FARSØ: Farsø virksomheden Outline Vinduer iværksatte i efteråret en stor kampagne, som satte fokus på de mange fordele, der er ved en faglært uddannelse.

Det har resulteret i, at vinduesproducenten nu modtager væsentlig flere ansøgninger, mens man netop har ansat en kvindelig maskinsnedkerlærling, hvilket er usædvanligt for branchen. 

Oplevede fald i lærlingeansøgninger
Manglen på faglært arbejdskraft fylder meget i både medier, hos politikere og ikke mindst i den danske byggebranche. Hos Outline Vinduer kommer tendensen til udtryk ved, at man i gennem de senere år har oplevet et markant fald i antallet af lærlingeansøgninger. Især ansøgninger fra potentielle maskinsnedkerlærlinge er i stigende grad udeblevet.

- Vi beskæftiger i gennemsnit mellem 15 og 20 maskinsnedkere, der er en rigtig vigtig position for os. Derfor foretrækker vi også, at vores maskinsnedkere har været i lære hos os, så de er udlært med vores værdier og måder at tilgå opgaverne på. I de senere år har vi dog modtaget så få lærlingeansøgninger, at vi har ansat flere færdiguddannede maskinsnedkere, end vi er vant til, siger produktionsleder Steen Lysdahl.

Iværksatte tiltag
Derfor valgte Outline Vinduer i efteråret 2017 at gå endnu mere aktivt ind i kampen for både at skaffe lærlinge og for at synliggøre, at byggebranchen indeholder mange attraktive karrieremuligheder. Vinduesproducenten iværksatte en række tiltag, heriblandt både digital- og printmarkedsføring, og indsatsen har nu båret frugt.

- Lige nu har vi et sted mellem 5 og 10 ansøgninger liggende fra unge, der gerne vil være maskinsnedkerlærling hos os, og så mange har vi ikke haft i de seneste mange år. Desuden har vi netop tilknyttet den første nye maskinsnedkerlærling, siden indsatsen startede. 

Første kvindelige maskinsnedkerlærling
Den nyansatte hedder Jeanette Rask Sørensen. Hun er 17 år og kommer fra Farsø.
 

- Jeg var egentlig begyndt i gymnasiet, men jeg kunne mærke, at det ikke helt var mig. Så læste jeg, at Outline manglede maskinsnedkerlærlinge, og derefter gik det ret stærkt. Jeg droppede ud af gymnasiet, fik kontakt til Steen Lysdahl og startede efterfølgende som lærling den 15. januar, lyder det fra Jeanette Rask Sørensen. 

Det er både atypisk og bemærkelsesværdigt, at Jeanette Rask Sørensen har valgt netop denne karrierevej. Hun er nemlig den første kvindelige maskinsnedkerlærling, som Steen Lysdahl nogensinde har haft. 

- Og jeg har haft med lærlinge at gøre i 20 år, fortæller han og fortsætter: - Resultaterne af vores ekstra indsats på lærlingeområdet er et bevis på, at en karriere i byggebranchen kan være rigtig attraktiv for de unge. Det hele handler bare om, at de unge – både piger og drenge – skal have det rette kendskab til mulighederne, siger Steen Lysdahl, og det billede kan Jeanette Rask Sørensen nikke genkendende til: 

- Jeg startede på gymnasiet, fordi det var det, som langt de fleste gjorde. Jeg har dog altid godt kunne lide at arbejde med mine hænder, og jeg har særligt været interesseret træarbejde, så da jeg så brochuren fra Outline og efterfølgende talte med Steen Lysdahl, var jeg sikker på, at det var den rette vej at gå, siger hun. 

Udover maskinsnedkerlærlinge tager Outline Vinduer i Farsø også produktionsassistentlærlinge og administrative lærlinge.

 

e-max.it: your social media marketing partner