ERTEBØLLE: Har du nogensinde været inde i en jættestue? Eller i en stenalderhytte?, spørger musiker Hanne Methling,

der i dag tirsdag underholder på Stenaldercenter Ertebølle i en af det nye oplevelseslandskabs stenalderhytter.  

Hun vil invitere 20 gæster indenfor pr. koncert.  Her får man muligheden for at kigge stenaldermenneskene over skulderen i deres daglige gøremål og ritualer. Hvem var de? Kan vi genkende os selv i dem?  

Hanne Methling fortæller: Vi er med, når vores forfædre går på jagt, samler urter til helbredelse og skærer sig en magisk amulet i rav. Når de gifter sig, når de dør, når de fremstiller et offerkar i ler, bygger jættestuer, hugger redskaber i flint, og en masse andre ting de foretager sig. De gjorde det lige her, hvor vi også bor i dag, men for tusinder af år siden.   

De fleste af mine koncerter holder jeg i landets største jættestuer, deraf navnet - Jættestuekoncerter. Men i Ertebølle har man rekonstrueret hytter fra jægerstenalderen, og sammen med hele det nyopførte udendørs oplevelseslandskab, er det et perfekt sted for sanserne og fantasien til at kalde billederne af stenaldermenneskene frem. Så i Ertebølle er det blevet til hytte-koncerter. 

Det er de arkæologiske fund, og fortolkningerne af dem, der inspirerer Hanne Methling og har sat gang i hendes indlevelse i stenalderens verden, og hér tager sangene deres afsæt. Det musikalske udtryk er ganske vist nutidig folkesang med guitar som akkompagnement. Men man kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer. Det er femte gang år at Hanne Methling besøger Stenaldercentret og der kommer nye sange til hvert år. I år endnu et par sange for tromme samt en ny fløjtemelodi. 

Der er to forskellige koncerter. Ved den første handler det om jægerstenalderen og ved den anden om bondestenalderen. Hver koncert varer halvanden time, og imellem sangene fortæller Hanne Methling lidt om tidsperioderne.

 

e-max.it: your social media marketing partner