ERTEBØLLE: Hvordan opfører man et massivt gravkammer, en såkaldt jættestue, fra stenalderen?

Hvor finder man sten, som er mindst 1 x 2 meter store, og findes der overhovedet danske lindetræer, som er store nok til at ende som stammebåde?  Det er nogle af de udfordringer, som Louise Villadsen, leder af Stenaldercenter Ertebølle, indtil videre har stået overfor. 

Mange ting at tage stilling til
-Vi glæder os til at åbne det nye oplevelseslandskab midt i juni, men indtil da er det en lærerig proces med utrolig mange ting at tage stilling til, fortæller Louise Villadsen. Også ting, som jeg ikke i min vildeste fantasi havde forestillet mig, understreger hun. Skal der f.eks. være en nødudgang i en jættestue? Og i så fald er det så nødvendigt med et af de karakteristiske grønne exitskilte? Spørgsmål som de med garanti aldrig før har fået hos Slots- og Kulturstyrelsen.


Arkæolog og leder af Stenaldercenter Ertebølle Louise Villadsen står her ved dét, der om ganske få måneder vil være en rislende bæk, som ender i søen, hvor et nyopført ”stammebådsværft” vil være at finde ved bredden. 

Stenaldercenter Ertebølle har modtaget 4 millioner kroner i støtte fra A.P. Møller fonden og har siden sidste år været i gang med at gennemføre en længe ønsket fornyelse af udendørsområderne. På et næsten 25.000 m2 stort areal opstår nu landets største og mest moderne oplevelsescenter til udendørsformidling af stenalderen. En særdeles spændende opgave, men ikke uden udfordringer undervejs.  

-Vi har ud fra forskellige fund en god idé om, hvordan en stenalderhytte fra Ertebølletiden eller et gravkammer skal opføres, men derfor er det alligevel en proces, hvor vi også eksperimenterer os frem, forklarer Louise Villadsen. Der er imidlertid ingen tvivl om, at man ikke skal tage fejl af stenalderfolkets håndværksmæssige kunnen, når man ser på de konstruktioner, som stadig står den dag i dag. Det har været et kæmpe arbejde at få flyttet de tunge sten til jættestuerne, og på samme måde har det krævet en massiv arbejdsindsats at fremstille en stammebåd.  

Sten fra Agger Tange til Ertebølle
Men en ting er teknikken, noget andet materialet. For hvor finder man stenene, der skal bruges, og træerne, der skal ende som både? Louise Villadsen var i januar på besøg på Agger Tange, hvor hun med hjælp fra et lokalt entreprenørfirma fandt et godt bud på sten, der nu skal flyttes til Ertebølle for senere at ende som en ”moderne” jættestue.


Det bliver bl.a. sten fra Agger Tange, der ender som en ganske væsentlig del af en ”moderne” jættestue i Stenaldercenter Ertebølles nye oplevelseslandskab.

Tømmer fra sydtyskland
Lindetræerne skulle der imidlertid kigges ud over landets grænser for at finde. Faktisk helt til Schwarzwald i Sydtyskland. Lindetræ er en træsort, som er nem at bearbejde med flintøkse, og for at sikre et let og hurtigt fartøj blev stammen hugget ned til blot 1-2 cm tykkelse, mens bunden var 3-5 cm tyk. Til fremstillingen af stammebådene har Stenaldercenter Ertebølle indgået en aftale med bådebyggere i henholdsvis Skive og Løgstør, som nu skal prøve kræfter med stenalderens håndværk.  

Så autentisk som muligt
Forud for åbningen i midten af juni venter med sikkerhed endnu flere både rent praktiske, men også fagligt væsentlige beslutninger.  

-Det er vigtigt for os, at der bliver truffet de rette valg, således at folk kan få så autentisk en oplevelse som muligt, understreger Louise Villadsen, som ser ekstra meget frem til at modtage de mange besøgende i år. Næste projekt er at få søgt fondsmidler til en ny indendørs udstilling, som fremadrettet kan være med til at formidle det enestående stykke Danmarkshistorie, som Ertebøllekulturen er.

 

 

e-max.it: your social media marketing partner