HORNUM: Kurv, kniv, varmt tøj og en svampekender. Sådan lyder opskriften på en god svampetur i oktober.

Det var alt sammen opfyldt, da turen i torsdags gik til naturskønne Jenle Plantage på svampetur med kyndig vejledning af Naturvejleder Karin Winther. Det var projekt ”Aktiv med demens”, der i samarbejde med Naturekspeditionen stod bag turen. Svampeturen var én blandt flere planlagte naturture hen over efteråret/vinteren, for yngre demensramte og deres pårørende.

Hvilke svampe skal i kurven?
Turen begyndte ved naturbasen, der er udstyret med en stor bålplads, en bålhytte og en vandpost. Inden deltagerne fik lov til at slå sig løs blandt de mange svampe i plantagen, fortalte Karin Winther om svampenes særlige kendetegn, både dem, der kan spises og dem, der abosult ikke må spises. Det er heller ikke alle svampe, der smager lige godt, selvom man ikke nødvendigvis bliver syg af at spise dem. Men kan man blive syg eller dø af at spise giftige svampe? Sådan lød dagens store spørgsmål. Karin Winther forklarede, at det hverken er farligt at røre ved eller smage på de giftige svampe. Det er bare meget vigtigt, at man spytter dem ud igen og ikke sluger dem. Hun gav alligevel deltagerne en god huskeregel med på vejen. På samme måde som man skal stoppe for rødt lys i trafikken, skal man også stoppe, hvis man støder på en rød svamp i naturen og lade den stå.

Efter en tur på skolebænken gik jagten løs i den fugtige skovbund, hvor de forskellige svampe kiggede frem hist og her. Der blev set godt efter og diskuteret nøje, om svampene egnede sig til at komme i kurven. Da kurvene var fyldt, gik turen tilbage til bålpladsen, hvor der i fælleskab blev tilberedt en svampesuppe af de fundne svampe. Omkring bålet, hvor deltagerne sad lunt på fåreskind på bænkene, blev alle enige om, at det havde vært en både lærerig og hyggelig tur. 

-Man bliver altid glad af at være i naturen, og når man så også kan få lov til at spise af den, så bliver det ikke meget bedre, udbrød en deltager efter at have smagt på den første skefuld suppe. 

Naturen er et frirum
I ”Aktiv med demens” arrangeres der forskellige aktiviteter, hvor mennesker med en demenssygdom og deres pårørende kan møde andre med samme udfordringer og få et kammeratskab med ligestillede. Naturen er i den forbindelse et særligt godt rum, da den har den særegne egenskab, at den tilbyder et afbræk fra hverdagen. For mange er naturen derfor et frirum, hvor man både kan få ro for spekulationerne, men hvor der også er plads til at lufte svære tanker.

 

e-max.it: your social media marketing partner