og video – ja, så bliver det vigtigste sjældent gemt til eftertiden. Tit bliver det bare slettet.  
 

Dette mærkes også på Arkivet, hvor man dog heldigvis kan ty til Farsø Avis, hvis man ønsker artikler og billeder fra bestemte begivenheder og arrangementer.  

Men f.eks. protokoller fra foreninger, som tidligere var håndskrevne, går nu tabt når bestyrelserne skifter sekretær. Her kan megen nyttig information gå tabt når den ubevidst slettes for eftertiden, siger arkivleder Bodil Nielsen. 

20 år bagud med registrering
Det er lokalarkivets formål at indsamle, registrere og formidle. Lige nu er arkivet nået til år 2000 med den elektroniske registrering af arkivalier.
 

-Ja, så vi har mange års arbejde foran os bare for at indhente nutiden, fortæller Arkivets formand Bendt Thorup. Registreringerne foretages af frivillige arkivmedlemmer.     

Registreringen foregår i et fælles elektronisk arkivsystem, hvor søgeord gør at man kan finde frem til en bestemt begivenhed, person eller bygning. Ud over at vælge de rigtige søgeord, så omfatter registreringen også at man navnene på de personer som er med på billederne.

Arkivet har mellem 30-50 indleveringer årligt af materiale der har interesse for arkivet - og altså eftertiden. 

FAKTA:
Formænd for Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn
Lizzie Vegger 1969-1973
P.C. Poulsen 1974-1977
Erika Knudsen 1978-1980
Poul Jørgensen 1981-2008
Mads Kozack 2008-2009
H.P. Sauer 2009-2015
Bendt Thorup 2016 -       

  

       

 

e-max.it: your social media marketing partner