KUNST: Det hører efterhånden med til påskeprogrammet, at man tager på turne med sine kunstneriske sanser til egnens kunstudstillinger og får nogle gode oplevelser.

Flere gallerier og kunstudstillingssteder valgte allerede at åbne deres påskeudstillinger i forbindelse med Palmesøndag - altså i den forgangne weekend. Flere udstillinger åbner skærtorsdag. Her bringes den komplette oversigt.

Se evt. galleriernes annoncer her
Se galleriernes åbningstider i påskedagene her

Galleri Himmerland
Gattenvej 85, Gatten

I lørdags slog Galleri Himmerland dørene op til en ny og spændende sæson i nyrenoverede lokaler med fremvisning af 24 professionelle og anerkendte kunstneres værker.

Udstillingen har to kunstnere i fokus, nemlig svenske Louise Hävre med særudstillingen ”Between dream and reality” og danske Merete Meier med særudstillingen ”Dreamers”.  

Louise Hävre har udstillet i 10 forskellige lande med metropoler som Paris, London, Monaco, Rom og New York. Hjemme i Sverige har hun været navngivet "landets hotteste kunstner" af galleri Småland og udvalgt som nummer et i “top ti af svenske kunstnere“. Dette kan det kunstelskende publikum tage del i, når Louise udstiller hvælvinger, trapper og spejle som motiver i hendes malerier. Meningen med hendes kunst er, at formidle harmoni og glæde. Louises kunst er mere abstrakt ekspressionistisk og mere fantasifuldt end hvad abstrakt kunst ellers er. De rolige farver formidler virkelig en følelse af visdom og kraft.   

For Merete Meier har billedskabning været hendes udtryksform hele hendes liv. Hun er kolorist, og arbejder på grænsen mellem det abstrakte og det figurative. Indspirationen er livet, de nære ting og hvordan vi relaterer os til hinanden som mennesker.    

Temaet “dreamers “opstod efter at hun i foråret 2018 valgte at realisere en mangeårig drøm om at rejse til det sydlige Stillehav og de nærliggende øer. Når man rejser solo er der tid til at tænke en masse tanker undervejs, og nogle af dem kom til at handle om, hvor vigtigt det er at man tør drømme; for hvis man tør drømme er der en chance for at man en dag vælger at føre nogle af dem ud i livet. På rejsen oplevede hun mennesker som var flyttet langt væk hjemmefra, og som udefra så ud at udleve en drøm, men i virkeligheden indebar dette, at de manglede deres nære netværk og trygheden ved at have dem man holder af hos sig. Hos andre oplevede hun livsglæde og sammenhold, hvor det menneskelige havde væsentlig større betydning end det materielle. Dette gav stof til eftertanke, i forhold til hvad det ‘gode liv’ betyder og hun kom frem til at “mennesker behøver mennesker “.  

Med disse oplevelser i bagagen, har Merete nu en følelse af, at verden er et meget bedre sted, end det vi ser på tv, - at der er dejlige mennesker overalt, hvis man bare er åben for det. Med den følelse arbejder hun ud fra en mantra der hedder “I am a girl who is in love with the world“. Den følelse er essensen i hendes nye serie af værker. Det handler om livs- og malerglæde, og om at turde drømme, også gerne stort, for uden drømme kan intet jo ske.  

Merete Meier udstiller permanent på galleri i Danmark og Norge. Hendes værker har desuden medvirket i den Danske TV serie ”Dicte” og den Norske film ”90 minutter”.


Galleri Himmerland har længe glædet sig til årets første udstilling, da galleriet er blevet renoveret og det åbner nye udstillingsmuligheder for galleriets 24 kunstnere. Her ses værket ”The Eagle” af Louise Hävre der sammen med Merete Meier er de to kunstnere der sættes fokus på ved denne udstilling

Galleri Svalegangen
Tinghusvej 33, Ullits

Også Galleri Svalegangen åbner for sæsonen her til påske med særligt inviterede gæsteudstillere og der åbent i alle påskedagene.
  


Galleri Alstrup
Alstrupvej 32, Alstrup

Galleri Alstrup, som i år har taget fat på sin 24. sæson, havde palmesøndag fernisering på sin påskeudstilling, denne gang med Charlotte Bøgh med malerier og tegninger og Elna Christiansen med skulptur. 

Fælles for de 2 kunstnere er temaet eller motivet, som også udstillingens titel "Mødet med Dyret" indikerer. Men fællesskabet rækker også ind i den kunstneriske metode, hvor både Charlotte Bøgh og Elna Cristiansen arbejder med direkte kontakt med dyret, som ved en croquis skitse. 

Charlotte Bøghs motivverden kredser om landskaber, mennesker men mest om dyr. 

Hendes kunstneriske karriere tog for alvor fart i 2003 med en rejse til Borneo for at male orangutanger, som et selvstændigt kunstnerisk formidlingsprojekt i samarbejde med og støttet af forskellige kulturinstitutioner. Siden fulgte flere arbejdsophold ude  “i felten” : Thailand, Kunstnerboligen på Hirsholmene, Malerhuset på Fanø, Givskud Zoo, Aalborg Zoo, ZOO Kbh. Og selvfølgelig i Veddinge Bakker/Odsherred, hvor hun bor og arbejder. Med på udstillingen i Galleri Alstrup er bl.a. billeder af heste fra et ophold på Slettingen Kunstnerrefugium i Nordjylland og fra Dovns Klint på Sydlangeland.  

Billedhugger Elna Christiansen arbejder, hvor hendes modeller bor, så det f.eks. er zoologiske haver i Danmark og udlandet, der får besøg af kunstner og kavalet. Billedhuggeren modellerer foran orangutangen, mens den bevæger sig rundt i sit bur og ofte er der flere skulpturer i gang samtidig, så enhver bevægelse kan indfanges.  

Elna Christiansen fortæller om sit arbejde: "Alle mine dyr modelleres direkte efter levende model. Det kræver stort nærvær og brug af alle sanser. De eksotiske dyr finder jeg rundt omkring i Europas Zoologiske haver. Som et lokalt islæt til netop denne udstilling er orangutangerne Mona og Anna fra Aalborg Zoo, samt ulve fra Nationalpark Thy, der dog er modelleret i Kbh Zoo."  


"Mødet med Dyret” er titlen på påskeudstillingen hos Galleri Alstrup. Charlotte Bøgh med malerier og tegninger og Elna Christiansen med skulptur udfører dyremotiver. Her ses Charlotte Bøghs maleri ”Tyr”

Galleri Gjessing
Næsbydalevej 11, Næsbydale 

Billedhugger Lone Osmann gæsteudstiller med bronzeskulpturer, nu hvor Galleri Gjessing har slået dørene op for en ny sæson med forårsudstillingen 'Øjebliksbilleder'.

Lone Osmann arbejder i et naturalistisk formsprog af modeller i forskellige situationer. Osmann er autodidakt i sit kunstneriske udtryk, mens hun har lært de tekniske færdigheder omkring bronzestøbning af billedhugger Keld Moseholm, for hvem hun arbejdede fra 1995 til 2003. 

-Mine skulpturer er naturalistiske. Jeg forsøger at gengive samspillet mellem mennesker og udtrykke stemninger og spændinger. En del af mine skulpturer er øjebliksbilleder af hverdagssituationer, udtrykker hun, hvilket giver en spændende samklang med Ninni Gjessings malerier, hvor der vedvarende arbejdes med at fastholde øjeblikket i form af en bevægelse i balletten eller et udtryk i portrættet. De to kunstnere er således begge optagede af at skildre det flygtige, måske fordi det i dybeste forstand er selve eksistensen.

På udstillingen vises endvidere små værker og brugskunst af den islandske keramiker Bjarni Sigurdsson, ligesom det er muligt at nyde vinen på Næsbydale Vingård, der deler lokalitet med galleriet.


Hos Galleri Gjessing i Næsby byder sæsonstarten bl.a. på Lone Osmanns bronzeskulpturer.

Vitskøl Kloster
Viborgvej 475, Trend 

Det er 30.gang at Vitskøl Klosterkirke danner rammen omkring Vesthimmerlands Kunstforenings påskeudstilling. Kunstforeningen har igennem årene tilstræbt at udstille kunst af kvalitet, og et stort publikum besøger hvert år udstillingen.  

Årets påskeudstilling åbner med fernisering skærtorsdag, hvor der er åbningstale ved lektor og fotograf Finn Christensen samt musikalsk underholdning ved gruppen ”Sølvig.”  

Kunstforeningen ser frem til at kunne præsentere 12 kunstnere hvis værker genremæssigt spænder bredt. Der kan ses malerier, keramik, bronze-og stenskulpturer, foto og smykker. Der vil være rig mulighed for at se forskelligartet kunst og møde kunstnerne.  

Silkeborgkunstneren Marianne Lydom Schultz fremstiller bronzefigurer i samspil med en sokkel af smeltet glas, som samtidig er en del af værket. Det isgrønne, gennemsigtige glas i kontrast til den patinerede massive bronze. Kunstnerens motiver i skulpturerne er ofte hvilende og tænksomme mennesker i en travl verden.  

Sønderborg kunstneren Kirsten Hjortlund, har slået sit navn fast som lysets maler. Hun henter sin inspiration i det helt specielle nordiske lys, og bringer det ind i sine billeder, hvad enten hun maler sine kendte landskabsmalerier eller slipper fantasien løs i eksperimenterende og farverige finurligheder. Kunstneren har bl.a. leveret billeder til kongehuset.

En anden sønderjysk kunstner er Agnete Jakobsen fra Nordborg. Hendes motivverden tager oftest udgangspunkt i naturen. Glæden ved form og farve. Alt fungerer som med- og modspillere. Begge kunstnere er medlem af ateliersammenslutningen Kunstværket i Augustenborg.  

Stenkunstneren Hans Frørup fra Hadsten bruger de smukke materialer, former og farver der findes i sten otg metaller – og trækker en stemning og fortælling frem i skulpturen.  

Finn Christensens udstilling er fra en foto-studietur i Italien og Sicilien i november 2018. Han har haft fotoudstillinger og holdt foredrag overalt i landet gennem 20 år, og han har leveret fotos til bl.a bogen af Erik Ettrup: ”Hvem er Afganerne” og Danida - tidskriftet ”udvikling”   

Thyge Thomasen har arbejdet professionelt med keramik gennem 40 år. Skrinet er kunstnerens foretrukne tredimensionelle rum. Skrinet har et indre og et ydre, som kan kommunikere og danne et spændingsfelt. Det synlige kontra det synlige/uopnåelige/hemmelige etc.  

Aarhuskunstneren Heidi Fiskers malerier er fortællinger med eksplosion i farverne, hun tilføjer kul, posca, papir, stof og serigrafiske tryk m.m.  

For Margit Dørflinger er naturen kunstnerens uudtømmelige inspirationskilde. Erindringsbilleder bearbejdes – nogle fragmenter bliver genkendelige andre undergår en forvandling. Alt sammen munder ud i et værk med figurative elementer, og til tider et anderledes farvevalg.  

Merete Lisby arbejder primært med akrylmaling og mixed media, og kombinerer tush/oljekridt/blyant med alskens papirmaterialer. Inspirationen er menneskelivet som sådan.  

Desuden kan ses værker af to Himmerlandske kunstnere. Stenkunstner Carl Peter Christensen, og billedkunstner og musiker Tine Lilholt.  Smykkedesigneren Anne-Mette Sonnichsen fra Silkeborg udstiller unikasmykker.


Hvad enten man har interesse for maleri, bronze, keramik, skulptur eller smykker, bliver der nok at kigge på for kunstinteresserede i forbindelse med påskens udstillinger i det Vesthimmerlandske. På Vesthimmerlands Kunstforenings påskeudstilling på Vitskøl Kloster præsenteres i år 12 kunstnere indenfor forskellige kunstarter. Bl.a. kan man se billedkunster og musiker Tine Lilholts maleri ”Fe og Fugl no XV”

 

e-max.it: your social media marketing partner