FARSØ: Den årlige tradition med at markere 4. maj i Mindelunden ved spejderhuset i søanlægget er blevet påskønnet af en mindefond, Richardt Raetzels Mindefond, i Aalborg, som har doneret kr. 4.000 til spejdergruppen i Farsø.

Richardt Raetzel var divisionschef for Nørrejyske Division - han blev dræbt ved et såkaldt clearingmord, som var nazisternes hævn, når danske modstandsfolk havde dræbt en tysk soldat eller en dansk stikker.

Raetzel blev myrdet den 7. oktober 1944. Under påskud af, at han som læge skulle tilse en såret sabotør, blev han lokket i et baghold og skudt i Aalborg en mørk aften under mørklægningen. Mordet vakte foragt i det omgivende samfund, og i forbindelse med den storstilede begravelse, opstod tanken om at oprette en mindefond for den højt respekterede læge og spejderleder.

Ved den store Spejdernes Lejr i Sønderborg i sommer kom Per Havbro, der er leder og gruppeformand i 1. Farsø Flok & Trop, i samtale med en ældre spejder fra Aalborg, som spurgte interesseret ind til Farsø-gruppens 4. maj arrangement.

Den snak må have gjort indtryk, for her i efteråret kom der et brev og et diplom, som bevis for, at gruppen modtager kr. 4000 fra mindefonden. Det sker med disse ord:

“Som anerkendelse for det aktive spejderarbejde som gruppen udfører i lokalområdet men samtidig også for det engagement og den respekt gruppen udviser den 4. maj ved mindesmærket for to af troppens spejdere, der faldt som frihedskæmpere i kampen mod besættelsesmagten i årene 1940-45”.

Hos de blå spejdere i Farsø er man glade for pengene, og ikke mindst anerkendelsen af det arbejde, som gruppen gør for at bevare den gamle tradition, hvor de lokale frihedskæmpere Chr. Ulrik Hansen og Per Sonne mindes med en spejderparade i Søanlægget.

Spejdergruppen i Farsø arbejder for tiden hårdt med at søge fonde og sponsorer, som vil yde en hjælpende håndsrækning til gruppen, så man kan få råd til at lægge nyt stråtag på det smukke gamle spejderhus, som ligger ovenfor Mindelunden og som blev opført i tilknytning til det efter befrielsen. Huset bliver løbende vedligeholdt og renoveret med nænsom hånd, således at det stort set står, som da det blev bygget for mere end 70 år siden.

Gruppen har også modtaget et diplom, som bevis på anerkendelsen fra Richardt Raetzels Mindefond.

e-max.it: your social media marketing partner