FARSØ: Det gælder også for Nobelpristager Johannes V. Jensen og hans lillesøster Thit Jensen

– de er begge børn af det ”gamle” Vesthimmerland - egnen der, på godt og ondt, kom til at forme og præge deres opvækst - ja egnen prægede dem hele livet igennem, og de har begge beskrevet livet og livsvilkårene i Vesthimmerland i flere af deres værker. Indtrykkene af menneskene, blæsten og det barske landskab glemte de aldrig.   

Foreningen ”Thits Venner” inviterer til tre foredrag i foråret, hvoraf de to omhandler Dyrlægefamilien, og det tredje foredrag er et billedforedrag om romanen” Fru Marie Grubbe” af J.P. Jakobsen.    

Ved foredraget først i april fortæller ”Valkyrie”, Hanne Sødinge, med stor kærlighed, empati og uhyre stor viden om "Familien Jensen,” dyrlægefamilien i Farsø. Hun vil fortælle om forældrene Hans og Marie og de mange børn, både dem, der havde en poetisk åre og dem, der ikke havde. Der var omtrent lige mange af hver. 

I forbindelse med Kulturarvsmåneden i maj samarbejder Thits Venner og Herregården Hessel om en ”En u-hyggelig aften” på herregården Hessel.
 

Bodil Jakobsen fortæller om overtro og spøgelser på den gamle herregård, og Lillan Gross fortæller om nogle af de sagn og mystiske hændelser, som dyrlæge Hans Jensen i Farsø fik fortalt af egnens mennesker, f.eks. ”Øllebrød Morten”, der havde synske evner og så ligtog. Hans Jensen videregav fortællingerne til sine børn hjemme på kontoret.

Thit beskriver i sin bog ”Hvorfra Hvorhen” kontoret som ”at gå ind i et levende leksikon”, og hun har genfortalt mange af de mystiske hændelser i sine romaner og fortællinger, bl.a. i ”Kongen fra Sande.”

 

Lektor Else Bisgaard, Vildsund, står for billedforedraget ”Det mest besværlige Fruentimmer” efter J.P. Jacobsens roman: “Fru Marie Grubbe”

J.P. Jacobsen skrev i 1876 en roman om den fornemme adelsfrøken, Marie Grubbe og udforskede her en kvindes dybeste og inderste følelser på en måde, som selv i dag kan bringe stof til eftertanke om kvindeliv og kvindepsyke. Jacobsen kæmpede med stoffet. Han kaldte Marie
“det mest besværlige fruentimmer, der har gået i et par sko med rosetter på”. Men han fik skrevet en forrygende og udødelig roman.


Søskendeparret, Johannes V. Jensen og Thit Jensen.

Thit glemte aldrig Vesthimmerland. Ovenstående er fra en gæstebog i Farsø området – hvor hun var til kaffe – 7 år før hun døde.

 

 

e-max.it: your social media marketing partner