ERTEBØLLE: Når slutningen på årets østersfiskeri  i dag fejres med et storstilet arrangement

på lystbådehavnen i Nykøbing Mors, så bliver det med deltagelse af centerleder og arkæolog Louise Villadsen fra Stenaldercenter Ertebølle. ”Oyster Final” er en hel dag, der er dedikeret til Limfjordens guld, Limfjordsøsters, og med deltagere fra både ind- og udland.  Heriblandt de to stjernekokke Torsten Vildgaard og Thorsten Schmidt fra henholdsvis NOMA og Restaurant Barr, som bl.a. vil fortælle om deres passion for østers. 

En verdensberømt affaldsdynge
Er der noget, som Louise Villadsen har kendskab til, så er det netop Limfjordsøsters. Den verdensberømte køkkenmødding i Ertebølle er egentlig ”blot” en 7000 år gammel affaldsdynge, men omkring 80 % af køkkenmøddingen består af østersskaller, som udgjorde en væsentlig del af kosten for stenalderens kystjægere. Med fundet af køkkenmøddingen blev en helt ny kultur opdaget og opkaldt efter fundstedet: Ertebøllekulturen. Når Louise Villadsen drager til Nykøbing Mors, så er det derfor naturligvis med den stærke, nationale fortælling om Ertebølle og selve køkkenmøddingen i bagagen; en fortælling, som også danner rammen om en ny pop-up udstilling, der åbner på selve dagen. Ved samme lejlighed stiller Louise Villadsen op i en paneldebat sammen med Bill Dewey fra Taylor Shellfish i Seattle, Jens Kjerulf Petersen, professor ved Dansk Skaldyrcenter, DTU Aqua samt Peter Kvistgaard, ph.d. i Turisme og Oplevelsesudvikling og Ekstern Lektor ved Aalborg Universitet.
 

Fortid møder nutid                     
-Det er fantastisk at være med til et arrangement, som forbinder brugen af naturen med både fortid og nutid, forklarer Louise Villadsen. Fortællingen om Ertebølle er ikke blot en fortælling om stenalderfolket for mange tusinde år siden, men samtidig en meget nærværende fortælling, hvor mødet med fortiden sætter nutiden i perspektiv i forhold til helt centrale emner såsom netop naturens ressourcer, klimaforandringer og ikke mindst sundhed og kost. Disse emner indgår allerede helt naturligt i den formidling, der finder sted på Stenaldercenter Ertebølle, men vil i endnu højere grad komme i centrum med åbningen af det nye oplevelseslandskab til juni.Her er der rum og viden til at perspektivere de menneskelige vilkår, som gennem hele historien har gjort sig gældende.
 

Fra kosttilskud til festspise
Lige nu arbejdes der på at udvikle en helt særlig opskrift på ”Ertebølle- østers”, som kan være med til at sætte fokus på den delikate spise, som altså for flere tusinde år siden var hverdagsmad. Nem mad kan det dog ikke kaldes, idet et voksent menneske skal indtage omkring 200 stk. østers om dagen, hvis kosten alene skulle bestå af den nu så dyre spise. Østers var således et delikat koststilskud, men præcis hvad Limfjordens kystjægere spiste for 7000 år siden vil være et af mange emner, som de besøgende på Stenaldercentret i den kommende sæson kan blive endnu klogere på.   

-Vi tager fat i de store emner så som liv og død, men også helt almindelig dagligliv i stenalderen, fortæller Louise Villadsen, der finder det vigtigt at gøre fortiden relevant og ikke mindst mærkbar for nutidens mennesker.

 

e-max.it: your social media marketing partner