ERTEBØLLE: En sanseoplevelse ud over det sædvanlige, baseret på forskning og nytænkende formidling, det er, hvad der venter de besøgende på Stenaldercenter Ertebølle, når centrets nye store oplevelseslandskab åbner på lørdag.

Verdensberømt affaldsdynge
Hvem ville have troet, at en oldgammel affaldsdynge kunne blive verdensberømt? Ikke desto mindre er det tilfældet i Ertebølle, hvor Nationalmuseet i 1890’erne satte sig for at undersøge den store skaldynge, som lå langs den gamle stenalderkyst. Køkkenmøddingen viste sig at indeholde historien om en indtil da ukendt kultur af kystjægere, som levede i den sidste del af jægerstenalderen for godt 7.000 år siden. Kulturen blev opkaldt efter fundstedet, Ertebøllekulturen, og nu mange tusinde år senere tilføres fortællingen om stenalderen, og dermed nogle af Vesthimmerlands tidligste indbyggere, endnu et lag.

25.000 m2 stort oplevelseslandskab
Stenaldercenter Ertebølle indvier nu det nye 25.000 m2 store udendørs oplevelseslandskab, hvor der med 4. mio. kroner i støtte fra A.P. Møller Fonden er skabt helt nye rammer for formidlingen af Ertebølletiden. Her vil de besøgende hen over sommeren kunne gå på opdagelse i forskellige hytter og værkssteder, som alle er opført med baggrund i den arkæologiske forskning. Der vil være besøg af internationale forskere, som formidler deres store viden i anlægget, og ganske centralt, her kan hele familien prøve kræfter med livet i stenalderen under kyndig vejledning af stedets arkæologer og formidlere.

Går tæt på stenaldermenneskets liv og livsvilkår
-Vi har skabt et spændende landskab, der på helt ny vis går tæt på og tager stilling til stenalderen og menneskenes liv og livsvilkår, forklarer museumsdirektør Broder Berg fra Vesthimmerlands Museum, som overtog driften af Stenaldercenter Ertebølle i 2013. Samtidig har vi i planlægningen haft stor fokus på, at oplevelserne i Ertebøllestedet skal være tilgængelige for alle og glæder os over, at det nu er muligt. 

Forskning og formidling er tænkt sammen
”Indretningen” af de nye udendørsarealer er langt fra tilfældig, idet de første streger på tegnebrættet blev slået for tre år siden. Siden er fulgt en lang planlægningsproces, som udmøntede sig i en ansøgning til A. P. Møller Fonden.  Forskning og formidling er stærkt tænkt sammen, og der er mange tanker bag den oplevelse, man på stedet ønsker at give gæsterne. Her skal alle sanser sættes i spil og samtidig lægges der undervejs i anlægget op til refleksion over tilsyneladende mere ”moderne” emner, så som klima, miljø og biodiversitet. For selvom de færreste tænker over det, så skulle stenaldermennesket også forholde sig til havstigninger og klimaforandringer, der på markant vis påvirkede dagliglivet.

Fra museets side er der naturligvis et stort ønske om at fremvise ”det nye” Stenaldercenter, men samtidig lægges der vægt på, at Ertebølle har rigtig meget mere at byde på.

Totaloplevelse
-Når folk besøger stedet her, så ønsker vi at give dem en totaloplevelse, forstået på den måde, at der naturligvis er viden og oplevelser at hente på selve centret, men derudover så indbyder hele det naturskønne område til aktivitet, hvad enten det drejer sig om en gåtur til den berømte køkkenmødding eller mødet med vores naturvejleder ved kysten, lyder det fra arkæolog og daglig leder af Stenaldercentret, Louise Villadsen.
 

Med åbningen af de nye faciliteter markerer Stenaldercenter Ertebølle sig som en stærk spiller i den danske museumsverden, men ambitionerne stopper ikke her. Louise Villadsen har et stort ønske om at forny den nuværende indendørs udstilling og her er der allerede konkrete idéer på bordet.

-Vi glæder os til at vise 3,5 års hårdt arbejde frem den 15. juni, men har samtidig fokus på den fremadrettede udvikling, understreger hun.
 

Den officielle indvielse får deltagelse af bl.a. borgmester Per Bach Laursen og kulturudvalgsformand Asger Andersen, Vesthimmerlands Kommune. Anlægget åbner først for offentligheden herefter. 

FAKTA: Oplevelseslandskab Ertebølle
I urskoven udspringer en bæk, blandt de sten istiden efterlod. Bækken risler forbi stenalderfolkets boplads og videre ned i en sø, hvor stammebådsbyggeri og fiskeri finder sted.
 

I det nye oplevelsescenter vil gæsterne få stenalderen helt ind under huden, når de træder ind i fortidens verden og oplever et landskab, der fremstår vildt og urørt, kun påvirket af stenaldermenneskets aktiviteter. 

På et næsten 25.000 m² stort areal opstår landets største og mest moderne oplevelsescenter til udendørsformidling af stenalderen.

SE ANNONCEN FOR ARRANGEMENTET HER

 

e-max.it: your social media marketing partner