FARSØ: Det var en stor festdag på Johs. V. Jensen Museet i dag. For det første var Dannebrog til tops i flagstangen for at fejre hovedpersonen, nemlig Johs. V. Jensens på hans 145 års fødselsdag

- og for det andet, tredje og fjerde at markere udgivelsen af en kommenteret udgave af Himmerlandshistorier, flere udstillinger i træsnit og papir med udgangspunkt i Himmerlandshistorier og lægge øre til den Himmerlandske folkemusik ifølge Johs. V. Jensen.

Med andre ord, blev det et par timer, hvor de over 100 fremmødte kunne komme ind under huden på Himmerlandshistorier – og ind bag masken hos Johs. V. Jensen, som litterær direktør for Forlaget Gyldendal, Johannes Riis fremførte det i sin festtale.

Festdag med flere fejringer
Men først bød formand for Johs. V. Jensen Museet, Hans Støttrup, velkommen og sagde: Som I sikkert har bemærket har vi hejst flaget i dag. Det er jo en festdag. For det første skal vi fejre ham som det hele begyndte med, nemlig Johs. V. I dag for 145 år siden blev han født i huset her – altså det gamle hus mod Søndergade

Bogudgivelse af Himmerlandshistorier
For det andet har vi fernisering på en udstilling af illustrationer til Jensens Himmerlandshistorier. Det er dem der hænger rundt på væggene og i montrerne og dem bliver der lejlighed til at se senere. Og endelig – det er så hovedbegivenheden, skal vi fejre udgivelse af den første komplette og kommenterede udgave af Himmerlandshistorier. Og det er en stor og skelsættende begivenhed i vores Johs. V. verden. Vi er glade for at netop den begivenhed kan fejres her på museet. Lidt beskedent kun vi naturligvis også sige – hvor ellers? Vi befinder os jo midt i det Himmerland der gav stof og inspiration til de her fantastiske Himmerlandshistorier. Men under alle omstændigheder er vi glade for at det sker netop her. Det er for os en begivenhed til at fejre de to udgivere Aage Jørgensen og Per Dahl som har part i faderskabet til det her museum og takke dem for en aldrig svigtende interesse for museet og et inspirerende samarbejde i årenes løb – og i øvrigt et hyggeligt samvær i tilblivelsen af denne udstilling.  

Festtale af direktør for forlaget Gyldendal
Litterær direktør for Forlaget Gyldendal, Johannes Riis sagde bl.a. i sin festtale:- Jeg kunne ikke lade være med at trække på mit indre smilebånd, da jeg så omslagene på de to bind med Himmerlandshistorier. For som Karen Blixen sagde ”På din maske skal jeg kende dig”. Men i relation til Johs. V. Jensen virker den helt og aldeles meningsløs. For hvordan i alverden skulle man på Johs V. Jensens maske kunne bære sig ad med at kunne kende den rigdom, frodighed, den fantasi, det lune, det humør, det temperament, og den menneskekundskab der skjuler sig bag hans maske. En maske – ja det havde han, men det var som om han ikke ville lade en enestre sprække i den maske, for det var den maske og karikatur han havde valgt at lade sig fremstille som. Han søster Thit beskriver ham et sted som et omvandrende stivkrampefantom. Det var ikke særligt elskværdigt og betød at han ikke kunne smile eller le. Hans forlægger omtaler ham som stenansigtet og fortæller i sine erindringer, at når Johs V. en sjælden gang smilte, var det som om en anden person sad overfor ham, og kunne dertil tilføje at man i hvert fald godt kan se at smilet ikke bliver smurt til dagligdags brug.
 

”Kender” personerne i Himmerlandshistorier
Johannes Riis kunne fortælle at han selv er født og opvokset på Mors, som havde lignende vandrehistorier om særlinge som Tordenkalven og Syvsoverne. Men hvad jeg især genkender ved Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier er især sprogtonen og temperamentet. Begge dele er så helt ind i marven – umiskendelig jysk - og det hvad enten det gælder om kraftkarle og handlekraft eller den tydelige optagethed og beundring for begge dele, som vi finder hos Johs. V. Jensen. Jeg kender f.eks. den underspillede omsorg og forståelse for husdyr og deres behov og det irrationelle og den gode vilje, som man kender det fra historien om Ane og Koen.
 

Fra en uigenkaldelig svunden tid
Det er en uigenkaldelig svunden tid Johs V. Jensen har skrevet sine historier med. Han begyndte med at skrive sine historier ud fra sine erfaringer. Ved at se sig tilbage fandt han stoffet. Stof fra hjemegnen. Det var her han fandt ny kraft og inspiration. Jeg er selv bonde, siger Johs. V. Jensen. Men det passer ikke. Himmerlandshistorier er ikke skrevet af en bonde. De er skrevet med respekt for de mennesker der er beskrevet, men de er også skrevet med en viden om de snævre rammer som bondelivet dikterer. Himmerlandshistorier er skrevet af en betragter der nærmer sig sit stof med fortrolighed for fortiden, men også med et blik der er skærpet og justeret med erfaringer fra en hel anden verden.
 

Kan noget med sproget
Den kraft Himmerlandshistorier har de kun ved hjælp af Johs. V. Jensens enestående sprog. Han kan få sproget til at føje sig efter sine mindste vink. Han kan få det til at vinke og danse uden at bruge store ord. Han kan få det til hvad som helst. Han kan få det til at stryge læseren med hårene, være nænsom eller barmhjertig hård. Han kan fremkalde billeder og historier så de står knivskarpt for læseren, lød det fra Johannes Riis.  
 

Også antikvarboghandler Christian Kaaber fra København var kommet til Farsø på festdagen: Som Johs V. Jensen nørd så er det her jo fuldstændig som at være i sit rette element. Jeg har samlet på bøger af Johs V. Jensen i mere ned 25 år og på ”Jensiana” – altså det der ikke er i bogform, såsom breve og manuskripter samt illustrationsmateriale. På en antikvarmesse i Stockholm stifter jeg bekendtskab med den svenske udgave af Himmerlandshistorier med illustrationer af Jane Muus med udgangspunkt i træsnit. Jeg har erhvervet dem Det er en stor glæde for mig at se dem her på museet i glas og ramme. Normalt ligger de i et chartek og gør ikke nogen som helst dekorativ gavn.

De 30 illustrationer af Himmerlandshistorier med udgangspunkt i Jane Muus træsnit blev studeret nøje af de mange fremmødte på Johs. V. Jensen Museet i Farsø.

Udgiverne af dagens nyudgivelse litteraterne Per Dahl og Aage Jørgensen var også på talerstolen.       

De oprindelige Himmerlandshistorier
Per Dahl sagde: Den nye udgave af Himmerlandshistorier er i 2 bind og indeholder de oprindelige Himmerlandshistorier i præcis den form de oprindelig havde da de udkom første gang. Gennem årene har de set dagens lys i rigtig mange udgaver og i omkring 160.000 eksemplarer. Men allerede i 1933 overlod Johs V. arbejdet med udgaverne til sin gode ven Aage Marcus. Efter Johs. V. Jensens død valgte Marcus at udvide Himmerlandshistorier med en række historier, som han synes burde være med. Nogle af dem har vi så pillet ud igen for at nå frem til bøgernes oprindelige form. Herudover har det også været vores opgave at forklare de mange mærkelige ord og vendinger som Johs. V. Jensen bruger. At få læserne til at forstå ordene og se redskaber og beklædning for sig. Disse forklaringer har vi brugt ca. 100 sider på – og dem må man gerne springe over – og det er der sikkert mange Himmerlændinge der med sindsro kan gøre, for de ved jo godt hvad vi taler om. Men øvre i Østdanmark og for yngre generationer har vi altså givet en håndsrækning. Vi har også lavet et efterskrift der fortæller om værket og forfatteren.
 

Aage Jørgensen kunne bl.a. tilføje, at erindringer fra Jensens barndom ikke kun spiller en vigtig rolle i Himmerlandshistorier, men også i Jensens øvrige forfatterskab som i myter og i digte 

FAKTA:
Himmerlandshistorier af Johannes V. Jensen er i to bind og udkommet i serien Danske klassikere, der udgives af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og relanceret af Gyldendal.
 

I 1898 udsendte Johannes V. Jensen (1873-1950) Himmerlandsfolk, det første af tre bind, der senere blev samlet under titlen Himmerlandshistorier. De to følgende bind kom i 1904 og 1910. Himmerlandshistorier blev Johannes V. Jensens første – og måske største – succes. De blev en væsentlig del af begrundelsen for i 1944 at tildele ham Nobelprisen. 

 Det var historier fra et hjørne af Jylland, som dengang var fuldstændig ukendt for de fleste, et afsides og stærkt traditionsbundet bondeland, men også et miljø i opbrud, hvor gamle konflikter og modsætninger trak lange spor og satte nye skel, ikke mindst når forelskelse blussede op og resulterede i trods, ødelæggelse og død. 

Mange udtryk og vendinger i Himmerlandshistorier kan i dag være vanskelige at forstå. Derfor er de nu udgivet for første gang med fyldige noter og efterskrift, der guider læseren gennem det farverige univers. 

Den nye kommenterede udgave af Himmerlandshistorier kan købes i den lokale boghandel og på Johs. V. Jensen Museet.


Den Himmerlandske folkemusik lever jo stadigvæk - også den for 150 år siden, lød det fra Kulturskolens Folkemusikorkester, der fremførte den musik som Johs. V. Jensen bl.a. har beskrevet i Himmerlandshistorierne Jørgine og Elses Bryllup.  


Relieffer af billedhugger Franz V Hansen. Skænket til Syvsovergården af Sparekassen Farsø i 2012 er også blandt motiverne i den særudstilling omkring illustrationer til Himmerlandshistorier.  Motiverne er fra Syvsoverne, Tordenkalven og Prangeren. Udlånt til Johs. V. Museets særudstilling


11 illustrationer til Himmerlandshistorier tegnet af selveste Kurt Westergaard, skænket til museet i 2015

 

 

e-max.it: your social media marketing partner