FARSØ: I dag sker der noget ganske særligt på Johannes V. Jensen Museet. Der afsløres nemlig en smuk bronzebuste af Niels Bohr med efterfølgende festtale, sang og kanapeer. 

Bohr, Jensen og Bridgestien
Museet glæder sig til denne festdag, hvor sognepræst og kulturformidler Troels Laursen, vil holde festtalen.

Men hvorfor en buste af Niels Bohr på museet i Farsø? Svaret skal søges i sommerlandet i Tibirke Bakker, hvor Johannes V. Jensen havde et sommerhus. Blot et stenkast herfra lejede Niels Bohr en feriebolig, og stien mellem de to huse blev kaldt ”bridgestien”, fordi de to familier spillede bridge sammen. Senere købte Bohr sit eget sommerhus, og udover samvær med kortspil, sås de to familier jævnligt ved den omfattende selskabelighed, som i sommertiden udfoldede sig i Tibirke mellem områdets kunstnere og intellektuelle. Også Bohrs og Jensens sønner var hyppige gæster hos hinanden i forældrenes sommerboliger.

En formidabel billedhugger
Johannes V. Jensen var ikke blot en formidabel ordkunstner men også en fremragende skulptør. I 1943 tog han en række fotografier af Niels Bohr, og med dem som udgangspunkt fremstillede han samme år en gipsbuste af Bohr, som i dag findes i to eksemplarer. Det ene eksemplar er opstillet på Niels Bohr Instituttet og det andet er for øjeblikket udstillet på museet i Farsø efter aftale med barnebarnet Hans Ulrik Jensen.

Et særligt stykke danmarkshistorie
- Busten af Bohr er et herligt vidnesbyrd om et enestående kultur- og åndsliv i datidens Tibirke på tværs af grænserne mellem kunst og naturvidenskab, fortæller formand for museet Hans Støttrup Jensen.

- At én nobelprismodtager i litteratur på et kunstnerisk og håndværksmæssigt højt niveau har modelleret en anden nobelprismodtager i fysik, gør også busten til et unikt kunstværk i international sammenhæng" fortsætter han. Og museet er begejstret for denne mulighed for at bevare denne kulturarv i en robust og æstetisk udtryksfuld form. Takket være VILLUM FONDEN er der nemlig nu fremstillet to bronzeafstøbninger af busten. Den ene bronzebuste skal være på Niels Bohr Instituttet, den anden opstilles på Johannes V. Jensen Museet, der håber at mange vil lægge vejen omkring museet på lørdag og deltage i den festlige afsløring af bronzebusten.

e-max.it: your social media marketing partner