HVALPSUND: I fredags åbnede Havnens Røgeri på færgehavnen i Hvalpsund.

Som gammel fiskerby har fisk altid spillet en stor rolle i Hvalpsund, både som erhverv men også som spise.

Selvom man har forbundet byen med fisk også har haft en klar forventning om, at man både kan købe fisk og kan få serveret fiskeretter, så har det især - hvad angår det første, gået op og ned fiskesalget.  

Men nu har Hvalpsund fået begge dele og det er sågar med lokale Tom Laursen som initiativtager og indehaver af Havnens Røgeri.  

Han har slået sig ned på Sundvej 95 i den tidligere gule bygning på havnen, der også for 23 år siden var røgeri, men siden har huset en aktivitetshandel.

Placeringen vigtig
Tom Laursen købte bygningen for 2 år siden, da ”Sørines” flyttede.  

-Det har helt klart været placeringen, der har været det vigtigste for mig, fortæller Tom Laursen, der nu vil sætte TM Frost og Fisk, som han har drevet i Ullits under samme koncept siden juni 2015 til salg, for at hellige sig Havnens Røgeri i Hvalpsund.    

Tom Laursen, som bor i Hvalpsund, startede med sin mobile fiskehandel tilbage i 2011 med faste ruter omkring Bjerregrav og Silkeborg. I 2015 åbnede han TM Frost og Fisk i den tidligere gamle kro i Ullits.

Lokalerne i Ullits med eget kølerum betød, at han kunne skære ned på antallet af ture til Hanstholm 3-5 gange om ugen, for at kunne holde fisken frisk. Men det betød også at han kunne få opfyldt drømmen om eget røgeri med dertilhørende fiskehandel.
 

Åbnet i hjembyen
Men drømmen har altid været at åbne i hjembyen Hvalpsund, hvilket nu er gået i opfyldelse.  

Selvom han købte bygningen for to år siden og gjorde den klar til åbning 1. juni sidste år så ville byggesagsbehandlingen det anderledes.  

-Jeg blev ikke rådgivet godt nok, og det betød at jeg først fik min ibrugtagningstilladelse 1. november sidste år, fortæller Tom Laursen og supplerer, det altså ikke var den rigtige årstid for åbning af denne type butik. 

-Så derfor åbner vi nu ved sæsonstart her i Hvalpsund, som er påsken, siger Tom Laursen.  

Total renoveret
Det er meget tydeligt at der er lagt mange timer i at gøre Havnens Røgeri klar. Bygningen er totalrenoveret fra inderst til yderst men undtagelse af en enkelt ting, nemlig skorstenen. Den stammer tilbage fra da der sidst var røgeri i bygningen.  

-Den er lavet helt rigtigt og kan trække røg fra tre ovne samtidigt, mens Tom Laursen åbner op til det første røgskab, hvor laks, ørred, makrel, sild og andre fiskearter hænger og ligger side om side for at gå fra fersk til røget fisk.


Bygningen har tidligere huset et røgeri og det kommer Tom Laursen til gavn, når der tændes op i rygeovnene. Skorstenen er den oprindelige og den er bygget helt rigtigt siger Tom Laursen.   

Fersk og røget fisk
Fiskebutikken forhandler som udgangspunkt ferske fisk såsom rødspætte, torsk, laks, hellefisk og ål. Fra eget røgeri forhandles fortrinsvis varmrøget laks, rund makrel, makrelfilet, smørfisk, sild og ål. 

Det er meget tydeligt at Tom Laursen ved alt om fisk og det også er ham man vil finde i fiskebutikken.

Fiskeretter serveres i cafeen
Men han har også gode hjælpere i køkkenet til at tilberede mad til cafeen, som findes i den modsatte ende af huset og sågar kan tilbyde udeservering på de varme sommerdage.
 

De to hovedmenuer består naturligvis af en stor bestanddel fisk, men man er altså også velkommen hvis man ikke er fiskespiser. Der er kylling og andre grillretter på menuen – og så pølsevognen lige udenfor.   

Ved middagstid bydes der på brunch med de traditionelle bestanddele, men naturligvis også et udvalg af tilberedt fisk, rejer og skaldyr fra Toms fiskebutik. Aftenmenuen er en fiskebuffet, hvor – ja det siger selv, at hovedbestanddelen består af fisk med lækkert tilbehør til.     

Der er plads til 24 spisende gæster indenfor. Udenfor med kig til Limfjorden er der plads til yderligere 70 gæster. 

Take away fiskemenuer
Tom Laursen er heller ikke bleg for at smide en fisk på panden, for at kunne sælge take-away menuer, såsom luksus stjerneskud, rødspættefilet med pommes frites, fiskefrikadeller – alt sammen frisklavet.    

Friskhed og kvalitet en selvfølge
-Jeg vil gøre mit til glade og tilfredse kunder, hvor friskhed og kvalitet er en selvfølge, siger Tom Laursen, som ser frem til at tage imod egnens fiskespisere.

 

 

e-max.it: your social media marketing partner