ERTEBØLLE: Der var fuld smæk på sanser og oplevelser, da Stenaldercenter Ertebølle i dag åbnede sit nyetablerede udendørs oplevelsesområde.

Siden Vesthimmerlands Museum overtog centret i 2013, er der konsekvent blevet arbejdet med en grundlæggende fornyelse af stedet drift, opgaver og formål. Så der er reelt tale om en genfødsel af Stenaldercentret. Og for at blive i det billedlige sprog, så har man denne gang - på forhånd, bestemt ”barnets” køn baseret på forskning og projektering der kommer så tæt på stenaldermenneskets levevis som muligt – på en publikumsvenlig og sanselig måde naturligvis.  Det er derfor heller ikke tilfældigt at der er etableret et vandløb gennem det meste af oplevelsesområdet. Som det ganske vist er bekendt, at Stenalderfolket yndede at hente Østers i Limfjorden og efterlade skallerne på en køkkenmødding, så fandt dette kysteventyr kun sted på bestemte tider af året.  

Udgravninger viser at Stenalderfolket også opholdt sig inde i landet. Det var både for at gå på jagt, samle bær og nødder i skoven og urter på overdrev. Men de fangede også fisk i vandløbene. Og her kunne de godt lide at opholde sig, og det forstår man godt, når man ligesom på Stenaldercentret oplevelsesområde kan høre den beroligende lyd af vandets rislen.

DSC4134
DSC4132
DSC4137
DSC4144
DSC4149
DSC4150
DSC4155
DSC4167
DSC4171
DSC4172
DSC4174
DSC4176
DSC4181
DSC4185
DSC4186
DSC4190
DSC4187
DSC4192
DSC4196
DSC4209
DSC4198
DSC4212
DSC4210
DSC4214
DSC4215
DSC4216
DSC4219
DSC4226
DSC4221
DSC4230
DSC4231
DSC4236
DSC4238
DSC4245
DSC4246
DSC4247
DSC4248
DSC4250
DSC4249
DSC4253

Når man træder ind på oplevelsesområdet er det som at træde ind i en anden tidsalder, der ganske vist bliver forstyrret lidt af aktørernes nutidige Stenalder t-shirts, men ellers er redskaberne, materialerne og teknikken den samme som i Stenalderen. Pladsen har hele 22 stop, hvor man kan blive delagtiggjort i Stenalderfolkets dagligdag. Og sådan vil det være hele sommeren med aktiviteter på pladsen, men også flere ugentlige guidede ture udenfor pladsen til den berømte køkkenmødding, Ertebøllernes fiskesteder og den specielle molerkyst.   

På indvielsesdagen var de nye stenalderværksteder bemandet med internationale forskere, der formidlede deres viden om stenalderen baseret på arkæologiske undersøgelser.

I dag var Ertebøllerne, hjælperne i projektet og særligt inviterede mødt op til den officielle indvielse af det nye oplevelsesområde. Det skete med taler fra den store fangsthytte, hvilket fik mange til at tænke at denne ”scene” også kan bruges til meget andet godt, såsom musik og teater med publikum bænket på den anden side af Stenaldercentrets sø, som det også var tilfældet på indvielsesdagen.   

Og netop muligheder – men ikke mindst at få Stenaldercentret på rette kurs skar tydeligt igennem på den forholdsvis lange talerække på seks talere.


Den officielle indvielse foregik ikke med snorklip, men til derimod med flinteskær mod et reb, der var spændt ud.  Det var borgmester Per Bach Laursen der fik æren, assisteret af Per Nørgaard og Broder Berg, der henholdsvis er formand og leder for Vesthimmerlands Museum, der siden 2013 har drevet Stenaldercenter Ertebølle. 

Først med museumsdirektør Broder Berg, museumsforeningens formand Per Nørgaard, borgmester Per Bach Laursen, formand for Vesthimmerlands Kultur- og Fritidsudvalg Asger Andersen, formand for Stenaldercentrets støtteforening Steen Dueholm og daglig leder på Stenaldercentret Louise Villadsen. 

Særligt for sidstnævnte var begivenheden storslået.  Ja, indenfor 17 dage har jeg født to børn. Først den lille pige ovre i barnevognen, og så i dag mit andet barn Stenaldercentret.  

Arkæolog Louise Villadsen har været leder af Stenaldercentret i Ertebølle siden 2013, hvor Vesthimmerlands Museum overtog driften. Ikke mindst har hun også de seneste 3,5 år været projektleder på det nye oplevelsesområde, der i 2018 fik bevilliget 4. mio. kr. fra A.P. Møllers Fond.    

-Folkene på museet har stædigt og vedholdende troet på potentialet. Men det var aldrig gået uden en engageret støtteforening og uden velvilje fra lokalsamfundet, fremhævede Per Nørgaard, formand for museumsforeningen. Kronen på værket er donationen på fire millioner kroner fra A. P. Møller Fonden. 

Ertebølle kan godt trænge til en lille opblomstring. For 6500 år siden boede der 100 mennesker i Ertebølle. I dag er de kun 85 fastboende, og der er mange tomme huse i byen, lød det fra Steen Dueholm, formand for støtteforeningen til Stenaldercenter Ertebølle. Jeg håber, det nye center kan trække mange gæster til, og at mange vil få lyst til at slå sig ned her og nye naturen, roen og stilheden.  

Netop stilheden er et stort aktiv for det nye Stenaldercenter Ertebølle, mener Asger Andersen, formand for kulturudvalget i Vesthimmerlands Kommune.  - Det liv, vi lever i dag, passer ikke til vores dna. Vi er skabt til at være jægere i fire-fem timer om dagen og slappe af resten af tiden. Hvis man savner stilhed og dybde, kan man finde den her, og samtidig blive klogere på vores kulturarv, lød det fra Asger Andersen. 

- Vi har fået et fantastisk formidlingssted. Der ligger en masse spændende muligheder her, lød det bl.a. fra Broder Berg, der var synligt stolt over resultatet.

Ved indvielsen blev de fremmødte naturligvis - budt på stenalderfolkets yndlingsspise – nemlig østers

 

e-max.it: your social media marketing partner