UHREHØJE: I dag i det flotteste solskinsvejr og i friske nyudsprungne grønne omgivelser, fejrede Skovens Dag i Uhrehøje Plantage sit 10 års jubilæum.

Det blev om formiddagen markeret på behørig vis. Først med en fanfare på lur og derefter en nykomponeret og særlig jubilæumshymne til Uhrehøje på trompet – begge fremført af Per Iversen fra Støvring.   

Herefter fulgte en jubilæumstale af borgmester Per Bach Laursen, kagemand og en særlig krydderurtesnaps, nemlig ” Skovens dag – 10 års jubilæumssnaps”.

Det særlige ved snapsen, som er komponeret af naturvejleder Karin Winther og Bodil Nymark fra Hessels Snapselaug, er at ingredienserne er bær og urter som alle gror i Uhrehøje Plantage.  
 

Skovens Dag i Vesthimmerland startede egentlig som en protest mod faren for, at det daværende byråd ville sælge Uhrehøje Plantage. Det fik de mange naboer og brugere af skoven til at arrangere Skovens Dag, for at synliggøre de mange aktiviteter skoven rummer. Heldigvis overlevede det potentielle salg ikke, men det gjorde til gengæld samarbejdet mellem Uhrehøjegruppen og Vesthimmerlands Kommune med naturvejleder Karin Winther i spidsen som koordinator.  

At skovens mange aktører nyder hinandens selskab og gerne inviterer endnu flere til brug af skoven, var Skovens dag for 10. gang atter en gang fortaler for. Formålet er at få endnu flere naturmennesker, familier og motionister til at bruge den kommunale skov, som er åben for alle.

Hele 60 personer stod klar til at vise og give smagsprøver på deres fritidsinteresser i skoven. Det var lige fra MTB klubben til jægere, naturfriskole, spejdere, naturfredningsforening, stenaldercentret, snapselaug og mange andre.    
 

Et sted mellem 3-400 lagde vejen omkring og fik sig en dejlig og lærerig dag.
 

Uddrag af borgmester Per Bach Laursens tale ved Skovens Dag’s 10 års Jubilæum i Uhrehøje Plantage, søndag den 6. maj 2018.  

Tak for invitationen til i dag herude midt i skoven. Til et jubilæum – 10 år med godt vejr - i hvert fald på denne dag.  

Hele udgangspunktet for at vi er her i dag. Ja, den kan vi jo give æren for til Karin Winther, for det er hendes opfindelse sammen med Uhrehøjegruppen.  

Men der var jo et forudspil, nemlig det,  at kommunen godt kunne tænke sig at sælge og realisere nogle af sine skovarealer – herunder Uhrehøje. Og det handlede jo lidt om at få penge i kassen. Det var der så nogle borgere der var imod. Fordi hvis man sælger ud af offentlig ejendom, så kan det jo gå hen at blive en begrænsning i brugen af sådan nogle fine arealer. Så derfor blev der etableret en interesse for at bevare stedet – netop for at bevare den offentlige adgang. Det er 10 år siden – og det er fantastisk vi kan stå her i dag og opleve at der er stor tilslutning – og stigende tilslutning, til sådan en dag som i dag.  

I kender nok udtrykket ”Man kan ikke se skoven for bare træer”, Og det var måske det man var ude i. Fordi kendskabet til den her smukke natur, skoven og alt det som den indeholder er måske stadigvæk er på et lavt niveau. Men det, at vi i kommunen kan tilbyde at stille vores naturvejleder til rådighed for at kunne orientere os om - og undervise os i, hvad det er for en fantastisk natur vi har og hvad den indeholder, synes jeg er fantastisk. 

For alene det at gå en tur herned på en dag som i dag og gå forbi træer og finde ud af hvad de hedder og hvad kan de. Eller hvad kan et græsstrå og hvad hedder det. Det er jo en masse viden man går forbi hvis man ikke har det presen,t og så går man glip af en hel masse.  

I dag er der over 60 frivillige involveret i Skovens Dag arrangementet. Det i sig selv er en bedrift og det vidner også om den store frivillighed vi har i Vesthimmerland for at få tingene til at fungere som det her.  

Da jeg kom herned kunne jeg se, at der står en ulv hernede. Jeg kan i hvert fald se, at jer der har bevæget jer herud ikke er bange for turen selvom der er ulve i Danmark nu. Jeg synes det er rigtig godt, at vi får kommunikeret på en sober måde i ny tid, hvor der er ulve i Danmark. Og derfor synes jeg I skal besøge Naturfredningsforeningens stand hernede og få noget viden om, hvad der sker nu.  

Tak fordi jeg måtte være med, og jeg er sikker på at der om lidt vil vælte ind med mennesker som vil være med i den her festligholdelse af 10 års jubilæet for Skovens Dag. Ha’ en god dag.

 

e-max.it: your social media marketing partner