TREND: En tiltrængt fornyelse af forholdene for TAMU-eleverne på Vitskøl Kloster går nu i gang.

Med lokal arbejdskraft, lokal styring og danske kvalitetsprodukter bliver, der nu bygget ny kostskole og Skovhus, som skal danne rammen om arbejdsmarkedsuddannelse inden for turisme og service på Vitskøl Kloster i Vesthimmerland. 

Projekt undervejs i 2 år
Projektet realiseres gennem donationer fra Den A.P. Møllerske Støttefond på 25 millioner kroner og Realdania på 5 millioner kroner. Der har været arbejdet intenst med projektet gennem de sidste to år, hvor det har været afgørende at skabe plads for fornyelse, samtidig med at man respekterer de 850 års unikke historie og byggetraditioner fra kloster til herregård til nutid.
 

Kostskole og ”Skovhuset”
Den nye Kostskolen og Skovhuset, indeholdende café, butik og undervisningslokaler, er tegnet af Bertelsen & Scheving Aps, som gennem de sidste 22 år har været totalrådgivere og pennefører på de forandringer og den helhedsplan, der er udarbejdet for stedet.
 

Efter en udbudsrunde har den lokale entreprenør Kastberg A/S fra Aars vundet opgaven. Byggeriet påbegyndes nu, og det vil stå færdigt i foråret 2019. Styringen af byggeriet varetages af Krogh Madsen Arkitekter A/S, Aars. Dermed bliver det lokale arbejdspladser, som sikrer opførelsen af de nye bygninger. 

Praktisk uddannelse for 18-30-årige unge
Vitskøl Kloster ejes af ”Fonden Til Vitskøl Klosters Bevarelse”, som har TAMU boende til leje. TAMU er et landsdækkende arbejdsmarkedsuddannelsessystem, som tilbyder praktisk tilrettelagt uddannelse til unge mellem 18 og 30 år, der grundet kriminalitet, misbrug eller sociale udfordringer ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. På Vitskøl tilbydes der uddannelse inden for landbrug, naturpleje, byggeri, kantine og service. I fremtiden vil der blive oprettet en uddannelse indenfor turisme, hvor udgangspunktet vil være det kommende Skovhus, der også vil indeholde en butik, café og en ”skolestue”.
 

TAMU´s direktør Peter Staun Kastholm er begejstret over de flotte donationer, der understøtter det arbejde TAMU har igangsat med fornyelse af uddannelserne til fremtidens arbejdsmarked. 

-Når man har praksis som udgangspunkt bliver det et kæmpe løft at kunne byde gæster velkommen til såvel klosterhave som de historiske ruiner og bygninger. Det vil være muligt at lave uddannelser indenfor service, som vi kun har turdet drømme om og som aldrig ville kunne være realiseret uden Den A.P. Møllerske Støttefond og Realdania. 

Hidtidige kollegier rives ned
Byggeriet af ny kostskole til TAMU’s elever gør, at man kan rive de hidtidige kollegier ned. De er bygget i starten af 1950 og kan ikke måle sig med Vitskøl Klosters historiske bygninger.
 

Ny uddannelse indenfor turisme og service
Jens Kramer Mikkelsen, der er formand for ”Fonden til Vitskøl Kloster Bevarelse” udtaler:
 

-Vi har store ambitioner med brugen af Vitskøl Kloster, som rækker ud over de daglige vedligeholdelses-opgaver. Derfor vil vi med denne storslåede donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond og Realdania gerne sætte gang i en proces, så stedet kommer til at spille en endnu større rolle i lokalmiljøet, for TAMU’s elever og offentligheden. Det er vigtigt at såvel fredskoven som de historiske bygninger bliver åbne for så mange som muligt. Vi glæder os over, at TAMU på denne måde kan bruge de smukke rammer til at skabe en moderne og tidssvarende arbejdsmarkedsuddannelse indenfor turisme og service. En historie der tager sin begyndelse i 1158 med bygningen af det første cistercienserkloster og nu fortsætter med bygningen af en moderne kostskole”.

 

e-max.it: your social media marketing partner