ERTEBØLLE: På Grundlovens 169 års fødselsdag i dag var der traditionen tro Grundlovsmøde på ”Bjerget”.

Tæt på 200 deltagere satte sig til rette i det flotte – og noget  sommervejr for at fejre demokratiet fødselsdag.  

DSC4664
DSC4665
DSC4669
DSC4675
DSC4677

Mødets arrangør var Ertebølle Samvirke -  en gruppe af foreninger i Ertebølle, der 3-4 gange om året afholder offentlige arrangementer i Ertebølle, hvor Grundlovsmødet er et af dem. Det var derfor også samvirkets formand Karen Margrethe Eriksen der bød velkommen og indledte mødet med en historisk forklaring omkring ”Bjergmødernes” opståen: 

Første ”Bjergmøde” for 134 år siden
-I dag er det 15. gang vi holder grundlovsmøde i nyere tid. For over 100 år siden, nærmere bestemt i 1884 begyndte man at holde de kendte bjergmøder i Ertebølle omend de havde et andet indhold end i dag. Selvom man har kaldt dem både Ertebøllemøder og Ertebøllestævner var det rigtige navn i lokalbefolkningen Bjergmøder. Og det var så godt besøgt gennem mange år at man kunne sige – ses vi ikke før, så ses vi til bjergmøde. Mens man de fleste steder i landet skulle have husene kalket og gjort i stand inden pinse, så var det skik at man skulle have det gjort inden Bjergmødet som blev holdt den søndag der lå nærmest Skt. Hans dag. Der kom mange mennesker til Bjergmødet og så skulle man naturligvis have anden føde end den åndelige. I en annonce i Løgstør Avis omkring århundredeskiftet blev der gjort opmærksom på at man kunne købe brød, kaffe og hvidtøl. Også dengang var det noget man selv arrangerede, og det gør vi også i Samvirket i dag. Senere var der nogle lokale handlende der stillede telte op og handlede derfra. Borgerforeningen genindførte folkemødet i 2004, men nu for at fejre Grundloven og demokratiet. Så det moderne Bjergmøde har altså en fast dato i juni, nemlig Grundlovens fødselsdag. Det vil vi også fejre i dag med vores borgmester Per Bach Laursen som Grundlovstaler.
 

Fra enevælde til demokrati
Per Bach Laursen kiggede også tilbage i historien og startedeved de enevældige konger og frem til demokratiet fødsel i 1849, hvor Rigets grundlov blev stiftet.

Demokrati i Vesthimmerland

Men det jeg har glædet mig til allermest i dag er at tale om Vesthimmerland og det demokrati vi har herude. Det der er vigtigt for mig som borgmester - og politiker generelt, er at den magt man har bliver forvaltet på en demokratisk måde. På den måde har jeg ikke den helt store betænkelighed ved hvilken farve borgmester eller regeringschef vi har, for det er den måde man forvalter på, der er vigtig for mig.
 

Hensyn til mindretallet
I et ægte demokrati bliver man nødt til at tage hensyn til et mindretal. I det her tilfælde hvor vi gjorde op med vores gode samarbejdspartner De Konservative, var det fordi vi synes at der blev taget for lidt hensyn til mindretallet. Man bliver nødt til at respektere, at der er nogle mennesker i dette samfund der vil noget andet end det flertallet vil, for ellers har vi ikke ægte demokrati. For så har man nemlig det der hedder blokpolitik, og det har ingen gang på jord for mig. For så kan vi jo ligeså godt gå tilbage til enevælden – eller måske endda før enevældens tid. For enevælde er jo ”Mig bestemme” hvis man ikke tager andre med på råd.
 

Det ”koster” at have borgmesterposten
Og derfor valgte vi, da vi fik chancenog vi kunne se at kortene sad sådan at Venstre kunne besætte borgmesterposte. Ja, så valgte vi at konstituere os sammen med Socialdemokraterne, SF, Dansk Folkeparti og Vesthimmerlandslisten. Det var 20 ud af 27 mandater og det var en komfortabel situation for os. Det at det så blev undertegnede, der fik muligheden for at blive borgmester, er af den simple årsag, at det forhandlede vi os til i lokalet bagefter. Jeg synes jeg havde en rigtig god position fordi Venstre sad med 8 mandater og socialdemokraterne med 7. Men vi fik fordelt vore formandsposter imellem os og det er så her jeg gerne vil give udtryk for hvad jeg mener om demokrati. Det er, at det ”koster” at blive borgmester eller det at skulle administrere magten. For Socialdemokraterne fik 3 formandsposter, Dansk Folkeparti 1 og Venstre fik 1 formandspost. Og så er det klart at borgmesteren er født formand for Økonomiudvalget, så den post besidder jeg så også. Desuden kan jeg tilføje, at jeg har indført nogle politiske gruppeformandsmøder, hvor også De Konservative er inviteret med.
 

Turismen og Ertebølle
Herefter fortalte borgmesteren om de ambitioner Vesthimmerland har sat for turismen og den forbindelse talte han om de 4 mio. som Stenaldercentret netop har modtaget til en videreudvikling af stedet og GeoPark Himmerland projektet – et himmerlandsprojekt, hvor Stenaldercentret vil være Vesthimmerlands fyrtårn. - Nu må vi se, om jeg kan få Byrådet og nogle fonde delagtiggjort i sidstnævnte projekt, som er ret bekosteligt.
 

Fortsat udvikling i landsbyerne
Per Bach Laursen nævnte også landsbysamfundene og landsbyudvalget som netop sætter fokus på fortsat udvikling i landsbyerne – herunder Ertebølle. Jeg er derfor også meget tilpas med at man hvert år afsætter 1. mio kr. på det kommunale budget, som landsbyudvalget internt kan fordele til kommunens landsbyer og deres udviklingsprojekter. Altså nogle penge som politikerne ikke rører ved.
 

Til slut vil jeg sige vi er kommet rigtig godt i gang med den nye byrådsperiode, hvor vi prøver at holde igen på udgifterne uden at det leder til serviceforringelser.  

Efter talen fortsatte hyggen med mad og drikke og musik fra Ertebøllespillemændene. 

 

e-max.it: your social media marketing partner