VESTERBØLLE: Dette sker i den kommende weekend, hvor den lille by, der udpeget som kulturhistorisk bevaringsværdig landsby, for fjortende gang inviterer til arrangementet ”Levende landsby”

Det er Foreningen til Levendegørelse af Landsbykulturen i Vesthimmerland, der sammen med Vesterbølle sogns beboerforening, åbner byen for alle interesserede. Igen i år vil der være en masse på programmet, lover de to foreninger. 

 

De gamle håndværk demonstreres
Man vil kunne se flere gamle håndværk demonstreret såsom smeden, pilefletteren, billedskæreren, stenhuggeren, knivmageren og trædrejeren. Nogle steder kan børnene også få lov at prøve kræfter. Har man lyst til at lære noget om biavl, kan man også træffe biavleren og smage den fortræffelige honning. 

Foreningen Levende Landsby fremviser også alle de gamle redskaber, kareter og høstmaskiner, som der bruges mange timer på hele vinteren, således at de er i orden og køreklare. Foreningens lade er fyldt med spændende gamle ting og redskaber – også køkkenting og håndværk som er udstillet på loftet.
 

Høstspil i marken
Traditionen tro vil der være gammeldaws høst i rollespilsform. Her svinger herremanden, H.O.A. Kjeldsen sammen med hans ridefoged pisken over fæstebønderne. Den fordrukne bonde kommer på træhesten, og hans unge kone, der skal føde midt i høsten, bliver bragt til Hougaarden. Dette foregår om eftermiddagen.
 

Som der er tradition for, er det Vesthimmerlands borgmester – og således fra i år Per Bach Laursen, der åbner høsten begge dage - og hvem ved, da borgmesteren jo nu selv er landmand, selv tager en tørn som fæstebonde i marken.
 

Hele dagen vil flere gamle tærskeværk blive vist i funktion på Katbakken, vest i byen. 


Dansk Fåreavl møder med flere af deres racer. Fårene bliver klippet, og der udstilles og forarbejdes ting fremstillet af ulden. 


Hestevognsture
Albertis karet kører hele dagen sammen med flere andre hestekøretøjer, så der vil være rig mulighed for at alle kan få en køretur. Flere af hestekøretøjerne vil blive brugt til at transportere gæster fra P-pladsen op igennem byen, der vil være afspærret for biltrafik i forbindelse med Levende Landsby.
 

Desuden vil en hestevogn køre til det fredede område, Holmen, med guide, så folk kan opleve og høre om Vesterbølle og de digeopdelte marker. Guide er lokale Kristian Byrialsen Nielsen, der har en stor viden om netop dette.
 

Skolen i gamle dage
Et par gange i løbet af dagen kan man opleve den gamle skole, hvor eleverne bliver undervist af den stramtandede lærerinde. Der bruges tavler, skrives skråskrift og måske kommer spanskrøret i brug. Der vil også blive plads til gamle lege såsom, bro-bro-brille, kæphestevæddeløb, hoppe i sjip m.m.
 

Igen i år vil der også være små konkurrencer for børnene, bl.a. at finde knapper i en balje med korn, der udløser en præmie i købmandsbutikken. Klappekoen vil naturligvis også være på sin faste plads på gårdspladsen i Hougården.
 

I køkkenet på Hougården bages der i det gamle komfur, og er man heldig, er der muligvis en smagsprøve. Købmandsbutikken er også åben for et besøg. Den gamle Karl Nielsen film om livet i gamle dage kører non-stop i en af stuerne, ligesom der vises diasshow med gamle billeder fra Vesterbølle i det gamle kapel.

Hjemmebag som i gamle dage
I Madam Blå´sCafè kan man få stillet sulten og tørsten med lækkert hjemmebag direkte fra ovnen og friskbrygget kaffe. Der er også mulighed for at smage nogle af de skønne kager. I teltet kan der købes øl, pølser, vand, is og vafler, som kan nydes i det opstillede telt midt i byen.
 

Søndagsgudstjeneste i gammeldags form
Søndag vil der være gudstjeneste i gammeldags form. Men både lørdag og søndag vil kirken være åben for et besøg. Kirkens indretning er speciel, idet den har hørt ind under herregården Lerkenfeldt, og derfor er der en speciel plads til herremanden og hans familie.

Kirken bliver også nævnt som Vesthimmerlands Domkirke på grund af sin størrelse. Der er udstilling i kirken, hvor man i ord og billeder skildrer kirkens historie gennem tiden.

I en lade i byen er der stor udstilling af gamle skole-, konfirmations- og familiebilleder. Ligeledes er der ved hvert hus i byen igen i år opstillet plancher, som fortæller om husets historie og dets ejere gennem tiden.
 

Slægtsforskeren vil også være plads og har til lejligheden et særligt børnevenligt slægtstræ man kan udfolde sig med.

Se programmet for Levende Landsby Vesterbølle

 

e-max.it: your social media marketing partner