Det hjalp mig at være åben om min sygdom

HORNUM: Knud Kristensen fik i 2010 konstateret leukæmi. Han valgte at være helt åben omkring sin sygdom, og det har hjulpet ham.

Aars’ og Vesthimmerlands tidligere borgmester har prøvet at få den diagnose, som alle mennesker frygter: kræft. Det var i 2010, og diagnosen lød på blodkræft i form af leukæmi med det såkaldte Philadelphia kromosom. I minutterne og timerne efter den ubehagelige melding, var der mange tanker, der susede rundt i hovedet på Knud Kristensen, der dengang var i færd med sit første år i borgmesterstolen i Vesthimmerland.  

Det klogeste jeg har gjort med hensyn til min sygdom er at lægge kortene på bordet, og sige tingene, som de er. Snak om det og fortæl om det, ellers kan du gå og blive helt bange for dig selv. Der er også andre, der har de samme udfordringer, forklarer Knud Kristensen, der i april 2018 er ved godt mod efter en helbredsmæssig nedtur i årets begyndelse. Det vender vi tilbage til.  

Leukæmien blev opdaget på et tidligt stadie, og det var Knud Kristensens held. Det betød, at sygdommen kunne holdes nede med piller. Ikke desto mindre har der været andre bivirkninger af sygdommen som tinitus og øjne, der løber i vand.  

Som leukæmipatient er det afgørende at holde sig i god form, og Knud Kristensen har motioneret flittigt ved at løbe, spise sundt og holde sig fra for meget alkohol.  

Droppede medicinen
Efter 6 et halvt år med leukæmi var Knud Kristensen så fit for fight, at han følte sig klar til at lægge pillerne på hylden. Det gik også fint i starten, men efter et halvt år begyndte tallene at stige som en advarsel om en forværring.
 

Nu tager jeg pillerne igen – men kun den halve dosis – og ved den seneste kontrol i marts kunne det konstateres, at tallene har stabiliseret sig igen, siger Knud Kristensen, der ikke frygter sin sygdom. Han har lært at tøjle den og holde de værste symptomer væk med den rette levevis.  

Fik hjertet genstartet
Alligevel startede 2018 dramatisk. Efter tabet af borgmesterposten mødte Knud Kristensen i begyndelsen af januar op til det første møde i Sundhedsudvalget, hvor han havde fået plads sammen med nogle af de økonomiudvalgsmedlemmer fra forrige valgperiode, som han mener kørte hetz mod ham med urigtige beskyldninger om inhabilitet.
 

Jeg fik det fysisk dårligt under det møde, siger Knud Kristensen.  

Det fysiske ubehag fortsatte, og Knud Kristensen søgte læge af frygt for, at det var en influenza, der var under opsejling. Influenza og leukæmi er en meget uheldig kombination, og Knud Kristensen insisterede på at komme akut til sin læge og få noget penicillin.  

Men her fik Knud Kristensen at vide, at det slet ikke var influenza. Det var hjertet, det var galt med; hjerteflimmer.  

Den lægelige udmelding kom som et chok, og Knud Kristensen gennemlevede i vinteren nogle smertefulde uger, førend han i marts fik sat hjertet i stå og genstartet. Nu er han på vej til fysisk topform igen, men vejen har været sej, erkender han.  

Fællesskab med andre kræftramte
Som kræftpatient har Knud Kristensen de foregående to år deltaget som fighter i ”Stafet for Livet” i Anlægget i Aars. Her går deltagerne på skift rundt på ruten i Anlægget i et døgn med det overordnede formål at samle penge ind til kræftforskningen.  Knud Kristensen har deltaget som gulklædt fighter sammen med andre kræftpatienter.
 

Det er mit bidrag til sammenholdet. Der kan man også dele erfaringer med andre mennesker med kræftdiagnoser.  

Stafet for Livet er for alle, og Knud Kristensen regner også med at deltage, når 2018-udgaven af Stafet for Livet finder sted 9. og 10. juni.

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: