FREDBJERG: At være ansat 50 år på samme arbejdsplads hører til sjældenhederne nu om dage.

Men det er faktisk det udviklingschef Ivan Kristensen kan fejre i morgen den 1. marts.  

Gennem 50 år har han passet sit arbejde hos Fransgård Maskinfabrik A/S (den tidligere Fredbjerg Smedie) i Fredbjerg. Måske nogle kan huske at Fransgård Maskinfabrik sidste år selv fejrede 50 års jubilæum.

Efter folkeskolens 7. klasse arbejdede Ivan først en tid hos en autolakerer i Farsø. Det var ikke så spændende at stå og slibe på biler hele dagen. Så da han så, at Fredbjerg Smedie søgte en lærling, cyklede han omkring Fredbjerg på vej hjem fra arbejdet. Han fik jobbet, og det passede ham godt, især da det kun var 3 km. fra hans hjem.

Smedien hjalp egnens landmænd med forskelligt smedearbejde – herunder også reparation og vedligeholdelse af deres vandværker. Med den type opgaver fulgte der også nogle specielle oplevelser.

-Jeg husker tydeligt en gang, hvor jeg blev hejst ned i en opmuret brønd, der var så skæv, at da jeg stod på bunden og kiggede op, kunne jeg ikke se lys ovenud, fortæller Ivan Kristensen med et smil og fortsætter: - En anden gang var jeg mere end heldig. Ejeren skulle hejse en spand fyldt med værktøj ned til mig nede i brønden. Uheldigvis ramte spanden på vej ned et rør og tippede rundt, så en stor mukkert og en rørtang kom susende ned mod mig – heldigvis lige forbi.

Som smedelærling arbejdede Ivan med mange forskellige opgaver hen over året, lige fra at lave centralvarmeanlæg i omegnens huse og til at tynde plovskær og harvespidser i essen. Senere ændrede opgaverne karakter. Ivans mester Thorkild Fransgård havde udviklet en siderive med kileremme, som skulle testes. Det var vinter og bidende koldt. Udstyret med en stor overfrakke stod Ivan i naboens lade og holdt øje med, at sideriven, der blev trukket af en elektromotor monteret på et par kraftige brædder, kørte, som den skulle. Det var her Ivans interesse for udvikling startede. Det blev en spændende periode med mange flere produktudviklinger fremover.

 

I slutningen af firserne blev Ivan funktionæransat og fik endnu flere udviklingsopgaver og de efterfølgende år gik den teknologiske udvikling stærkt.

I 1991 lykkedes det Ivan, at overtale Thorkild Fransgård til at investere i et AutoCad-anlæg, så man kunne fremstille maskintegninger på en computer, og den teknologiske udvikling har man fortsat i virksomheden.

Ivan siger selv om sit arbejde: - Når man bliver lyttet til og behandlet godt, så trives man og flytter ikke arbejdsplads. Jobbet har krævet en del spændende rejser rundt omkring i verden, og det har også givet mig mange gode oplevelser.
 

I december 2005 blev ejeren Thorkild Fransgård inviteret på en lille julefrokost af Jørgen Fransgård, Jens Ploug og Ivan Kristensen. De fortalte ham, at de var interesserede i at blive en del af ejerkredsen. Det syntes Thorkild var en god idé, og det har de været lige siden.
 

Ivans egne planer for fremtiden er, at trappe ned på halv tid fra juli 2018 og så helt stoppe til juli 2019.

Ivan er gift med Jonna og sammen har de fire sønner: Alex, Bjørn, Dennis og Lasse. Bjørn er faktisk gået i Ivans fodspor på fabrikken, og det er han helt tryg ved.

-Med lidt mere fritid bliver der også mere tid til at besøge familien, og så venter der nok også nogle flere ferierejser til syden sammen med Jonna. Måske jeg genoptager lystfiskeri, og så skal jeg bestemt ud på min motorcykel og have flere ‘miles på klokken’”, slutter Ivan.
 


50 års-jubilæet fejres med en reception på fabrikken på fredag.

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner