FARSØ: I sidste uges Farsø Avis efterlyste støtteforeningen for Thits Venner svar på om Thit Jensen nogensinde er kommet flyvende til Farsø.

Det er der kommet to svar på. Det første fra Lilian Gross fra Ravnstrup ved Løgstør der faktisk er medlem af Thits Venner. Hun skriver:

Jeg har lige set i Farsø Avis, at I efterlyser en flyvetur!

Jeg har fundet en artikel i en af vore mapper, som kunne være det, I søger efter. Jeg referer kort, da det er en længere artikel om Thits rejse.

Jeg har dog ikke fundet noget, som fortæller om en tur direkte til Farsø.

Jeg sidder lige nu og arbejder med foredraget ”Thit Jensens Foredragsvirksomhed.” I den forbindelse har jeg flere mapper hjemme fra Mindestuens arkiv. Her har jeg fundet artiklen om Thits hjemkomst fra New Zealand, den 11.5.1927. i ”Dame Tidende.” Hendes hjemkomst er også nævnt i andre aviser.

Artiklen har overskriften. ”Da Thit Jensen kom flyvende.” Undertitel: ”Interview med en Australienfarer.”

Thit Jensen fortæller til journalisten, at hun er kommet til Hamborg mandag aften. Imod sin oprindelige bestemmelse tog hun så: ”flyvemaskinen her til København i går eftermiddags for at komme en smule tidligere hjem, så jeg kunne være sammen med familien hele aftenen.”

Familien var samlet i svogerens, apoteker Ardens hjem i Valby for at modtage hende.

Derefter fortæller Thit begejstret om sin tur til Australien og New Zealand.

Det andet svar kommer fra Klaus Dideriksen fra Aalborg, der er læge i Farsø.

Med hensyn til spørgsmålet i Farsø Avis den 16. januar kan jeg referere til en artikel i Nordjyske fra 2003. Thit Jensens ægtefælle Gustav Fenger havde fly, og var pilot. Jeg ved ikke om de nogensinde kom flyvende til Farsø, men det er vel ikke usandsynligt. Hans Jensen døde i 1923 i Farsø. Der er beskrevet et mindre flyuheld med Gustav Fenger og Thit Jensen i 1919. I følge artiklen ville Thit Jensen gerne selv lære at flyve. Jeg ved ikke om hun lærte dette

Dette er et uddrag af artiklen:

Efterhånden kom der flere og flere turister til vestkysten, og turismen blomstrede i blandt andet Slettestrand, Svinkløv og Bulbjerg, hvor det bedre borgerskab fra de store byer og hovedstaden tog på ferie i klitterne, og boede på pensionater og nye badehoteller. Ved Bulbjerg kom der et i 1907, og i årene fremover blev det gæstet af mange prominente gæster. I 1913 bestilte hotellets ejere sagfører Mikkelsen og tømrermester K. Nielsen, begge Thisted, den kendte kunstmaler Gustav Fenger, der var gift med forfatterinden Thit Jensen, til at udsmykke to af hotellets sale med motiver fra egnen, heriblandt selvfølgelig Skarreklit. Det kendte ægtepar opholdt sig i de kommende år en del ved Bulbjerg og kom ofte flyvende hertil i Fengers egen maskine med ham som pilot. I 1919 havde parret et lille uheld, så den lille spinkle maskine gik ned i bølgerne ved Bulbjerg, lige ved starten, og Thit Jensen stod i vand til armhulerne på revlen. En beredvillig fisker, der opholdt sig på stranden, bar hende ind på det tørre, men mange mener, at hendes had til mænd blev styrket ved denne episode, og kort tid efter skrev hun bogen " Den erotiske hamster" om mænds adfærd. Flyvemaskinen blev bjærget i land og fragtet til Frøstrup markedsplads, hvor den stod, indtil den kunne blive fragtet videre med jernbanen. Fru Thit Jensen var dog ikke blevet mere forskrækket af uheldet, end at hun sidst i august bestilte en sergent Bjarkov til at hente sig i fly på Bulbjerg og flyve sig til Hurup, hvor hun skulle på besøg. I oktober samme år beretter avisen, at Thit Jensen har bestemt sig for selv at lære at flyve. Selv efter bruddet med Gustav Fenger gjorde Thit Jensen mange ophold ved Bulbjerg, idet hun mange somre opholdt sig i forfatterforeningens sommerhus ved Bulbjerg, kaldet Forfatterhuset, som foreningen erhvervede i 1934

Thits Venner siger mange tak for interessen og svarene, som i øvrigt mandag aften i forbindelse med Thits Venners generalforsamling blev viderebragt til medlemmerne og selvfølgelig til læsekredsen i Silkeborg, som oprindeligt har stillet spørgsmålet, lyder det fra Jette Høyer fra Thits Venner.

 

e-max.it: your social media marketing partner