HVALPSUND: Den populære – og årligt tilbagevendende hestedag med historisk dyrskue, fandt i dag sted på Herregården Hessel.  

Selvom kalenderen viste første sommerdag, så var det en temmelig blæsende og overskyet en af slagsen.  

Selvom dyrene fandt denne ”temperatur” meget behagelig, så var det sværere at få læ for vinden i de udendørs salgsboder der fik blæsten direkte ind fra fjorden. 

Værner om de danske husdyrracer
Hessel har tradition for at være et de 6 steder i Danmark, der i løbet af året er vært for et historisk dyrskue – altså et skue for bevaringsværdige danske husdyrracer. Her kunne man til stor fornøjelse se den røde ko(rød dansk malkerace), den jyske hest, dansk landfår, dansk landraceged, hvid landkanin, gammel dansk hønsehund m.fl. Alle disse ærkedanske racer og deres oprindelige gener er i fare for at udgå, såfremt de ikke bevares. Det er der heldigvis nogle danske avlere der gør en dyd ud af og derfor findes disse racer stadig – om end i et begrænset omfang.
 

1
2
3
4
5
6
7
8

Også blandt præsentationen af heste senere på dagen fandt man de gamle hesteracer såsom Frederiksborghesten, Den Jyske Hest og Belgierhesten som de mest kendte.  

Disse heste blev i løbet af dagen brugt til kaperkørsel, tømmerkørsel, pløjning og hesteopvisninger i formation og spring.


Der fandtes ikke kun levende heste men også mange kæpheste rundt omkring Hessel. Kæpheste som børnene med hjælp fra frivillige på Hessel fremstillede – og naturligvis til at tage med sig hjem. 

Alle var de aktiviteter som publikum kunne iagttage eller deltage i på tæt hold. Særdeles tæt på kom børnene ved at fremstille deres egne flotte kæpheste og slå reb.  

Nyhed - fødevaremarked
Som en nyhed på programmet i år var et fødevaremarked. Som bekendt var man i gamle dage i stor stil selvforsynende med fødevarer som det langt fra er tilfældet i dag.  

Derfor var de lokale fødevareleverandører-og producenter inviteret til Hessel med egnens råvarer forædlet til vin, saft, marmelade, honning, snaps, olie, kød, brød, ost og is.

Som en nyhed var der arrangeret fødevaremarked med fokus på de lokale råvarer og de lokale leverandører.  


Selvom det ikke umiddelbart var isvejr, så var der særdeles god afsætning af kræmmerhus is, hvilket kan skyldes at Hessel i dagens anledning havde fået sin egen flødeis med rabarber- og jordbærsmag.

Hessels faglaug i arbejde
Også Hessels faglaug var i arbejde på den gamle herregård i forbindelse med hestedagen. Her kunne man kigge over skulderen, prøve eller smage på de mange håndværk som laugene med stor glædes samles om og gerne formidler videre

 

e-max.it: your social media marketing partner